24.05.2022 | Skupina B
24.05.2022 | Sk. B
3 - 0
(2:0, 1:0, 0:0)

MS v hokeji 2022: Fíni zdolali Česko a ovládli skupinu B

Fínsko - Česko, ONLINE prenos zo zápasu na MS v hokeji 2022.
Fínsko - Česko, ONLINE prenos zo zápasu na MS v hokeji 2022. (Autor: Sportnet)
Sportnet|24. máj 2022 o 13:30 (aktualizované 24. máj 2022 o 21:58)

Sledovali ste s nami ONLINE prenos z MS v hokeji 2022: Fínsko vs. Česko.

ONLINE: Fínsko - Česko, MS v hokeji 2022 (LIVE)

Majstrovstvá sveta Skupina B 2021/2022
24.05.2022 o 19:20
Fínsko
3:0
(2:0, 1:0, 0:0)
60' minúta
Ukončený
Česko
Prehľad
Góly a asistencie: 10. Armia (Pesonen), 17. Manninen (Sallinen, Granlund), 36. Rajala (Seppälä, Heiskanen). Rozhodca: Nord (SWE), Stolc (SUI) – Briganti, Davis (obaja USA). Diváci: 11 673.
Prenos
To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.
Štvrťfinálové dvojice:

Švajčiarsko – USA
Nemecko – Česko
Švédsko – Kanada
Fínsko – SLOVENSKO
Tretia tretina zmenu v dianí na ľade nepriniesla. Fíni kontrolovali hru a aj keď sa hral veľmi rýchly hokej, tak sme videli minimum nebezpečných príležitostí. Česi sa cez disciplinovanú fínsku obranu prakticky nepresadili a ich výraznejšie momenty v ofenzíve v tejto tretine prišli až v záverečnej hre bez brankára. V nej si vytvorili veľký tlak a získali aj presilovku, puk ale za chrbát skvele chytajúceho fínskeho gólmana Jussiho Olkinuoru dostať nedokázali. Fíni tak zaslúžene vyhrávajú i svoj posledný zápas v skupinovej fáze a do štvrťfinále pôjdu ako víťaz skupiny B. Česi končia na treťom mieste tejto skupiny.

Strely na bránku v 3. tretine (celkovo): 3:9 (19:24)
Najlepší hráči zápasu:

