Tvrdá drina sa vyplatila. Nemec využil chybu favoritov a prekvapil na Okolo Slovenska

Nemecký cyklista Johannes Adamietz triumfoval v 4. etape Okolo Slovenska 2024.
Fotogaléria (23)
Nemecký cyklista Johannes Adamietz triumfoval v 4. etape Okolo Slovenska 2024. (Autor: Soňa Niková, okoloslovenska.com)
Sportnet, TASR|29. jún 2024 o 15:15

Žltý dres pre celkového lídra získal Švajčiar Mauro Schmid.

Okolo Slovenska 2024

Výsledky 4. etapy (Partizánske - Ružomberok, 183,5 km):

1.

Johannes Adamietz

Nemecko

Lotto DSTNY

4:28:02 h

2. 

Kyrylo Carenko

Ukrajina

Corratec-Vini Fantini

+ 0 s

3.

Pierre Thierry

Francúzsko

Arkéa-B&B Hôtels Continentale

+ 0 s

4.

Andrea Garosio

Taliansko

Polti Kometa

+ 4 s

5.

Jenno Berckmoes

Belgicko

Lotto DSTNY

+ 17 s

10.

Lukáš Kubiš

Slovensko

Elkov-Kasper

+ 52 s

RUŽOMBEROK. Nemecký cyklista Johannes Adamietz zvíťazil v predposlednej 4. etape pretekov Okolo Slovenska 2024.

Jazdec tímu Lotto Dstny sa presadil po celodennom úniku v špurte štvorice a 183,5 km dlhú trasu z Partizánskeho do Ružomberka zvládol za 4:28:02 hodiny. Bolo to jeho prvé víťazstvo medzi profesionálmi v kariére.

Druhý skončil Ukrajinec Kyrylo Carenko (Corratec-Vini Fantini) a tretí finišoval Francúz Pierre Thierry (Arkéa-B&B Hôtels Continentale).

Žltý dres pre celkového lídra získal Švajčiar Mauro Schmid (Jayco AlUla), ktorý z neho vyzliekol tímového kolegu Andersa Foldagera. Druhý celkovo je Francúz Julian Alaphilippe zo Soudalu Quick-Step s mankom dve sekundy.

Priebeh 4. etapy Okolo Slovenska 2024

V sobotu čakala na pelotón náročná etapa so siedmimi vrchárskymi prémiami a celkovo až 3021 výškovými metrami.

Hneď po štarte sa viacero pretekárov pokúšalo o úniku a na úvodnom stúpaní na Veľké pole sa odtrhli Carenko, Thierry, Adamietz a Garosio.

Fotogaléria zo 4. etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska 2024

Kvarteto si postupne vytvorilo trojminútový náskok a pelotón ho prestal stíhať. Po 55 km narástlo manko balíka už na takmer deväť minút a únik cítil, že má možno šancu aj na etapový triumf.

Štvorica dobre spolupracovala a pelotón, ktorý zvýšil tempo, ukrajoval z manka iba máličko. Na horských prémiách bol aktívny najmä Carenko, ktorý bojoval aj o vrchársky dres.

Šesťdesiat km pred páskou mal únik k dobru stále okolo sedem minút, no na chvíľu prišiel o Adamietza, ktorý mal technické problémy a musel sa doň vrátiť.

Vysoké tempo však preriedilo aj pelotón, v ktorom zostalo už len okolo 50 jazdcov, počas etapy prišlo aj k viacerým pádom a niekoľko jazdcov musel odstúpiť.

V pelotóne pracovali najmä pretekári Soudalu Quick-Step a Jayco AlUla, no 21 km pred cieľom stále strácali tri minúty na únik. Pred finišom boli ešte dve prémie 3. kategórie na Kalvárii.

Profil 4. etapy pretekov Okolo Slovenska 2024.
Profil 4. etapy pretekov Okolo Slovenska 2024. (Autor: okoloslovenska.com)

Na predposlednom stúpaní odpadli z pelotónu aj Martin Svrček (Quick-Step) a Samuel Tuka (Dukla), stále sa v ňom držal Lukáš Kubiš.

Únik mal na záverečných desiatich kilometroch stále k dobru minútu a pol a pred pelotónom stihol prejsť aj poslednýkrát Kalváriu.

"Je to niečo výnimočné. Po rokoch tréningov, tvrdej driny som dosiahol prvé víťazstvo. Dnes bolo veľmi teplo, v polovici trate som mal aj technické problémy.

Musel som sa dotiahnuť do úniku, v závere som to musel zahrať rozumne a nakoniec rozhodol špurt," povedal pre RTVS Šport.

Pod jej vrcholom nastúpil Adamietz, ktorý sa dokázal odtrhnúť od kolegov z úniku. V zjazde ho však dostihlo najprv Thierry a o chvíľu aj Garosio a Carenko.

V skupine favoritov na celkové poradie zaútočil pred vrcholom posledného kopca Alaphilippe a krok s ním udržali iba Mauro Schmid a Jenno Berckmoes.

Z tejto trojice bol v cieli prvý Schmid, Alaphilippe skončil o päť sekúnd za ním a tak si žltý dres obliekol mladý švajčiarsky pretekár, ktorý v ňom nahradil svojho oddielového kolegu Foldagera.

Švajčiar Mauro Schmid v drese lídra pretekov Okolo Slovenska 2024.
Švajčiar Mauro Schmid v drese lídra pretekov Okolo Slovenska 2024. (Autor: Soňa Niková)

Zo Slovákov skončil najvyššie na 10. mieste Kubiš, ktorý tak bol aj tretí deň po sebe v Top10.

"Bolo to nad naše očakávania, únik sa utvoril veľmi rýchlo, no potom mal k dobru až desať minút, čo bolo niečo neuveriteľné.

World tímy to potom cez Donovaly začali sťahovať a zredukovali pelotón. My sme tam zostali viacerí a chalani mi v prvej skupine vytvorili dobrú pozíciu.

Išiel som na zadnom kolese Alaphilippea. V poslednom kopci asi 300 m pred vrcholom Julian odišiel a my sme potom špurtovali za nimi," povedal Kubiš pre RTVS Šport.

V poradí 68. ročník Okolo Slovenska vyvrcholí nedeľňajšou etapou so štartom v Liptovskom Mikuláši a cieľom na Štrbskom Plese, ktorá meria 145 km a na pretekárov čakajú tri horské prémie 1. kategórie v cieľovom meste s dĺžkou 7,8 km a sklonom 4,7%.

Celkové poradie po 4. etape

1.

Mauro Schmid

Švajčiarsko 

Jayco AlUla

13:11:55 h

2.

Julian Alaphilippe

Francúzsko

Soudal Quick-Step

+ 2 s

3.

Anders Foldager

Dánsko

Jayco AlUla

+ 22 s

4.

Jenno Berckmoes

Belgicko

Lotto DSTNY

+ 33 s

5

Felix Engelhardt

Nemecko

Jayco AlUla

+ 35 s

16.

Lukáš Kubiš

Slovensko

Elkov-Kasper

+ 2:13 m

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tvrdá drina sa vyplatila. Nemec využil chybu favoritov a prekvapil na Okolo Slovenska