Postup Slovana by nebol gigantické prekvapenie, tvrdí maďarský novinár

Tréner Stanislav Čerčesov.
Tréner Stanislav Čerčesov. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|18. júl 2022 o 18:00

V maďarskej lige hrajú kvalitní legionári.

V čase prechádzajúceho súboja medzi Slovanom a Ferencvárosom bol ešte malý chlapec, no zábery z Tehelného poľa mu naháňali hrôzu.

Športový novinár a prispievateľ portálu Sport24 GERGELY MAROSI favorizuje v 2. predkole Ligy majstrov Ferencváros, ale dodáva, že v stretnutí s bratislavským Slovanom čaká „krv, pot a utrpenie“.

V rozhovore sa dočítate:

  • Ako prijali v Maďarsku žreb?
  • V čom bola slovenská najvyššia súťaž pred zopár rokmi lepšia ako maďarská?
  • Prečo sa zvýšila úroveň maďarskej ligy?
  • Ako prijali fanúšikovia fakt, že v ich tíme hrá veľa legionárov?
  • Prečo bude tento zápas kľúčový aj pre ruského trénera Fradi Stanislava Čerčesova?
  • Ako ovplyvňuje domáca dominancia Ferencvárosu ich účinkovanie v európskych súťažiach?
  • Aká je nálada pred zápasom v Budapešti?

Ako prijala maďarská športová verejnosť, že Ferencváros v 2. predkole Ligy majstrov narazí práve na bratislavský Slovan?

Určite to nebrali ako ideálny žreb, už aj vzhľadom na históriu tohto súboja. Tí, čo zažili zápas medzi Slovanom a Ferencvárosom na začiatku deväťdesiatych rokov, určite z neho majú trochu obavy. Vzťah dvoch táborov je tým poznačený a nikto nechce, aby sa niečo podobné zopakovalo.

Ja som bol vtedy ešte malý chlapec, ale pamätám si, že zábery z bratislavského štadióna mi naháňali hrôzu. Vyčíňanie fanúšikov nebolo v tom čase nič neobvyklé ani na maďarských štadiónoch, ale to, čo sa udialo v Bratislave, som nikdy nevidel. Z výtržností a z útoku kukláčov na fanúšikov išla hrôza, pamätám si to dodnes.

Dúfam, že terajší súboj bude bez výtržností a to trošku prepíše negatívne spomienky spred 30 rokov.

Na tento žreb sa však fanúšikovia netešili ani preto, lebo - hoci sa Ferencváros považuje za mierneho favorita a v súčasnosti má aj silnejší káder - Slovan je presne taký súper, ktorý maďarského majstra môže aj vyradiť.

Slovan sa v prvom predkole trápil proti Batumi a postúpil iba vďaka gólu v nadstavenom čase. Ferencváros prešiel cez kazašského majstra oveľa jednoduchšie, v domácom zápase s prehľadom zvíťazil 5:1. Aj preto favorizujú fanúšikovia Ferencváros?

V Kazachstane sa trápil aj Fradi, uhral iba bezgólovú remízu, ale domáci zápas už mal hladký priebeh a Ferencváros mohol vyhrať aj vyšším rozdielom. Samozrejme, aj fanúšikovia vnímajú, že Slovan postúpil až po predĺžení a keď zápasy nasledujú v takom rýchlom slede, aj to je dôležité. Fradi mohol viac šetriť svoju energiu, keďže domáci zápas bol už prakticky po 15-20 minútach rozhodnutý.

Súčasný Ferencváros sa dá považovať za favorita, pred niekoľkými rokmi bol pomer síl ešte vyrovnanejší. Ale Fradi zase nie je o toľko lepší, aby bol postup Slovana bol gigantickým prekvapením. Je to ako keby Ferencváros hral s nejakým popredným tímom maďarskej ligy.

Fanúšikovia, ktorí sledujú aj maďarskú, aj slovenskú najvyššiu súťaž, sa často dohadujú, ktorá liga je lepšia. Dlho sa zdalo, že slovenská, no v súčasnosti je maďarská NB I v rankingu UEFA pred Fortuna ligou o tri miesta (27., respektíve 30. miesto). O prevahe slovenskej najvyššej súťaže sa teda už dnes asi nedá hovoriť. Ako to vidíte?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Postup Slovana by nebol gigantické prekvapenie, tvrdí maďarský novinár