Nechcú sa už vracať späť. Od Kozáka sa stále máme čo učiť, znie z Košíc

Košičania predstavili prvé posily.

Nechcú sa už vracať späť. Od Kozáka sa stále máme čo učiť, znie z Košíc

Košičania predstavili prvé posily. (Autor: facebook FC Košice/Šimon Pavlišin)
Košičania predstavili prvé posily.
Košičania predstavili prvé posily. (Autor: facebook FC Košice/Šimon Pavlišin)
Daniel Dedina|10. jún 2022 o 09:30

Káder plánujú postaviť na slovenských hráčov.

Na uplynulú sezónu nebudú v Košiciach spomínať radi. Vo výnimočnom ročníku, v ktorom napokon postúpili do ligy až tri tímy, obsadili piatu priečku.

Po jej skončení došlo k zmene na trénerskom poste a črtá sa výraznejšia obmena kádra. Klub má smelé plány aj v oblasti infraštruktúry.

„Ak sa všetko podarí dotiahnuť do úspešného konca, budeme na Slovensku patriť medzi najlepšie vybavené kluby. Najdôležitejšie sú však výkony na ihrisku,“ hovorí pre Sportnet generálny manažér FC Košice PAVOL TURCZYK.

Novým trénerom FC Košice sa stal Anton Šoltis, ktorý podpísal dvojročný kontrakt. Prečo padla voľba na neho?

Po ukončení pôsobenia dvojice Vukušič – Lapšanský sme potrebovali trénerskú otázku vyriešiť čo najrýchlejšie, pretože obdobie medzi sezónami i letná príprava sú krátke. Snažili sme sa vybrať trénera, ktorý pozná hráčov a dokáže sa rýchlo adaptovať.

Kandidátov bolo viacero. Myslím si, že sme sa rozhodli správne. Anton Šoltis má dostatok skúsenosti z Fortuna ligy i druhej ligy, takisto so zabudovaním mladých hráčov. Navyše je to Košičan. Dúfam, že dokáže naplniť naše predstavy.

Šoltisovým asistentom je nemenej známe meno - Ondrej Duda st., otec slovenského reprezentanta. Akú sú vaše očakávania od nového realizačného tímu.

Výber asistenta bol v kompetencii hlavného trénera. Obaja spolu pôsobili aj v Michalovciach. Verím, že s ďalším asistentom Rolandom Móderom vytvoria fungujúcu trojicu.

Košiciam v uplynulej sezóne útok na postup nevyšiel. Ako to s odstupom času hodnotíte?

Bolo to pre nás všetkých sklamanie. Očakávania pred sezónou boli veľké. Mužstvo malo vytvorené nadštandardné podmienky, vrátane realizačného tímu. Nielenže boli najlepšie v druhej lige, ale pokojne sa môžeme porovnávať aj s účastníkmi Fortuna ligy.

Sezóna napokon priniesla scenár, ktorý sa už možno nebude opakovať. Postúpili až tri mužstvá. My sme skončili na piatom mieste. Chceme sa z toho poučiť, aby sa to neopakovalo.

Čo bude potrebné zmeniť?

Do minulosti sa už veľmi vracať nechcem. Snažíme sa pozerať dopredu, v klube prebiehajú nové procesy. Začína pomaly výstavba akadémie, našich mladých hráčov by sme v dohľadnej dobe radi zapracovali do A-mužstva. To je smer, ktorým sa chceme uberať. Do prípravy sa zapojí sedem dorastencov z uplynulej sezóny, pričom niektorí stále môžu hrať za kategóriu U19.

Uplynulá sezóna bola pre Košičanov sklamaním.
Uplynulá sezóna bola pre Košičanov sklamaním. (Autor: facebook FC Košice/Šimon Pavlišin)

Prehlbujeme spoluprácu so Sláviou TU Košice, kam by sme chceli umiestniť viacero hráčov na hosťovanie. Aby sa mohli ďalej rozvíjať a prechod do mužského futbalu bol pre nich jednoduchší. K tomu potrebujú pravidelne hrávať. Rolo Móder bude okrem pozície asistenta u nás naďalej trénerom Slávie.

Vlani došlo k masívnej prestavbe tímu. Teraz sa výrazná obmena kádra rysuje opäť. Pokračovať nebudú brankár Šemrinec, kapitán Kavka, Lásik, Guba, Moško či Kis. Skončili aj legionári Mőlvadgaard, Cortés a Ntuli. Výpočet odchodov zrejme ešte nie je konečný.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nechcú sa už vracať späť. Od Kozáka sa stále máme čo učiť, znie z Košíc