Nebál sa urobiť krok späť, teraz zdoláva aj tých najlepších

Belgický cyklista Jasper Philipsen.
Belgický cyklista Jasper Philipsen. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|24. feb 2022 o 16:00 (aktualizované 24. feb 2022 o 17:37)

Na konte má už šestnásť profesionálnych víťazstiev.

BRATISLAVA. Prvé dva roky svojej profesionálnej kariéry strávil v tíme UAE Emirates. Blysol sa hneď v úvode, na austrálskych pretekoch Tour Down Under.

V piatej etape zdolal trojnásobného majstra sveta Petra Sagana a keďže pôvodný víťaz Caleb Ewan bol penalizovaný a odsunutý na koniec skupiny, Belgičan Jasper Philipsen sa mohol tešiť zo svojho prvého veľkého triumfu.

Povesť veľkého talentu však následne nepotvrdzoval. Pri absencii Gaviriu a slabšej forme Kristoffa to mohol rozbaliť na Tour de France 2019, ale jedno piate, šieste a siedme miesto či predčasný koniec po 11. etape neboli dobrá vizitka.  

V septembri 2020 sa rozhodol pre niečo, čo sa často nevidí. V mladom veku nechcel ďalej pôsobiť v tíme World Tour a posunul sa o poschodie nižšie. Podpísal dvojročný kontrakt s Pro tímom Alpecin-Fenix.

"Som presvedčený, že spolu s tímom budem môcť naplno rozvinúť svoj potenciál a dosiahnuť najvyššiu osobnú úroveň. Dúfam, že to vyústi do mnohých spoločných úspechov," povedal pri podpise nového kontraktu.

Zrazu z neho spadol všetok tlak. O pár dní neskôr ešte za UAE Emirates ukončil dlhé čakanie na víťazstvo a na rozlúčku pridal etapový triumf na Vuelte.

S čistou hlavou začal svoju novú púť v Alpecine a hoci je ešte len začiatok sezóny 2022, holandský tím ho zrejme bude mať problém udržať. 

Philipsen sa vyprofiloval na výborného šprintéra. Vlani dosiahol deväť víťazstiev a to ešte šesťkrát skončil na Tour de France v Top 3 bez toho, aby vyhral. 

V úspešných výkonoch pokračuje aj v tejto sezóne. Na pretekoch Okolo SAE je v konkurencii Marka Cavendisha či Sama Bennetta jednoznačne najrýchlejší. Bolo to badať aj pri jeho štvrtkovom triumfe.

"Cieľ bol blízko nášho hotela, takže sme sa tam dnes ráno mohli ísť pozrieť. Vytvorili sme plán a urobili sme to veľmi dobre. Som veľmi spokojný s týmto víťazstvom," povedal Philipsen pre web wielerkrant.be.

Na konte má už dve víťazstvá a to ešte v piatok môže ďalšie pridať.

Ak mu to vyjde, vyrovná sa Samovi Bennettovi, Calebovi Ewanovi a Tadejovi Pogačarovi, ktorí na pretekoch Okolo SAE dosiahli po tri víťazstva.

Žiadnemu z nich sa to však nepodarilo v rámci jedného ročníka. "Zajtra máme ďalšiu šancu. Morálka v tíme je dobrá a pôjdeme do toho znova s ​​rovnakými ambíciami," dodal 23-ročný pretekár z mesta Mol.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Nebál sa urobiť krok späť, teraz zdoláva aj tých najlepších