Fínsko – Jussi Olkinuora
Česko – Filip Hronek
Koniec zápasu.
59:50
Pastrňákova ďalšia tvrdá strela od modrej skončila mimo Olkinuorovej bránky a potom sa Česi sami vyhnali z útočného pásma.
59:34
Anttila vypichol puk Pastrňákovi a tlačil za ním v strednom pásme. Pastrňák sa s ním ale stihol vrátiť a hrací predmet mu zobral.
59:16
Vylúčenie v tíme Fínsko:
Sakari Manninen – 2 min., hákovanie.
59:15
importantPastrňákovo nahodenie z ľavého kruhu vyrazil Olkinuora pred seba betónom. Hertl sa ešte pokúsil dostať puk za fínskeho brankára odrazom od jeho betónu, Olkinuora si ale dal pozor a puk zastavil.
59:04
Oddychový čas pro tím Česko.
59:04
Krejčí si na modrej vymenil puk s Kundrátkom a nakoniec sa mu otvoril priestor na strelu. Tou namieril priamo do hrude fínskeho brankára Olkinuoru.
58:34
Pastrňákovu tvrdú strelu od modrej brankár Olkinuora vyrazil. Puk sa potom odrazil na pravú stranu k Hertlovi, ktorý pokračuje v kombinácii.
58:01
Všetky strely však Fíni zablokovali. Česi si preto puk naďalej prihrávajú okolo brániacej sa fínskej pätice.
57:32
Česi sa po vyhranom vhadzovaní usadili v útočnom pásme a teraz obliehajú fínsku päticu ako pri presilovke.
57:03
importantČesi odvolali brankára a skúsia hru so šiestimi korčuliarmi!
56:43
importantHartikainen našiel prihrávku spoza bránky pred bránkoviskom Granlunda, ktorému ale pri pokuse o blafák do pravej strany puk aj vinou zásahu českého obrancu odskočil.
56:05
I tak sa Česi dokázali dostať do útočného pásma, kde dostali puk za fínsku bránku a tam oň po niekoľkých súbojoch prišli.
55:31
Nahodenie Ohtamau bolo zrazené českým obrancom. Česi chcú založiť svoj útok, bránia im v tom ale napádajúci Fíni.
54:59
Frimanovu bombu od modrej český brankár Langhamer vyrazil a Česi založili následne svoj protiútok. Ten skončil stratou puku v útočnom pásme.
54:30
Fíni držia hru v útočnom pásme a aj keď sa nedokážu dostať do vyloženej streleckej pozície, tak kontrolujú dianie na ľade.
54:02
Pastrňák sa so spoluhráčmi z formácie dostal do útočného pásma, prihrávku na opačnú stranu si ale Krejčí nespracoval a puk získali Fíni.
53:31
Seppälä nahodil puk za českú bránku, kde sériu súbojov oň vyhrali českí hráči. Tí hneď rozohrávajú protiútok.
53:03
Fíni sa následne dostali do prečíslenia 3 proti 2, ktoré zakončil strelou z pravého kruhu nad Langhamerovu bránku Hartikainen.
52:26
Vrána vyštartoval po zisku puku dopredu po ľavej strane a dostal sa i k strele, ktorú vyrazil fínsky gólman Olkinuora.
51:51
Fínsko v plnom počte.
51:38
Hronek skúsil dostať puk do útočného pásma individuálne, Fíni mu ho ale zobrali a znovu ho odpálili za českú svätyňu.
51:13
Českú rozohrávku potom v strednom pásme prerušil Anttila, ktorý puk odpálil za Langhamerovu bránku.
50:38
K strele sa ale nedostali a Björninen puk zaviezol do útočného pásma, kde dokonca zdržal svojím napádaním rozohrávku českých obrancov.
50:10
Česi na začiatok svojej prvej presilovky v zápase vyhrali buly a usadili sa v útočnom pásme.
49:51
Vylúčenie v tíme Fínsko:
Saku Mäenalanen – 2 min., hrubosť.
49:30
Česko v plnom počte.
49:05
Kämpf vyhodil puk tak, že za ním vyštartoval do otvorenej fínskej obrany Blümel. V rozhodujúcom momente ale spadol.
48:28
Fíni sa s rozohrávkou nezdržovali a nahodili puk do útočného pásma. Česi však boli pripravení a toto fínske založenie útoku prerušili.
47:52
Túto presilovku Fíni konečne začali vyhraným vhadzovaním, ich krížnu prihrávku ale potom vystihol Sklenička, ktorý puk odpálil za fínsku bránku.
47:30
Vylúčenie v tíme Česko:
Roman Červenka – 2 min., nedovolené bránenie.
47:07
Krejčí si zasekol fínskeho obrancu, ten mu ale puk dokázal zobrať a Fíni znovu bleskurýchlo otáčajú hru na opačnú stranu.
46:24
Česi sa potom dokázali prebojovať k vlastnému nahodeniu na zadný mantinel, puk ale nedostali do streleckej pozície, a tak si ho Fíni mohli zobrať späť pod svoju kontrolu.
45:51
Kundrátek basketbalovo vo výskoku zastavil fínsku kolmicu do útočného pásma, jeho spoluhráči ale odišli striedať, a tak musel na nich počkať.
45:15
Sklenička potiahol puk do útočnej tretiny po ľavej strane a prihrávkou pred fínske bránkovisko hľadal Hertla. Ten dostal prihrávku na korčule a puk tak nezasiahol.
44:38
Fíni sa tak opäť mohli nasťahovať do útočného pásma, kde obliehajú zoradenú českú obranu.
44:05
Česi dostali puk z vlastnej obrannej tretiny, ďaleko sa ale nedostali, pretože ich útok Fíni zastavili už v strednom pásme.
43:30
Fínska kombinácia pokračuje v útočnom pásme i po konci presilovky. Hráči Suomi si posúvajú puk popri mantineli.
43:04
Česko v plnom počte.
42:45
Aj tentokrát sa ale Fíni veľmi rýchlo vrátili do útočného pásma. Ščotka vytlačil Granlunda len do rohu k mantinelu.
42:16
Pesonenovu strelu z pravej strany český brankár Langhamer vyrazil a Ščotka pohotovo odpálil puk až k fínskemu gólmanovi Olkinuorovi.
41:51
Severania sa však rýchlo vrátili do útočného pásma a už v ňom rozvíjajú svoju presilovkovú kombináciu.
41:20
Česi začali oslabenie vyhraným buly a po ňom vyhodili puk cez všetky čiary.
41:04
Vylúčenie v tíme Česko:
Hynek Zohorna – 2 min., sekanie.
40:48
Úvod tretej tretiny je zatiaľ z oboch strán plný nepresností. Ščotkovo nahodenie na zadný mantinel jeho spoluhráči nedokorčuľovali.
40:24
Čechom sa prechod do útočného pásma nevydaril, Fíni preto rýchlo otočili hru na opačnú stranu a nahodenie na svoju bránku musel zastaviť český gólman Langhamer.
40:01
Začala sa tretia tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 21:01.
Česi začali druhú tretinu omnoho aktívnejšie, ako hrali v prvej tretine, a začali sa dostávať do gólových príležitostí. Ani jednu z nich ale nepremenili, pretože Fínov skvelými zákrokmi podržal skvele chytajúci brankár Jussi Olkinuora. Fíni sa dostali späť do hry až postupom času, nakoniec sa ale v tejto tretine znovu presadili ako jediní oni, a to keď po krásnej prihrávke Seppäläho dorazil puk do odkrytej českej bránky Toni Rajala. Pred treťou tretinou tak je pred českým tímom ťažká úloha zmazať trojgólové manko proti rozbehnutému domáceho tímu.

