Cyklistov na Tour čaká etapa, aká nebola v programe tridsať rokov

Zatiaľ dvaja najlepší jazdci celkovej klasifikácie - vpravo Chris Froome, vľavo Fabio Aru.
Zatiaľ dvaja najlepší jazdci celkovej klasifikácie - vpravo Chris Froome, vľavo Fabio Aru. (Autor: TASR/AP)
Andrej Kuzmány|14. júl 2017 o 07:05

Piatková trinásta etapa má dĺžku iba 101 kilometrov.

BRATISLAVA. Keď organizátori minuloročnej edície pretekov Vuelta a Espaňa zaradili do programu krátku, len 118,5 kilometra dlhú etapu, zrejme ani sami netušili, aký veľký vplyv napokon bude mať na celkové poradie.

Christopher Froome nezachytil útok svojich súperov a Nairo Quintana naňho získal rozhodujúci náskok. Britovi nadelil vyše dve a pol minúty.

Neskôr Froome stratu znížil, najmä vďaka suverénnemu triumfu v časovke. Celkovým víťazom Vuelty sa však stal Kolumbijčan. O 83 sekúnd. Ak by Froome v spomínanej etape toľko nestratil, pravdepodobne by sa tešil on.

Podobnú etapu tento rok zvolili aj organizátori najslávnejších pretekov Tour de France 2017. V porovnaní s tou na Vuelte je o niečo kratšia - iba 101 kilometrov - a finiš sa nenachádza na vrchole stúpania. Zďaleka však nebude jednoduchá.

Cyklistov čakajú tri stúpania

Na trase zo Saint-Girons do Foix absolvujú jazdci tri stúpania – Col de Latrape (5,6 km, 7,3%), Col d'Agnes (10 km, 8,2%) a Mur de Péguère (9,3 km, 7,9%).

Všetky sú zaradené do prvej kategórie.

Vrchol posledného stúpania dosiahnu cyklisti 27 kilometrov pred záverom. Nasledovať bude zjazd prakticky až na cieľovú pásku.

"Mimoriadne očakávaná etapa dostala ešte ďalší rozmer, pretože Chris Froome stratil žltý dres, čo určite povzbudí ostatných favoritov," píše cycling-info.sk.

V drese lídra pretekov sa prvýkrát v živote na Tour de France predstaví Talian Fabio Aru. Trojnásobný víťaz podujatia za ním vo štvrtok zaostal o dvadsať sekúnd, vďaka bonifikácii za tretie miesto vedie Aru o šesť sekúnd.

"Môžem len pogratulovať víťazovi etapy Romainovi Bardetovi, ale aj Aruovi, ktorý bude v žltom. Preteky sa ešte len teraz začínajú," upozornil Froome.

13. etapa Tour de France 2017 je nevyspytateľná

Krátka a intenzívna etapa môže mať ešte aj iný rozmer. Keď vlani na Vuelte nastúpili Contador s Quintanom, kolegovia Chrisa Frooma z tímu Sky boli vzadu. Útok nezachytili, zaostali a Froome sa musel pokúsiť dotiahnuť sa sám.

Márne.

Preteky sa ešte len teraz začínajú.


Chris Froome po štvrtkovej etape

Práve mimoriadne silný tím je veľkou oporou Chrisa Frooma. Je ako nedobytná pevnosť. Vo veľkom počte kontroluje čelo pelotónu. A v kopcoch poskytuje pomoc, ktorej sa nič nevyrovná. V rozhodujúcich fázach pretekov má Froome takmer vždy pri sebe niekoho zo spolujazdcov. Keď ale na Vuelte o nich prišiel, mal problémy.

Navyše, otázna je aj jeho forma, keďže vo štvrtok v záverečnom stúpaní na najlepších nestačil. A po etape sám priznal, že nemal potrebnú silu v nohách.

"Trinásta etapa je nevyspytateľná. Nikto nemá skúsenosti s takýmto profilom, preto budú aj samotní aktéri zvedaví, ako to nakoniec dopadne," píše ďalej špecializovaný portál cycling-info.sk.

"V krátkej a intenzívnej previerke má dobrú šancu na úspech silný únik, ale do hry o etapový triumf sa môžu zapojiť aj jazdci na celkové poradie."

Zaujímavosťou je, že taká krátka etapa nefigurovala v programe Tour de France tridsať rokov. Etapa sa v piatok začína o 14:45, víťaz sa očakáva v cieli po 17:15.

Profil trinástej etapy Tour de France 2017.
Profil trinástej etapy Tour de France 2017. (Autor: letour.fr)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Cyklistov na Tour čaká etapa, aká nebola v programe tridsať rokov