Federer hladko do osemfinále, Kuznecovová vyradila Heninovú

Venus Williamsová
Venus Williamsová (Autor: ap)
SITA|21. jan 2011 o 08:00

Svetlana Kuznecovová sa postarala o vyradenie šampiónky z Australian Open z roku 2004 Justine Heninovej, Roger Federer si bez problémov poradil s Xavierom Malissem. Pre zdravotné problémy vzdala Venus Williamsová.


MELBOURNE. Švajčiarsky tenista Roger Federer postúpil už do osemfinálového 4. kola dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne.

Obhajca trofeje nasadený ako druhý zvíťazil v 3. kole dvojhry mužov nad 30-ročným Belgičanom Xavierom Malissem za 105 minút presvedčivo 6:3, 6:3, 6:1. Prvé dva mečbaly mu "vyhodila" páska, pri treťom poslal razantný forhend presne do rohu.

Od stavu 6:3, 1:3 si favorit pripísal 10 gemov v rade. Zdolaný sa potom už iba vyhol "kanárovi". Federer v Aréne Roda Lavera výrazne dominoval na víťazné údery 36:16, ale mal o čosi neistejšiu ruku (nevynútené chyby 36:30).

Šestnásťnásobný šampión z úrovne "veľkej štvorky" Federer má proti Malissovi (45. v renkingu) skóre 8:1 vďaka platnej sérii už ôsmich úspechov.

Dosiaľ naposledy proti sebe stáli v sezóne 2006. Švajčiar v stredu v 2. kole na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie stratil náskok 2:0 na sety proti Francúzovi Gillesovi Simonovi, ale napokon za to nepykal.

Premožiteľ Lukáša Lacka z 1. kola Federer sa naposledy nedostal aspoň medzi najlepších šestnásť na Majors na parížskom Roland Garros 2003. Teraz prekonal rekord Stefana Edberga v počte zápasových úspechov na Australian Open v tzv. otvorenej ére. Momentálne má na južnej pologuli bilanciu 57:7, Švédova sa uzavrela na hodnote 56:10.

Dvadsaťdeväťročný bazilejský rodák Federer sa v osemfinále stretne s úspešným zo súbežného zápasu Tommy Robredo (Šp.) - Sergij Stachovskij (Ukr.).

Nad Španielom vedie 9:1, podľahol mu iba pri vzájomnej premiére už v sezóne 2002 na Hopmanovom pohári v Perthe. Predvlani v osemfinále newyorských US Open triumfoval 7:5, 6:2, 6:2. S Ukrajincom Federer ešte nehral.

Djokovič dohral nečakane rýchlo, Troicki sa zranil

Srbské derby prinieslo rýchle rozuzlenie v prospech Novaka Djokoviča. Ďalší hrdina decembrového belehradského daviscupového finále Viktor Troicki (27. v renkingu) mu po 40 minútach a prvom sete stratenom pomerom 2:6 pogratuloval - odstúpil pre natiahnutie brušného svalstva.

Djokovič nasadený ako tretí si medzi najlepšími 16 zmeria sily so Španielom Nicolasom Almagrom (14.), ktorý v troch setoch vyradil chorvátskeho veterána Ivana Ljubičiča (16.) - 6:4, 7:6 (8), 6:3.

Miestny šampión spred troch rokov Djokovič podotkol: "Nik netúži uspieť takýmto spôsobom - špeciálne nie v prípade, keď hráte proti jednému z najlepších priateľov. Žiaľ, Viktor dnes nebol v stave predviesť 100 percent svojich schopností."

Heninová nestačila na Kuznecovovú

Belgická tenistka a sedemnásobná grandslamová víťazka Justine Heninová sa v piatok rozlúčila s Australian Open už v 3. kole po prehre s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou 4:6, 6:7 (8).

Heninová ukončila kariéru v máji 2008 ako svetová jednotka, no do súťažného kolotoča sa vrátila v januári 2010. Jej prehra v 3. kole Australian Open bola najskoršou prehrou na grandslamovom turnaji od roku 2005, keď vypadla v 1. kole Wimbledonu.

