Federer si v boji o finále Australian Open zahrá proti Djokovičovi

Novak Djokovič
Novak Djokovič (Autor: ap)
SITA|25. jan 2011 o 08:15

Roger Federer sa podľa očakávania stal víťazom štvrťfinále proti krajanovi Wawrinkovi. Do semifinále pohodlne putuje aj Djokovič, ktorý si poradil s Berdychom. Svetová jednotka Caroline Wozniacka vyradila Francescu Schiavoneovú.

Roger Federer sa podľa očakávania stal víťazom štvrťfinále proti krajanovi Wawrinkovi. Do semifinále pohodlne putuje aj Djokovič, ktorý si poradil s Berdychom. Svetová jednotka Caroline Wozniacka vyradila Francescu Schiavoneovú.

MELBOURNE. Roger Federer ôsmy raz v rade postúpil do semifinále Australian Open v Melbourne. Obhajca titulu zvíťazil v utorňajšom štvrťfinálovom derby nad Stanislasom Wawrinkom za 107 minút presvedčivo 6:1, 6:3, 6:3.

V prvom sete Federer unikol na 3:0 a ďalší brejk dosiahol na 5:1. Od skóre 3:3 v druhej časti si pripísal 6 gemov bez prerušenia a definitívne tým dostal zápas pod kontrolu. Pri podávaní na triumf zvládol nepríjemný stav 0:30. V Aréne Roda Lavera premenil druhý mečbal.

Postupujúci bol lepší vo "winneroch" (29:21) a mal aj pevnejšiu ruku (nevynútené chyby 24:30). Federer premenil 5 zo 7 brejkbalov, sám bol v ohrození len raz a situáciu zvládol. Bodoval v 24 z 38 situácií pri sieti, zdolaný len v 13 z 27.

"Nepochybne som dnes potreboval kvalitný výkon, pretože so ´Stanom´ sme odohrali veľa vzájomných zápasov a často spolu aj trénujeme. Naozaj dobre sa teda poznáme. Myslím si, že vydarený úvod bol kľúčový. Možno súper mal trochu problémy adaptovať sa po tom, ako hral dva nočné zápasy. Ja som veľmi spokojný s tým, ako som si počínal. Bol som v stave hrať pestro - obvykle sa mi práve vtedy najviac darí," uviedol Federer.

Federer pohodlne do semifinále, čaká ho Djokovič

"Samozrejme, že som z prehry sklamaný. Musím však uznať, že Roger dnes hral až pridobre. Vždy našiel nejakú odpoveď," povzdychol si Wawrinka, ktorý v predchádzajúcich štyroch vystúpeniach na tomto turnaji nestratil ani set a nadchol najmä suverénnym prekonaním Američana Andyho Roddicka v osemfinále.

Federer a Wawrinka spoločne získali zlato vo štvorhre na OH 2008 v Pekingu. Trénersky ho vedie Švéd Peter Lundgren, bývalý kouč slávnejšieho krajana. Dvaja zástupcovia krajiny "helvétskeho kríža" boli v grandslamovom štvrťfinále druhý raz v rade, pred newyorskými US Open 2010 sa to nikdy nestalo.

Miestny šampión zo sezón 2004, 2006, 2007 a 2010 Federer sa medzi najlepšími štyrmi stretne so Srbom Novakom Djokovičom, v Melbourne Parku držiteľom trofeje v sezóne 2008.

Ak 29-ročný Švajčiar neobháji na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie 2011 primát, premiérovo od situácie spred Wimbledonu 2003 sa stane, že nebude úradujúcim víťazom aspoň jedného z grandslamových podujatí.

Zvernec Paula Annacona Federer má na konte 45 titulov z "hardu". Ak uspeje aj teraz, dotiahne sa na Američana Andreho Agassiho, ktorý je na čele historickej štatistiky.

Už 27. postupom do grandslamového štvrťfinále bez prerušenia vyrovnal rekord iného Američana Jimmyho Connorsa za tzv. otvorenú éru.

Druhým semifinalistom mužskej dvojhry Novak Djokovič si poradil s Čechom Tomášom Berdychom v troch setoch 6:1, 7:6 (5) a 6:1.

Djokovič v prvom sete duelu s Berdychom na centri v aréne Roda Lavera dominoval, keď kvalitne podával i returnoval a mal navrch aj pri dlhých výmenách od základnej čiasry. Na začiatku druhého dejstva Berdych svojho súpera brejkol, "Nole" si však napokon vynútil tajbrejk, v ktorom slávil úspech.

Kľúčová bola výmena za stavu 5:5, keď sa loptička z rakety českého tenistu odrazila od pásky do autu. V treťom sete si Djokovič po brejku vo štvrtom geme vybudoval náskok 4:1 a zápas s prehľadom dotiahol do úspešného konca. V siedmom geme premenil pri vlastnom podaní v poradí druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Berdychom na 5:1.