Strely na bránku v 2. tretine (celkovo): 8:11 (16:15)
40:00
Druhá tretina sa skončila.
39:34
Česi preto museli útočiť do pripravenej fínskej obrany, čo sa im nepodarilo a navyše sa Smejkal dostal do ofsajdu.
39:10
Armia prehral súboj so Skleničkom v českom obrannom pásme, rozohrávku českého tímu ale zdržal natoľko, že jeho spoluhráči stihli prestriedať.
38:43
Česi zastavili kolmicu Heiskanena, potrebovali ale vystriedať, a tak puk posunuli na obrancov dozadu.
38:23
Rajala vyhodil puk na zakázané uvoľnenie.
37:52
Sériu súbojov o puk v strednom pásme vyhrali Česi, ktorí sa znovu dostali do útočného pásma. Znovu sa však dostali len do rohu útočnej tretiny, kde úporne bojujú o puk pri mantineli.
37:25
Suomi puk odpálilo z vlastnej obrannej tretiny, Česi sa do nej ale rýchlo vrátili a nakoniec ich akcia skončila až stratou puku za fínskou bránkou.
36:52
Česi sa nasťahovali do útočného pásma, Fíni ich ale výborne vytláčajú k mantinelom a nepúšťajú ich do streleckých pozícií.
36:19
importantKempný si vymenil puk s Červenkom, ktorý mu posunul puk naspäť medzi kruhy. Jeho zakončenie však opäť zlikvidoval skvele chytajúci fínsky brankár Olkinuora.
35:34
35:34
goalFínsko dalo gól!
Fíni odskakujú do trojgólového náskoku! Heiskanen sa od ľavého mantinelu dostal k strele z otočky, ktorú brankár Langhamer vyrazil. Odrazený puk sa dostal na vrchol pravého kruhu k Seppälämu, ktorý ho krásnou prihrávkou posunul po ľade k pravej žŕdke a odtiaľ ho neobsadený TONI RAJALA poľahky doklepol do odkrytej českej bránky. Asistencie: Mikael Seppälä, Miro Heiskanen.
34:57
Filppula vystihol rozohrávku Čechov v strednom pásme, Sallinen bol ale pri prechode útočnej modrej čiary príliš nedočkavý a dostal sa do ofsajdu.
34:23
Česi puk získali. Blümel ho potiahol po pravej strane do útočného pásma a jeho vyčerpaní spoluhráči odchádzajú rýchlo striedať.
33:52
Zohorna napokon puk vyhodil aspoň na zakázané uvoľnenie.
33:25
Fíni striedajú v útočnom pásme a na českej pätici už začína byť viditeľná únava. Severania sa ale nedokážu dostať od mantinelu do streleckej pozície.
32:42
32:42
importantHertl si nespracoval Hronkovu prihrávku spoza bránkovej čiary, puk sa tak dostal pred bránkovisko k Anttilovi, ktorého strelu z prvej výborným zákrokom pravým betónom vyrazil český gólman Langhamer.
32:10
Pesonen získal pri mantineli v strednom pásme puk a potiahol si ho do pravého kruhu. Jeho strelu cez obrancu brankár Langhamer vyrazil.
31:41
Puk nakoniec získali Česi, ich nahodenie do útočného pásma sa ale neujalo. Fíni rýchlo otáčajú hru na opačnú stranu.
31:12
Hra sa teraz zasekla v strednom pásme, cez ktoré sa ani jednému tímu nedarí prejsť do útočného pásma.
30:42
Hronkovo nahodenie dopadlo podobne ako Smejkalovo, puk preto získali Fíni. Rajala ho potiahol do útočného pásma a z ľavého kruhu vystrelil priamo do lapačky českého brankára Langhamera.
30:08
Smejkal puk nahodil za fínsku bránku, tam ho ale získal Seppälä. Jeho nepresná rozohrávka skončila až u českých obrancov na opačnej strane klziska.
29:30
Strela však zo strany Suomi neprišla, pretože brániaci sa Česi domácich veľmi dobre vytláčali k mantinelom a napokon puk získali.