Bývalá svetová jednotka mala od minuloročného Wimbledonu problémy s lakťom, ktorý sa hojil veľmi pomaly. Dvadsaťosemročná Belgičanka sa na kurty vrátila až tento mesiac po viac ako polročnej pauze.

"Na toto neexistuje ospravedlnenie," skonštatovala Heninová. "Dnes to pre mňa nebolo ľahké, rozhodne to nebol môj najlepší deň. Dúfam, že nabudúce si budem počínať lepšie. Viem, že nie som v 100-percentnom zdravotnom poriadku. Vedela som to už pred vstupom na kurt," dodala.

"Svetlana odohrala dobrý zápas. Bola oveľa agresívnejšia, veľa chodila na sieť a pre víťazné údery. Patrí jej všetko uznanie," pochválila súperku Heninová.

Rozlúčka Venus Williamsovej po jednom geme

V prípade americkej tenistky Venus Williamsovej sa naplnil čierny scenár. Zdravotné problémy, pre ktoré sa horko-ťažko predrala do 3. kola dvojhry žien, neumožnili sedemnásobnej grandslamovej šampiónke absolvovať celý duel o postup do osemfinále.

V piatok večer nastúpila proti Nemke Andrei Petkovicovej, ale na dvorci v Rod Laver Arene vydržala len sedem minút. Po strate vlastného podania v úvodnom geme prehrávala v nasledujúcej hre 0:30, keď sa jej opäť ozvali bolesti svalu v oblasti medzi bruchom a slabinami.

Venus Williamsová vzápätí zápas skrečovala a nenadviaže na svoju vlaňajšiu štvrťfinálovú účasť. Štvrtá nasadená hráčka si na svoj ďalší pokus o zisk premiérovej singlovej trofeje z Australian Open musí minimálne rok počkať. Najďalej sa v Melbourne prebojovala v roku 2003, keď si zahrala vo finále.

Otáznik nad zdravotným stavom 30-ročnej niekdajšej líderky svetového rebríčka visel po trojhodinovom dueli 2. kola proti českej tenistky Sandre Záhlavovej (6:7 /6/, 6:0, 6:4), v ktorom pokrivkávala, po strate úvodného dejstva ju štvrť hodiny ošetrovali, na kurt sa vrátila s obviazaným pravým stehnom.

Pre Venus Williamsovú bola konfrontácia s Petkovicovou 251. singlovým duelom na grandslamovom turnaji, odstúpila prvý raz.

"Nešlo to hrať ďalej, pretože som sa nemohla hýbať. Bolo to príliš bolestivé. Prežívam veľké sklamanie, pretože som si inak predstavovala moje účinkovanie na Australian Open. Nikdy som nemusela skrečovať zápas na grandslamovom turnaji."

"Po tom, čo som musela tvrdo bojovať v predchádzajúcom zápase, som len dúfala v nejaký zázrak, vďaka ktorému by som sa stihla dať zdravotne do poriadku. Mám čisté svedomie, pretože som urobila ešte viac, ako bolo v mojich silách, aby som mohla vyjsť na dvorec," uviedla po odstúpení z turnaja v súčasnosti piata hráčka svetového renkingu.

Po rozlúčke staršej zo sestier Williamsových nezostala v pavúku ženskej singlovej súťaže Australian Open ani jedna Američanka. Len štvrtýkrát v histórii grandslamových turnajov bude medzi 16 najlepšími hráčkami dvojhry chýbať zástupkyňa USA, naposledy sa to prihodilo na antukovom Roland Garros v Paríži 2008.

Dvadsaťtriročná Petkovicová dosiahla prienikom do osemfinále svoj najlepší výsledok na grandslamovom podujatí v Austrálii a zároveň zopakovala svoj úspech z lanského US Open. Tridsiata nasadená rodáčka z bosnianskej Tuzly bude v nasledujúcom kole čeliť štrnástke turnaja Marii Šarapovovej z Ruska.

