Návrat Bartekovej do MOV? Exekutíva schválila jej nomináciu

Danka Barteková.
Danka Barteková. (Autor: TASR)
SITA|10. dec 2021 o 10:55

Voľby budú vo februári 2022.

BRATISLAVA. Slovenská strelkyňa a viceprezidentka Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Danka Barteková sa s vysokou pravdepodobnosťou vráti medzi členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Exekutíva MOV na štvrtkovom virtuálnom zasadnutí odsúhlasila jej nomináciu, ktorú predloží najbližšiemu zasadnutiu MOV.

To sa uskutoční vo februári 2022 v Pekingu, krátko pred začiatkom XXIV. zimných olympijských hier.

V minulosti sa úplne výnimočne stalo, že by niekto navrhnutý exekutívou na členstvo v MOV napokon nebol zvolený. Informoval o tom web olympic.sk.

Pôvodný mandát získala na OH v Londýne

Danka Barteková vypadla z radov členov MOV po osemročnom pôsobení v posledný deň tohtoročných Hier XXXII. olympiády v Tokiu (8. augusta).

K ukončeniu jej členstva došlo v dôsledku toho, že vo voľbách do komisie športovcov MOV počas OH v Tokiu sa nedostala do zvolenej štvorice.

Medzi 30 kandidátmi skončila siedma, čo znamenalo, že jej dovtedajší mandát v komisii športovcov MOV aj celkovo v MOV vypršal v záverečný deň OH.

Pôvodný mandát v komisii športovcov získala víťazstvom vo voľbách počas OH 2012 v Londýne.

Na týchto hrách si vybojovala bronzovú medailu v skeete. Následne mala byť hneď prijatá aj za členku samotného MOV.

Členkou môže byť do sedemdesiatky

Avšak v dôsledku protestov dvoch diskvalifikovaných kandidátov, ktorým sa musel zaoberať Športový arbitrážny súd v Lausanne, sa prijatie do MOV nielen v prípade jej, ale aj ďalších troch kandidátov s najvyšším počtom hlasov, o rok oneskorilo.

"V prípade, že na februárovom pekinskom zasadnutí MOV získa Barteková nadpolovičný počet hlasov členov MOV, stane sa individuálnou členkou MOV pre Slovensko.

Podľa súčasného znenia Olympijskej charty by Danka Barteková po februárovom zvolení a v prípade, že bude kontinuálne spĺňať príslušné ustanovenia charty, mohla byť členkou organizácie až do dovŕšenia veku 70 rokov," doplnil web Slovenského olympijského a športového výboru.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Návrat Bartekovej do MOV? Exekutíva schválila jej nomináciu