Nitra zbrojí do ligy. Posily hrali u Mintála, za Bayern, Dortmund i Sereď

Erik Jendrišek ako kapitán FC Nitra v prípravnom zápase.
Erik Jendrišek ako kapitán FC Nitra v prípravnom zápase. (Autor: facebook/FC Nitra - Marián Bazala)
Michal Šášky|26. jan 2021 o 11:05

Lérant láka bývalých hráčov Serede.

NITRA. Príchod Erika Jendriška, ktorý sa udial na začiatku zimnej prípravy, mal byť pozitívnym signálom, že vo futbalovej Nitre už svitá na lepšie časy.

Koncom januára však pri mužstve skončili dvaja poprední členovia vedenia klubu Jozef Petráni a Martin Peško, dokonca aj nový tréner Michal Ščasný a jeho asistent Patrik Durkáč.

A atmosféra pod Zoborom je opäť skeptická ako predtým.

Rozdielne názory a pohľady

„Áno, je to pravda. S pánmi Martinom Peškom, Jozefom Petránim a Michalom Ščasným sme ukončili spoluprácu. Dôvodom boli rozdielne predstavy o smerovaní klubu,“ stroho reagovali vo vyhlásení zástupcovia klubu Peter Hammer a Nik Schwarz.

Nemecká skupina má prevádzkovať nitriansky klub, ktorý vlastnia manželia Ján a Erika Karovci. Tí sa majú snažiť aj o uhradenie značných dlhov.

„Razili sme smerovanie stojace na profesionálnej, personálnej a ekonomickej stabilite. Nemeckí investori presadili vedenie, ktoré sa nám javilo živelné a bez skutočne realistickej koncepcie,” povedal na margo svojho odchodu pre Šport.sk Martin Peško.

V rozhovore potvrdil rozdielne predstavy a názory, ale aj to, že členovia doterajšieho vedenia „za posledné mesiace skresali reálny dlh 2,5 milióna eur o viac ako dve tretiny.

Nemecký investor zatiaľ podľa jeho slov zatiaľ vložil do klubu 3 520 eur.

Lérant lanári svojich

Krátko po odchode Michala Ščasného predstavili nemeckí zástupcovia klubu nového trénera.

Stal sa ním Peter Lérant, okrem iného bývalý hráč Bayeru Leverkusen, ktorý po jesennej časti paradoxne skončil v Seredi práve z dôvodu zmeny vo vedení klubu.

V príprave Nitry sa krátko po jeho príchode objavili aj stopér Tidiane Djiby Ba a stredopoliar Filip Pankaričan.

Obom na konci jesene v Seredi skončili zmluvy a ich pokračovanie u ligového konkurenta je otvorené.

Podľa MY Nitrianskych novín sa v pondelok pripojil na skúšku aj 21-ročný defenzívny stredopoliar Peter Chríbik, ktorý sa nepresadil v Žiline ani v Pohroní a o miesto bojujú viacerí zahraniční útočníci - Benjamin Kindsvater, Oliver Bias a Kilian Pagliuca.

Naopak, skončil francúzsky útočník Enzo Celestine. Po prvom týždni som povedal, že ho chcem. Je atletický, rýchly, súbojový, vie zakončiť, čo dnes v zápase neukázal,” povedal po prehre so Šamorínom (2:4) ešte vtedajší tréner Ščasný pre MY Nitrianske noviny.

Dnes už v Nitre nie je ani jeden z nich.

Dieťa Bayernu a Mintála

Klub však začiatkom týždňa konečne podpísal aj trojicu nových hráčov. 

Prvým je nemecký talent Ekin Celebi. Dvadsaťročný ľavý krajný obranca reprezentoval Nemecko do 19 rokov a šesť štartov zaznamenal aj za B-tím Norimbergu pod vedením Mareka Mintála. Nitre sa upísal na jeden a pol roka.

„Ekin je ľavý obranca, ale vieme ho použiť aj na pozíciu stopéra,“ priblížil športový riaditeľ Henrich Benčík.

Kontrakt na rovnaké obdobie už podpísal aj 19-ročný stopér Ramzi Ferjani. Obranca s nemecko-tuniskými koreňmi futbalovo vyrastal v akadémii Borussie Dortmund, s ktorou získal ligové tituly v kategóriách do 17 a 19 rokov.

Najznámejším menom je Sinan Kurt, ktorý sa objavil v nitrianskych plánoch už na začiatku prípravy. Klub ho najprv na webe zverejnil v zozname hráčov, ktorí sa zúčastnili na prvom tréningu v zimnej príprave, neskôr ho odtiaľ potichu vymazal.

Do prípravy sa zapojil neskôr a presvedčil.

Futbalovo vyrástol v Borussii Mönchengladbach, krátko po 18. narodeninách ho za tri milióny eur kúpil slávny Bayern Mníchov. V silnej konkurencii však odohral v A-tíme iba jeden zápas. 

Neskôr hral za Herthu Berlín, odtiaľ zamieril do rakúskeho druholigového WSG Tirol, po roku bez klubu sa v rodnej krajine v septembri upísal štvrtoligovému SV 19 Straelen. V Nitre sa ako voľný hráč dohodol na 1,5-ročnom kontrakte.

„Je to skúsený hráč, v mládežníckych kategóriách patril k najlepším v celom Nemecku. Vieme, že v súčasnosti nie je v 100-percentnej forme a možno potrebuje ešte zopár týždňov. Ale budeme sa snažiť urobiť všetko pre to, aby sa Sinan u nás mohol rozvíjať.

Veríme, že sa čoskoro dostane do starej formy, ktorá ho zdobila v minulosti,“ povedal zástupca klubu Nik Schwarz.

Už pred nimi prišiel do klubu aj 25-ročný nemecký obranca Yanni Regäsel. Bývalý mládežnícky reprezentant Nemecka do 19 rokov hrával za Herthu a Eintracht Frankfurt, od júla 2019 bol bez klubu


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Nitra zbrojí do ligy. Posily hrali u Mintála, za Bayern, Dortmund i Sereď