"Som veľmi prekvapená, že to vzdala. Vedela som, že sa v predchádzajúcom zápase zranila, ale dokončila, preto som bola pripravená hrať," komentovala jeden z najkratších zápasov vo svojej kariére Petkovicová.

Ďalej idú Schiavoneová aj Na Li

Energická tridsiatnička Schiavoneová, sedmička hodnotenia a šestka turnaja, si poradila s Rumunkou Monicou Niculescovou (85.) 6:0, 7:6 (2) z manka brejku v druhej časti.

Medzi najlepších 16 sa prebojovali aj čínska semifinalistka spred dvanástich mesiacov a minulý týždeň víťazka prípravného turnaja v Sydney Na Li (11.) cez českú 63. tenistku rebríčka Barboru Záhlavovú-Strýcovú (6:2, 6:1) a herne i povahovo výbušná Bieloruska Viktoria Azarenková (9.) prostredníctvom zdolania Juhoafričanky Chanelle Scheepersovej (107.) dvakrát 6:3.

V dueli dvoch nenasadených hráčok si Lotyška Anastasia Sevastovová (46.) poradila s presne o 100 pozícii nižšie figurujúcou ruskou kvalifikantkou Vesnou Manasievovou hladko 6:1, 6:3 a získala právo vyzvať líderku renkingu Caroline Wozniacku z Dánska, ktorá premohla Dominiku Cibulkovú (32.) 6:4, 6:3.

Azarenková prehráva s Na Li 1:2, ale zdolala ju v predchádzajúcom vzájomnom súboji vlani v Montreale - 6:3, 6:3. Kuznecovová vedie nad Schiavoneovou 8:4, podľahla jej však v zatiaľ poslednom meraní síl predvlani na antuke v rámci fedcupového semifinále. Wozniacka minulý rok v rovnakej súťaži tímov zdolala Sevastovovú dvakrát 6:2.

Výsledky piatkových stretnutí 3. kola dvojhry na Australian Open (17. - 30. januára, celková dotácia 25 005 635 AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku):

Dvojhra žien:

Caroline Wozniacka (Dán.-1) - Dominika Cibulková (SR-29) 6:4, 6:3

Andrea Petkovicová (Nem.-30) - Venus Williamsová (USA-4) 1:0 skreč, V. Williamsová odstúpila pre zranenie

Francesca Schiavoneová (Tal.-6) - Monica Niculescová (Rum.) 6:0, 7:6 (2)

Viktoria Azarenková (Biel.-8) - Chanelle Scheepersová (JAR) 6:3, 6:3

Na Li (Čína-9) - Barbora Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:2, 6:1

Maria Šarapovová (Rus.-14) - Julia Görgesová (Nem.) 4:6, 6:4, 6:4

Svetlana Kuznecovová (Rus.-23) - Justine Heninová (Belg.-11) 6:4, 7:6 (8)

Anastasija Sevastovová (Lot.) - Vesna Manasievová (Rus.) 6:1, 6:3

Dvojhra mužov - 3. kolo:

Roger Federer (Švaj.-2) - Xavier Malisse (Belg.) 6:3, 6:3, 6:1

Novak Djokovič (Srb.-3) - Viktor Troicki (Srb.-29) 6:2 - skreč, Troicki odstúpil pre natiahnutie brušného svalstva

Tomáš Berdych (ČR-6) - Richard Gasquet (Fr.-28) 6:2, 7:6 (3), 6:2

Andy Roddick (USA-8) - Robin Haase (Hol.) 2:6, 7:6 (2), 6:2, 6:2

Fernando Verdasco (Šp.-9) - Kei Nišikori (Jap.) 6:2, 6:4, 6:3

Stanislas Wawrinka (Švaj.-19) - Gael Monfils (Fr.-12) 7:6 (4), 6:2, 6:3

Nicolas Almagro (Šp.-14) - Ivan Ljubičič (Chor.-17) 6:4, 7:6 (8), 6:3

Tommy Robredo (Šp.) - Sergij Stachovskij (Ukr.) 5:7, 6:2, 6:4, 6:2

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer hladko do osemfinále, Kuznecovová vyradila Heninovú