29:05
Fíni po predošlej aktivite Čechov trochu pridali a teraz sú to oni, kto sa tlačí do útočného pásma.
28:37
Zohorna chcel kolmicou dopredu zrýchliť rozohrávku, nepresnou prihrávkou ale vyhodil puk cez všetky čiary.
28:04
Tlak Čechov pokračoval a skončil až strelou kapitána Červenku, ktorá bola zrazená na ochrannú sieť.
27:34
Pastrňák si naviedol puk do pravého kruhu a cez obrancu veľmi nepríjemne vystrelil. Domáci gólman Olkinuora si dal pozor a puk zastavil.
26:57
26:57
importantLehtonen obkrúžil s pukom celé útočné pásmo a krížnou prihrávkou do ľavého kruhu našiel voľného Manninena, ktorého vychytal presúvajúci sa český brankár Langhamer.
26:40
Stránský spadol pri spracovávaní puku a Lehtonen ho tak mohol po jeho zisku zaviezť do útočného pásma.
26:12
Fínsky brankár Olkinuora rozohral k ľavému mantinelu priamo k voľnému Kämpfovi, ktorý príklepom z prvej vypálil mimo fínskej bránky.
25:52
Ich útočnú akciu zakončil nahodením od modrej Friman. Puk zastavil pripravený český gólman Langhamer.
25:28
Armia nahodil puk pre Pesonena do útočného pásma a vôbec prvýkrát v druhej tretine sa Fíni usadili v českej obrannej tretine.
24:59
Až teraz sa konečne podarilo Fínom podržať puk a môžu založiť útok. Česi na nich čakajú v strednom pásme.
24:24
Česi sa rýchlo dostali späť do útočného pásma. Ščotkovu strelu od modrej fínsky gólman vyrazil, puk sa ale znovu odrazil naspäť k Fínom.
23:50
Vyčerpaní Fíni môžu konečne ísť vystriedať, pretože túto fínsku päticu zvierali Česi v ich obrannom pásme takmer dve minúty.
23:20
Hronkovo nahodenie od modrej tečoval Flek, puk sa ale po jeho dotyku odrazil mimo. Pri mantineli hrací predmet opäť získali Česi.
22:44
22:44
importantSklenička potiahol puk za fínsku bránku a posunul ho pred bránkovisko na Smejkala, ktorý ho zblízka nasmeroval do brankára Olkinuoru.
22:06
Jiříčkovu tvrdú strelu od modrej brankár Olkinuora vyrazil a následne fínsky gólman vyrazil i druhú strelu tohoto mladého českého obrancu.
21:28
Český tím začal druhú tretinu omnoho aktívnejšie a takmer celý doterajší priebeh druhej tretiny sa odohráva v jeho útočnom pásme.
20:50
importantČesi sa ale následne dostali do zatiaľ svojej najväčšej príležitosti! Pastrňák prihrávkou spoza fínskej bránky našiel medzi kruhmi Krejčího, ktorý z prvej trafil do masky brankára Olkinuoru.
20:28
Krejčí pekne zaviezol puk do útočného pásma, prihrávku na Červenku ale zastavili Fíni, ktorí puk odpálili do bezpečia.
20:01
Začala sa druhá tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 20:13.
Prvá tretina ponúkla rýchly hokej zo strany na stranu s minimom vyložených gólových príležitostí. O niečo aktívnejší boli Fíni, ktorí dve zo svojich gólových možností i dokázali využiť. Skóre otvoril v 10. minúte peknou individuálnou akciou Joel Armia a v 17. minúte sa k nemu pridal v presilovej hre Manninen. Česi sa snažili prekonať fínsky obranný val, darilo sa im to ale len sporadicky, dôkazom čoho sú len štyri strely na Olkinuorovu bránku. Fíni tak v prvých 20 minútach vyrazili za výhrou v tomto zápase, v skupine B a tým pádom i štvrťfinále so Slovenskom.

