Dokázal to, čo sa podarilo aj legendám. Nemecký mladík je už v najlepšej desiatke

Alexander Zverev po triumfe nad Novakom Djokovičom.
Alexander Zverev po triumfe nad Novakom Djokovičom. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. máj 2017 o 13:45

Alexander Zverev vo finále v Ríme zdolal Novaka Djokoviča.

RÍM. Nemecký líder vekovej kategórie "Next Gen" Alexander Zverev v nedeľu nedovolil Srbovi Novakovi Djokovičovi osamieť na čele historického poradia tenistov podľa počtu titulov na úrovni ATP World Tour Masters 1000.

Keď sme sa ocitli vo výmene, išiel do toho prvým či druhým úderom. Bez diskusie mi nedoprial čas.


Novak Djokovič, srbský tenista

Vo finále na antuke v Ríme, svojom prvom takto významnom, triumfoval 6:4, 6:3. Vyslúžil si tým premiérový posun do najlepšej desiatky sveta.

Jeden z najlepších zápasov

Na stávkovej burze je s kurzom 24 piatym favoritom v súvislosti s parížskym antukovým grandslamovým Roland Garros (28. mája - 11. júna).

"Som veľmi spokojný s tým, ako sa mi darilo celý týždeň. Myslím si, že dnes som dokonca odohral jeden z mojich najlepších zápasov celkovo," povedal podľa webu Asociácie tenisových profesionálov (ATP) hamburský rodák s ruskými koreňmi Alexander Zverev.

Z víťaznej trofeje v Ríme sa tešil Alexander Zverev: fotogaléria

22.5.2017

"Vedel som, že musím byť agresívny od prvej do poslednej loptičky. Bolo veľmi dôležité zostať aktívny a nedovoliť súperovi prebrať kontrolu," pokračoval.

Jeho ľavoruký 29-ročný brat Mischa dosiaľ najvyššie bol na tridsiatej pozícii v hodnotení a v januári sa na melbournských grandslamových Australian Open blysol osemfinálovým prekonaním britského lídra systému Andyho Murrayho.

Dosiahol to, čo Becker alebo Stich

Alexander Zverev mladší sa narodil šesť rokov po tom, ako sa rodina presťahovala do Nemecka. Za sezónu 2015 sa stal Hviezdou zajtrajška ATP ako najmladší člen Top 100 a odvtedy si počína v intenciách spomenutého označenia.

Je najmladším šampiónom na tzv. tisícovej scéne od roku 2007 (práve Djokovič ako 19-ročný v Miami) a najmladším dobyvateľom Ríma od sezóny 2006 (Španiel Rafael Nadal).

Zároveň sa stal prvým hráčom s trofejou z Masters 1000 narodeným v roku 1990 či neskôr. Alexander Zverev je prvým Nemcom s takýmto primátom od roku 2001 (Tommy Haas v Stuttgarte) a celkovo len štvrtým - prehľad dotvárajú legendy Boris Becker a Michael Stich.

Zverev je šiestym Nemcom v prominentnej desiatke singlového renkingu pre nasadzovanie, prvým ďalším od 9. júna 2003 (Rainer Schüttler). Na zozname sú aj Becker, Stich, Haas a Nicolas Kiefer.

Djokovičovi nedoprial čas

Mladší, ale už úspešnejší zo súrodencov Zverevovcov dokonca figuruje na štvrtej pozícii v tohtosezónnom bodovaní Race.

Realisticky tak skôr smeruje na hlavný výberový šampionát ATP World Tour Finals v Londýne (12. - 19. novembra), než by mu stačilo nové mládežnícke podujatie v Miláne (7. - 11. novembra).

"Protivník veľmi dobre podával. Ja som nebol v stave dostať sa na returne do rytmu. Keď sme sa ocitli vo výmene, išiel do toho prvým či druhým úderom. Bez diskusie mi nedoprial čas," uznal druhý muž svetového rebríčka Djokovič, ktorý si nedal darček k pondelňajším 30. narodeninám.

Po dueli oficiálne oznámil nadviazanie spolupráce s Američanom Andrem Agassim ako tzv. superkoučom. Na konte má tridsať tzv. ttisícových titulov rovnako ako Nadal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Dokázal to, čo sa podarilo aj legendám. Nemecký mladík je už v najlepšej desiatke