Djokovič bol po postupe medzi elitné kvarteto spokojný. "Snažil som sa všemožne o to, aby sa Tomáš nedostal do správneho rytmu, lebo vtedy je veľmi nebezpečný. Prvý set mi vyšiel na jednotku, druhý však bol veľmi ťažký."

"Mal som šťastie, že som vyhral tajbrejk. Vedenie 2:0 na sety bolo veľmi dôležité pre moju psychiku. Uvoľnil som sa a v treťom dejstve som zahral aj údery, na ktoré som si predtým netrúfol. Na titul zatiaľ nemyslím, idem od zápasu k zápasu. V semifinále ma čaká najlepší hráč v histórii, Roger bude naozaj veľmi ťažkým sústom," povedal Djokovič v prvom interview priamo na kurte.

Wozniacka v semifinále s Na Li

Dánska tenistka Caroline Wozniacka sa stala druhou semifinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Svetová i nasadená jednotka vo štvrťfinále zdolala Talianku Francescu Schiavoneovú v troch setoch 3:6, 6:3, 6:3 a aj po skončení zápolení v Melbourne Parku zostane na čele rebríčka WTA.

Wozniacka prehrávala s vlaňajšou šampiónkou Roland Garros už 3:6 a 1:3, no vďaka zlepšenej hre otočila nepriaznivý vývoj a prvýkrát v kariére postúpila v Melbouŕne medzi elitné kvarteto.

Schiavoneová, ktorá mala v nohách náročný takmer päťhodinový osemfinálový maratón s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou, doplatila na príliš veľké množstvo nevynútených chýn. Wozniacka sa v semifinále stretne s deviatou nasadenou Číňankou Na Li.

Rodáčka z Odense, ktorá v 3. kole vyradila Slovenku Dominiku Cibulkovú, mala po víťazstve nad Schiavoneovou obrovskú radosť.

"Postup do semifinále Australian Open si veľmi cením. Francesca je veľká bojovníčka, ktorá sa nevzdáva za žiadneho stavu. Bol to veľmi ťažký zápas. V prvom sete som nevyužila veľa brejkablov a mala som problémy s jej spinovými údermi. Od začiatku druhého dejstva som bola aktívnejšia, viac som ju tlačila a diktovala tempo výmen, čo bol kľúč k úspechu. Som štastná, že sa mi tento zápas podarilo otočiť. Melbourne je krásne mesto a fanúšikovia sú tu jednoducho skvelí," povedala Wozniacka v prvom interview priamo na kurte.

Výsledky:

Dvojhra žien - štvrťfinále:

Caroline Wozniacka (1-Dán.) - Francesca Schiavoneová (6-Tal.) 3:6, 6:3, 6:3

Dvojhra mužov - štvrťfinále:

Roger Federer (Švaj.-2) - Stanislas Wawrinka (Švaj.-19) 6:1, 6:3, 6:3 za 107 minút

Novak Djokovič (3-Srb.) - Tomáš Berdych (6-ČR) 6:1, 7:6 (5), 6:1

Štvorhra žien - štvrťfinále:

Gisela Dulková, Flavia Pennettová (Arg./Tal.-1) - Natalie Grandinová, Vladimíra Uhlířová (JAR/ČR) 6:0, 6:3

Květa Peschkeová, Katarina Srebotniková (ČR/Slovin.-2) - Bethanie Matteková-Sandsová, Meghann Shaughnessyová (USA-9) 6:3, 6:3

Liezel Huberová, Naďa Petrovová (USA/Rus.-3) - Cara Blacková, Anastasia Rodionovová (Zimb./Aus.-5) 6:1, 6:4

Viktoria Azarenková, Maria Kirilenková (Biel./Rus.-12) - Čchuang Čchia-ťüng, Chsieh Su-wej (Taiw.) 5:7, 6:3, 6:2

Semifinálový program:

Gisela Dulková, Flavia Pennettová (Arg./Tal.-1) - Liezel Huberová, Naďa Petrovová (USA/Rus.-3)

Viktoria Azarenková, Maria Kirilenková (Biel./Rus.-12) - Květa Peschkeová, Katarina Srebotniková (ČR/Slovin.-2)

Štvorhra mužov - štvrťfinále:

Bob Bryan, Mike Bryan (USA-1) - Jürgen Melzer, Philipp Petzschner (Rak./Nem.-6) 6:3, 7:6 (7)

Eric Butorac, Jean-Julien Rojer (USA/Hol. Ant.) - Lukasz Kubot, Oliver Marach (Poľ./Rak.-4) 6:3, 6:4

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer si v boji o finále Australian Open zahrá proti Djokovičovi