Strely na bránku v 1. tretine: 8:4
20:00
Prvá tretina sa skončila.
19:32
Zohorna tečoval prihrávku Ščotku do útočného pásma, kde však nedokázal puk dokorčuľovať. Fíni sa snažia o rozohrávku posledného útoku v prvej tretine.
19:08
Kempný znovu poriadne preveril fínskeho gólmana Olkinuoru a tomu puk opäť vypadol. Tentokrát ho jeho obrancovia odpratali do bezpečia.
18:47
18:47
Kempného tvrdá strela od modrej fínskemu brankárovi Olkinuorovi vypadla, na druhýkrát puk ale pred dorážajúcim Špačkom prikryl.
18:28
Tam puk vybojoval Smejkal, jeho spoluhráči sa však do zakončenia nedostali a napokon o puk prišli.
17:54
Jiříček sa ako obranca prekľukoval cez fínskych obrancov až takmer pred bránkovisko a až tam mu Ohtamaa puk vypichol do rohu vlastného obranného pásma.
17:26
S rozohrávkou sa nikam neponáhľajú a napriek vysokému forčekingu Čechov puk držia pod svojou kontrolou.
16:50
Krejčí neprešiel do útočného pásma a nepodarilo sa to ani Pastrňákovi. Fíni puk získali a zatiahli sa s ním do vlastného obranného pásma.
16:17
16:17
goalFínsko dalo gól!
Severania navyšujú svoj náskok využitou presilovkou! Granlundovu prihrávku dostal pred bránkovisko Sallinen, ktorý sa vytočil do zakončenia. Puk po jeho pokuse český brankár Langhamer vyrazil, odrazil sa ale naspäť k Sallinenovi, ktorý ho posunul k pravej žŕdke na SAKARIHO MANNINENA a ten ho zblízka dorazil do odkrytej českej bránky. Asistencie: Jere Sallinen, Mikael Granlund.
15:59
Hartikainenovu prihrávku na teč pred českou bránkou nikto netečoval, puk sa ale vrátil k Fínom, ktorí pokračujú v obliehaní českej obrany.
15:31
Fíni sa ale veľmi rýchlo do útočného pásma vrátili a už sa rozostavili do svojej presilovkovej formácie.
15:00
Česi začali oslabenie vyhraným vhadzovaním a vyhodením puku za fínsku bránku.
14:38
Vylúčenie v tíme Česko:
Roman Červenka – 2 min., nebezpečná hra vysokou hokejkou.
14:26
Pastrňákovo nahodenie od modrej skončilo mimo fínskej bránky. Puk potom vybojoval naspäť svojím forčekingom práve Pastrňák.
13:58
A výborným napádaním navyše puk získali. K strele sa ale ani oni nedostali a len potvrdzujú, že sa síce hrá vo vysokom tempe, ale bez väčších gólových príležitostí.
13:27
Okrem Vránovej strely mimo sa však Česi do zakončenia nedostali. Fíni ich vytlačili do ich obranného pásma.
12:53
Vrána vysunul neobvykle na ľavé krídlo Skleničku, ktorý ako obranca vybojoval puk v rohu útočného pásma. Ten potom založil český útok.
12:24
Rajala českú bránku minul a Blümel potom puk získal. Oba tímy opäť rýchlo striedajú.
11:59
Po obnovení hry sa Fíni nasťahovali do útočného pásma, kde sa snažia dostať do streleckej pozície.
11:31
Granlund pri tejto strele zlomil hokejku a bez nej prišliapol puk pri mantineli. Po viac ako pol minúte hry bez pohybu puku to už rozhodcovia nevydržali a hru prerušili.
10:51
Pastrňák sa zamotal v kľučkách v útočnej tretine a o puk prišiel. Granlundovu strelu z protiakcie vyrazil český brankár Langhamer.
10:26
Fínom sa rozohrávka rýchlej protiakcie nevydarila a rozhodcovia im odpískali zakázané uvoľnenie.
10:15
Špaček nahadzoval puk od modrej na fínsku bránku, jeho pokus však bol zrazený na ochrannú sieť.
09:31
09:31
