Hovorili jej, aby sa stala modelkou. Atletickú kráľovnú inšpiruje Vlhová

Emma Zapletalová - ilustračná fotografia.
Emma Zapletalová - ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|5. nov 2021 o 17:15

Tréner ju nazýva 24-hodinovým atlétom.

Má 21 rokov a už ohúrila atletický svet. V aktuálnej sezóne sa na 400 metrov cez prekážky stala majsterkou Európy do 23 rokov a na olympiáde v Tokiu sa dostala do semifinále. Nevedno, kde sa až zastaví.

EMMA ZAPLETALOVÁ sa stala najlepšou slovenskou atlétkou roka 2021. „Celý môj deň sa točí okolo atletiky. Som jej schopná obetovať všetko,“ priznala rodáčka z Nitry.

Kedy ste cítili väčšiu nervozitu – na olympijských pretekoch v Tokiu alebo pri odovzdávaní ceny pre najlepšieho slovenského atléta?

Bolo to dosť podobné. V rozbehoch na olympiáde som mala veľký stres. Bola to však predsúťažná nervozita. Pri odovzdávaní cien to bola iná nervozita, že idem na pódium, čo pre mňa nie je bežné. Stalo sa mi prvýkrát, že som si išla prevziať ocenenie pred toľkými ľuďmi. Na pódiu som bola nervózna. Budem sa snažiť na to zvyknúť.

Ste trémistka?

Pred prvými pretekmi sezóny mám vždy trému, keďže po dlhej príprave neviem, na čom som, na akej úrovni. Nasledujúce preteky už zvládam. V bežnom živote som trémistka, keď mám napríklad v škole ťažkú skúšku. Cítim pocit zodpovednosti.

Hovorí sa, že pred dôležitými pretekmi je dobré mať mierny stres.

Áno, keď mám pred pretekmi zdravú nervozitu, je to v poriadku. Nie je úplne dobré, keď som v pohode, že nič sa nemôže stať. Potom telo nejde na preteky úplne pripravené a nabudené. Keď som v takom akurátnom móde, trochu nervózna, ale nie príliš, je to ideálne.

Čo sa dočítate v článku


  • V čom ju inšpirovala Petra Vlhová a kto je jej Mikaela Shiffrinová?
  • Aké finančné podmienky má najlepšia slovenská atlétka?
  • Ako jej v disciplíne 400 m cez prekážky pomáhajú dlhé nohy?
  • Prečo nie je modelkou, ale atlétkou?
  • V čom sú jej najväčšie rezervy a kedy príde jej čas?

V ankete ste sa dostali pred Jána Volka i Mateja Tótha. Čo pre vás znamená byť najlepšou slovenskou atlétkou?

Ocenenie si veľmi vážim. Opakujem to často, ale pre mňa sú dôležitejšie úspechy na dráhe ako v anketách. Keď sa to všetko spojí a ide to ruka v ruke, tak ma to teší o to viac. Som rada, že som sa dostala pred takéto veľké mená.

V novembri 2018 vám diagnostikovali mononukleózu, z ktorej ste sa spamätávali rok. Z dna ste sa dostali až na slovenský vrchol. Ako náročné to bolo?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Hovorili jej, aby sa stala modelkou. Atletickú kráľovnú inšpiruje Vlhová