Slovákom sa v Kamerune darilo, poslednú etapu vyhral Bellan

Slovenský reprezentant Juraj Bellan sa stal víťazom záverečnej 4. etapy na cyklistických pretekoch Grand Prix Chantal Biya v Kamerune.
Slovenský reprezentant Juraj Bellan sa stal víťazom záverečnej 4. etapy na cyklistických pretekoch Grand Prix Chantal Biya v Kamerune. (Autor: Slovenský zväz cyklistiky / SZC)
SITA|16. okt 2017 o 08:39

Martin Mahďar sa stal víťazom bodovacej aj vrchárskej súťaže.

YAOUNDÉ. Slovenský reprezentant Juraj Bellan (Dukla Banská Bystrica) sa stal víťazom záverečnej 4. etapy na cyklistických pretekoch Grand Prix Chantal Biya v Kamerune.

Preteky sú zaradené do kategórie UCI 2.2. Bellan triumfoval na trase Sangmelina - Yaoundé (165 km) s náskokom 24 sekúnd pred Holanďanom Bartom Dielissenom a Francúzom Noelom Richetom.

Ďalší dvaja Slováci Jozef Palčák a Martin Mahďar obsadili štvrté a piate miesto.

Celkové víťazstvo Cullymu ušlo o 3 sekundy

„Išlo sa mi výborne. Hneval som sa sám na seba, že som to neprelomil už skôr, tak teraz som neváhal a skúsil to hneď na začiatku. Už od piateho kilometra sa mi podarilo spolu s ďalším pretekárom vzdialiť sa balíku a potom na horskej prémii som sa ho striasol.

Nebolo to jednoduché vydržať až do konca sám, ale podarilo sa, dokonca aj s náskokom 24 sekúnd,“ povedal víťaz poslednej etapy Juraj Bellan, jeho slová tlmočil prostredníctvom tlačovej správy Slovenský zväz cyklistiky.

V konečnom poradí slovenskému reprezentantovi Jánovi Andrejovi Cullymu len o 3 sekundy ušlo celkové prvenstvo. Presne o toľko ho zdolal Kamerunčan Clovis Kamzong.

Iba 21-ročný Cully predtým dominoval v 1. etape, čím si pripísal prvé profesionálne víťazstvo v kariére. Zároveň sa stal víťazom súťaže mladých jazdcov o biely dres.

„Pocit je to parádny. V závere sezóny som cítil dobré nohy. Posledný mesiac sa mi jazdí výborne. V Kazachstane ma od dobrého výsledku odpojil defekt, no bol som odhodlaný bojovať.

Kamzong je rýchly pretekár, dokázal prešpurtovať Kováča vlani, no v miernom stúpaní do cieľa som bol odhodlaný položiť život. Úvodnú etapu som vyhral som o centimetre.

Prvé víťazstvo v živote, prvýkrát žltý dres, hoci len na jednu etapu, prvý biely dres počas celých pretekov, prvé UCI body. Stále tomu nemôžem uveriť,“ vyjadril obrovskú radosť Andrej Cully.

Slovenský tím Dukla Banská Bystrica dosiahol v Kamerune výborné výsledky.
Slovenský tím Dukla Banská Bystrica dosiahol v Kamerune výborné výsledky. (Autor: Slovenský zväz cyklistiky / SZC)

Fraňo: Verím, že skúsenosti zužitkujú

„Chalani boli naozaj výborní, spolupracovali aj ako tím, podávali výkony aj ako samotní jednotlivci. Som veľmi rád, že bodovali práve mladí dvadsaťtrojkári, čo je dôležité pre kvalifikáciu na MS 2018.

Najmä mladí tu získali ohromné skúsenosti a prilepšili o slušné vreckové. Som veľmi rád, že sa nezľakli, to bola ich najväčšia slabina. Dokázali prelomiť bariéru v hlave a ukázať aj sebe, že na to majú. Na vlastnej koži konečne videli, že keď plnia pokyny, vyťažia z toho maximum.

Verím, že skúsenosti zužitkujú aj v ďalších pretekoch. V novembri nás čaká Tour du Rwanda,“ sumarizoval Martin Fraňo, športový riaditeľ cyklistického tímu Dukly B. Bystrice.

V Kamerune sa darilo aj ďalším dvom zástupcom banskobystrickej Dukly: Martin Mahďar skončil celkovo na treťom mieste s odstupom 17 sekúnd za víťazom a Juraj Bellan bol štvrtý (+18).

Mahďar uspel aj na ďalších dvoch frontoch, keď sa stal víťazom bodovacej (zelený dres) aj vrchárskej súťaže (bodkovaný dres).

(Autor: Slovenský zväz cyklistiky / SZC)

Grand Prix Chantal Biya - výsledky:

4. etapa (Sangmelina - Yaoundé (165 km):

1.Juraj BellanSRDukla Banská Bystrica4:14:21 h
2.Bart DielissenHolandsko + 24 s
3.Noel RichetFrancúzsko + 24 s
4.Jozef PalčákSRDukla Banská Bystrica+ 24 s
5.Martin MahďarSRDukla Banská Bystrica+ 24 s

Konečné poradie /po 4. etape/:

1.Clovis KamzongKamerun14:33:07 h
2.Ján Andrej CullySR+ 3 s
3.Martin Mahďar SR+ 17 s
4.Juraj BellanSR+ 18 s
...
24.Jozef PalčákSR+ 2:54 min.

Bodovacia súťaž:

1.Martin MahďarSR31 bodov
2.Juraj Bellan SR29 bodov
3.Clovis KamzongKamerun27 bodov

Vrchárska súťaž:

1.Martin MahďarSR24 bodov
2.Karamoko BambaPobrežie Slonoviny20 bodov
3.Damien TekouKamerun18 bodov

Súťaž mladých jazdcov:

1.Ján Andrej CullySR14:33:10 h
2.Juraj BellanSR+15 s
3.Daniel Kinanira IscharaDR Kongo+ 39 s
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Slovákom sa v Kamerune darilo, poslednú etapu vyhral Bellan