goalFínsko dalo gól!
Fíni otvárajú skóre! Pesonen posunul vo vlastnej obrannej tretine puk na JOELA ARMIU, ktorý ho potiahol do útočného pásma. Tam si zasekol Ščotku, ktorý skončil na ľade, a strelou do pravého horného rohu prekonal českého gólmana Langhamera. Asistencia: Harri Pesonen.
09:11
Blümel dostal puk za fínsku bránku, tam ale o puk prišiel a jeho spoluhráči musia rýchlo cúvať dozadu.
08:34
Pastrňák hľadal krížnou prihrávkou z pravej strany v ľavom kruhu Červenku, ten ale puk zo vzduchu netrafil. Čiernu gumu potom získali Severania.
07:55
Česi sa pokúsili prejsť strednou tretinou, to sa im ale nepodarilo a neuspelo ani nahodenie na zadný mantinel. Puk získali fínski obrancovia.
07:20
importantMäenalanen s Anttilom sa dostali do ďalšieho fínskeho prečíslenia 2 proti 1 a toto bolo výrazne vydarenejšie. Anttila dostal výbornú prihrávku pred bránkovisko, puk ale pred odkrytou českou bránkou nedokázal zasiahnuť.
06:49
Armia sa dostal s Pesonenom do prečíslenia 2 proti 1, Armiova prihrávka doľava na svojho spoluhráča ale nebola presná a puk získali Česi.
06:08
Pastrňák vypichol na modrej čiare puk fínskemu kapitánovi Filppulovi, ten mu ale dokázal na poslednú chvíľu hrací predmet zastaviť. Fíni hneď nahadzujú puk na zadný mantinel.
05:35
Naši západní susedia puk vybojovali a keďže oba tímy už boli poriadne unavené, tak striedajú.
05:02
Fíni vybojovali puk za českou bránkou, stále si ho ale posúvajú len popri mantineli, kde oň bojujú s českými obrancami.
04:32
Anttilova prihrávka krížom cez celé útočné pásmo adresáta nenašla. Česi chceli rýchlo rozohrať svoj protiútok, Kämpf so Smejkalom sa ale dostali do ofsajdu.
04:00
Oba tímy sa zatiaľ viac-menej pravidelne striedajú pri svojich nahodeniach, ani jednému sa tak nepodarilo sa na dlhšiu dobu usadiť v útočnom pásme.
03:33
Pesonena zastavil Sklenička v strednom pásme a potom posunul puk späť na Jiříčka. Oba tímy striedajú.
03:05
Stránský sa snažil dokorčuľovať vlastné nahodenie, cez dvojicu Fínov sa však nedostal. Armia hneď otáča hru na opačnú stranu.
02:39
Fíni sa usadili v útočnom pásme, kombinujú však len pri mantineli, kam ich brániaci sa Česi vytláčajú.
02:01
Až teraz prišiel prvý fínsky pokus o útok, ten však skončil nahodením len za Langhamerovu bránku. Česi puk odpálili a striedajú.
01:26
Fíni sa zatiaľ nedostali poriadne k puku a po odovzdaní puku rýchlo prestriedali. Českí obrancovia zatiahli puk do vlastnej obrannej tretiny.
00:59
Blümel potiahol puk po ľavom krídle do útočného pásma a strelou z ľavého kruhu vyskúšal pozornosť domáceho gólmana Olkinuoru.
00:25
Prvý útok Česka skončil zakázaným uvoľnením po nepresnom nahodení obrancu na Pastrňáka.
00:01
Stretnutie sa práve začalo.
Fíni budú hrať v modrých dresoch, Česi v bielych.
Oba tímy už sú na ľadovej ploche, záverečný zápas skupiny B v Tampere sa tak o malú chvíľu začne.
Po výhre Švédov nad Lotyšmi 1:0 a výhre Slovenska nad Dánskom 7:1 je jasné, že Česko už skupinu B nevyhrá, a tým pádom sa nemôže vo štvrťfinále stretnúť so Slovenskom. Ak Fíni vyhrajú po riadnej hracej dobe, budú súperom Slovenska vo štvrtkovom štvrťfinále oni, ak nie, tak ním bude Švédsko.
Úvodné zostavy:

