Európske kluby dali na prestupy výrazne menej peňazí

SITA|3. feb 2012 o 12:25

Zdá sa, že popredné európske futbalové kluby berú boj kontinentálnej organizácie UEFA proti zadlžovaniu vážne, v zimnom prestupovom období sa poväčšine správali striedmejšie ako pred rokom.

LONDÝN.

Z analýzy portálu goal.com vyplýva, že s výnimkou francúzskej Ligue 1 (nárast o 292%) poklesli výdavky na januárové posily v najprestížnejších ligových súťažiach.

Najvýraznejší pokles zaznamenala španielska Primera División, v ktorej výdavky medziročne klesli o 79%, v anglickej Premier League to bolo o 74%. Talianske kluby pôsobiace v Serie A sa uskromnili o 58% a nemeckí bundesligisti o tri percentá.

Kým v januári 2011 bol prestupovým rekordérom FC Liverpool s posilami za 112 miliónov eur, o rok neskôr vynaložil Wolfsburg na nových hráčov "len" 30 miliónov.

V zime 2011 "rozbil bank" Fernando Torres, ktorý prestúpil z Liverpoolu do Chelsea za približne 60 miliónov eur, Balázs Dzsudzsák stál ako najdrahší hráč nedávno skončeného transferového obdobia Dinamo Moskva 15 miliónov.

Prestup maďarského reprezentanta z Anži Machačkala sprostredkoval slovenský licenčný agent FIFA Karol Csontó.

Uvedený trend je zrejme motivovaný aj blížiacim sa spustením iniciatívy fair-play zo strany UEFA, podľa ktorej hrozí zadlženým klubom zákaz štartu v európskych pohárových súťažiach.

Nachádzate sa tu:
Domov