Federer ďakoval trénerovi, ktorý mu dodal sebavedomie

Roger Federer s víťaznou trofejou z londýnskeho Turnaja majstrov.
Roger Federer s víťaznou trofejou z londýnskeho Turnaja majstrov. (Autor: sita)
TASR|29. nov 2010 o 10:12

O tom, aké dôležité je mať správneho trénera, sa presvedčil aj Roger Federer, ktorý po nie príliš vydarenej sezóne dokázal zdolať svojho najväčšieho súpera Rafaela Nadala vo finále Turnaja majstrov.

LONDÝN. Švajčiarsky tenista Roger Federer po zisku piateho titulu na Turnaji majstrov velebil amerického trénera Paula Annacona. Bývalý kouč Peta Samprasa pomohol svetovej dvojke dostať sa v závere roka do skvelej formy.

Set pustil len Nadalovi, víťazstvo nikomu

Roger Federer predviedol v londýnskej 02 aréne spanilú jazdu a v piatich zápasoch stratil iba jediný set - vo finále proti svojmu veľkému rivalovi Španielovi Rafaelovi Nadalovi.

Federer hral v Londýne počas celého týždňa s obrovským sebavedomím, za čo vďačí najmä spolupráci s Annaconom.

"Sebavedomie stúpa každým vyhratým zápasom. Paul mi v posledných mesiacoch veľmi pomohol. Zlepšil som pohyb po dvorci, cítim sa mentálne i fyzicky silnejší. Po nie príliš vydarenej antukovej sezóne a neúspešnej obhajobe titulu vo Wimbledone som cítil, že potrebujem zmenu," priznala dvojka svetového rebríčka.

"Nehral som najlepší tenis a prestal som vyhrávať dôležité turnaje. Hral som príliš pasívne. Vďaka pomoci Annacona som sa opäť dostal do správnej pohody, hrám oveľa agresívnejšie," povedal Švajčiar pre médiá.

Päť turnajov za sedem týždňov

Podľa slov Federera celý jeho tím odviedol skvelú prácu. "Vďaka patrí nielen Paulovi, ale aj Severinovi Lüthimu, kondičnému trénerovi a samozrejme mojej žene a deťom. Stálo to veľa námahy, no triumf na Turnaji majstrov je dôkazom toho, že sme v závere sezóny spravili tie správne rozhodnutia. Hral som päť turnajov v priebehu siedmich týždňov, no moje telo sa s tým dokázalo vyrovnať," dodal Federer, pre ktorého má londýnsky triumf osobitný význam.

"Po neúspešnom ťažení na Roland Garros, vo Wimbledone a na US Open som potreboval takéto víťazstvo ako soľ. Som mimoriadne spokojný s mojimi výkonmi počas celého týždňa. Lepší záver sezóny som si ani nemohol želať. Je skvelé vyhrať piatykrát Masters a vyrovnať sa takým velikánom ako Sampras či Ivan Lendl. Bolo to iné ako pri tituloch v Šanghaji či Houstone. Finále s Nadalom ponúklo divákom fantastický tenis s množstvom krásnych výmen. Rafa napriek prehre nemusí smútoť, pretože má za sebou vynikajúcu sezónu," zakončil Federer.

Ohlasy médií na víťazstvo Rogera Federera:

20 minuten (Švajč.): "Federerova sezóna sa skončila tak, ako sa začala: veľkým triumfom. K Australian Open pridal Masters."

Neue Zürcher Zeitung (Švajč.): "Finále snov prinieslo triumf Federera."

Blick (Švajč.): "Grandiózne víťazstvo. Federer vystrčil na matadora Nadala rohy."

Marca (Šp.): "´El Clásico´ pre Sira Federera."

AS (Šp.): "Federer sa v historickom poradí dotiahol na Lendla a Samprasa, zabránil Nadalovi zakončiť úspechom sezónu ako zo sna."

Standard (Rak.): "Kráľ Roger na londýnskom tróne."

AP (USA): "Federer poskytol Nadalovi minimum príležitostí rozpútať odpor. Získal neskutočných 92 % bodov rozohraných svojím prvým podaním. Súper pôsobil unavene."

AFP (Fr.): "Federer si odnáša 1,63 milióna dolárov a 1500 bodov do rebríčka, ale čo je oveľa dôležitejšie, ukončil sezónu významným úspechom proti svojmu najväčšiemu rivalovi. Vyslal signál, že jeho túžba po víťazstvách neutícha."

Reuters (V. Brit.): "Federer v pravý čas vystavil Nadalovi upomienku. Svetovú jednotku odpálil neodolateľnou ofenzívou."

BBC (V. Brit.): "Nedeľňajšie finále síce nemalo úroveň ich predchádzajúceho londýnskeho zápasu o wimbledonský titul 2008, ale nepochybne ukázalo, že Federer hodlá v roku 2011 atakovať post jednotky rebríčka."

www.atpworldtour.com (V. Brit.): "Federer v rozmachu."

L´Equipe (Fr.): "Opäť je to vo Federerovej moci. Od Australian Open to bolo sólo jeho ´najlepšieho nepriateľa´, ale sezóna 2011 sľubuje znova byť partitúrou pre štyri ruky."

Autor: SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer ďakoval trénerovi, ktorý mu dodal sebavedomie