Fínsko: Olkinuora (Säteri) – Hietanen, Lehtonen, Seppälä, Heiskanen, Pokka, Friman, Lindell, Ohtamaa – Hartikainen, Manninen, Granlund (A) – Sallinen, Filppula (C), Rajala – Lammikko, Pesonen, Armia – Mäenalanen, Björninen, Anttila (A).

Tréner: Jukka Jalonen

Česko: Langhamer (Vejmelka) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Jiříček, Sklenička – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Černoch, Flek, Stránský – Špaček.

Tréner: Kari Jalonen

Rozhodcovia: Nord (SWE), Stolc (SUI) – Briganti, Davis (obaja USA).


Vzájomné zápasy

Vzájomná bilancia na MS hovorí v prospech Česka, ktoré nad Fínmi vyhralo 13-krát, remizovalo s ním (v dobe, keď sa ešte hralo na remízy) trikrát a prehralo s ním sedemkrát. Najdôležitejšími vzájomnými zápasmi boli finále MS 1999, ktoré sa hralo na dva zápasy a uspelo v ňom Česko (3:1 a 1:4 po predĺžení) a finále MS 2001, v ktorom Česi zavŕšili svoj zlatý hetrik (3:2 po predĺžení). Posledným vzájomným súbojom bolo vlaňajšie štvrťfinále, ktoré Fíni vyhrali 1:0.

Posledných 5 vzájomných zápasov na MS:
MS 2012 (zápas o bronz): Fínsko – Česko 2:3
MS 2014 (semifinále): Česko – Fínsko 0:3
MS 2015 (štvrťfinále): Fínsko – Česko 3:5
MS 2017 (skupina): Fínsko – Česko 3:4 po predĺžení
MS 2021 (štvrťfinále): Fínsko – Česko 1:0


Česko

Česi už majú tiež istý postup, cesta k nemu ale bola rozhodne ťažšia ako v prípade Fínov. Turnaj síce začali očakávanou výhrou nad Veľkou Britániou (5:1), potom ale prišli dve porážky. Kým tá prvá so Švédskom (3:5) nebola žiadnym prekvapením, druhá prehra s Rakúskom (1:2 po nájazdoch) bola historickou blamážou. Český tím následne posilnili z NHL David Pastrňák a David Kämpf a prvý menovaný útočník svojimi skvelými výkonmi zdvihol celý tím. Ten zvládol ďalšie tri zápasy, keď postupne zdolal vďaka fantastickej prvej tretine Lotyšsko (5:1), Nórsko (4:1) a USA (1:0) a napokon získal istotu štvrťfinále už pred týmto zápasom. Pred dneškom boli Česi v tabuľke na 3. mieste. Kto však je z Čechov v nejakej tabuľke prvý, je kapitán Roman Červenka, ktorý hrá v životnej forme a s 11 bodmi za 3 góly a 8 asistencií je na čele kanadského bodovania turnaja.


Fínsko

Fíni od začiatku domáceho šampionátu potvrdzujú rolu jedného z hlavných favoritov na zlato a už dlho pred koncom skupinovej fázy si zaistili postup zo skupiny. Pred dneškom boli navyše na prvom mieste skupiny B o bod pred Švédskom. Fíni stratili body len v severskom derby so Švédskom (2:3 po nájazdoch), okrem svojich rivalov ale postupne zdolali Nórsko (5:0), Lotyšsko (2:1), USA (4:1), Veľkú Britániu (6:0) a Rakúsko (3:0). Hlavnou silou domáceho tímu je výborná obrana, ktorá inkasovala najmenej gólov zo všetkých tímov na turnaji, v čele s brankárom Jussim Olkinuorom. Ten za štyri zápasy, ktoré odchytal, inkasoval jediný gól. Zahanbiť sa ale Fíni nedajú ani smerom dopredu, keďže na piatom mieste kanadského bodovania je s 8 bodmi Mikko Lehtonen (2 góly a 6 asistencií) a na šiestom so 7 bodmi Mikael Granlund (3 góly a 4 asistencie).
Vitajte pri on-line prenose zo záverečného zápasu skupiny B Majstrovstiev sveta v hokeji medzi domácim Fínskom a Českom. Stretnutie sa začne o 19:20.

Tabuľka skupiny B

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»MS v hokeji 2022: Fíni zdolali Česko a ovládli skupinu B