Evenepoel vedie na Vuelte o viac ako dve minúty. Vyhral 18. etapu

Remco Evenepoel.
Remco Evenepoel. (Autor: SITA/AP)
TASR|8. sep 2022 o 18:15

Belgičan má na čele celkového poradia náskok 2:07 minúty pred Masom.

Vuelta a Espaňa 2022

18. etapa (Trujillo - Alto del Piornal, 192 km):

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

Quick-Step Alpha Vinyl

4:45:17 h

2.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 2 s

3.

Robert Gesink

Holandsko

Jumbo-Visma

+ 2 s

4.

Jai Hindley

Austrália

Bora-Hansgrohe

+ 13 s

5.

Thymen Arensman

Holandsko

DSM

+ 13 s

6.

Thibaut Pinot

Francúzsko

Groupama-FDJ

+ 13 s

ALTO DEL PIORNAL. Belgický cyklista Remco Evenepoel vyhral štvrtkovú 18. etapu pretekov Vuelta a Espaňa a upevnil si pozíciu na čele celkového poradia.

Jazdec stajne Quick-Step Alpha Vinyl sa presadil v záverečnom stúpaní a 192 km dlhú trasu z Trujilla na vrchol Alto del Piornal zvládol za 4:45:17 h.

Jeho najväčší konkurent v boji o červený dres Enric Mas zo Španielska (Movistar) finišoval druhý a tretí skončil Holanďan Robert Gesink (Jumbo-Visma).

Štvrtková trasa ponúkla tri horské prémie a všetky v druhej polovici etapy. Cyklisti museli prekonať najprv Alto de la Desespera (2. kat., 3,7 km, 8,6%) a potom dvakrát Alto del Piornal 1. kategórie, no vždy z inej strany (13,6 km, 5 % resp. 13,3 km, 5,6 %).

Krátko po štarte prišlo k pádu, do ktorého sa zaplietol najlepší vrchár Jay Vine a musel predčasne skončiť.

"Zelený" Mads Pedersen spadol tiež, no pokračoval ďalej. Napriek množstvu pokusov sa dlho nevytvoril únik. Podarilo sa to až po približne 50 km, keď sa z hlavného poľa oddelilo až 41 pretekárov. Nik z nich však neohrozoval jazdcov z Top10 a tak ich balík nechal odísť. Únik mal čoskoro k dobru až osem minút.

Situácia sa na dlhší čas upokojila, no potom na prvom stúpaní zaútočili z pelotónu Joao Almeida a Brandon McNulty (obaja SAE Team Emirates), na čo museli reagovať už aj Evenepoel a jazdci Astany, Ineosu a Movistaru.

VIDEO: Posledný kilometer 18. etapy na Vuelte

Dvojici vydržal obstojný náskok až na druhé stúpanie, kde Almeidu ďalej potiahol Marc Soler, ktorý na neho počkal z úniku. Pred nimi sa už roztrhala vedúca skupina a na čelo sa dostali Hugh Carthy, Thibaut Pinot, Sergio Higuita, Richard Carapaz, Gesink a Elie Gesbert.

Šestica mala pred záverečným stúpaním 1:30 min pred Almeidom a ďalšími prenasledovateľmi, pelotón však strácal len o 40 s viac. Deväť km pred páskou nastúpil Mas, no Evenepoel nezaváhal a skupina favoritov zostala pokope.

Sedem km pred cieľom strácala na únik už len 45 sekúnd. V ňom mal najlepšie nohy Gesink a vyrazil do cieľa sám. Pár desiatok metrov pred páskou ho však predbehli Evenepoel i Mas.

Belgičan má na čele celkového poradia náskok 2:07 minúty pred Masom, tretí Juan Ayuso (SAE Team Emirates) stráca už 5:14 min.

"Pôvodne sme chceli nechať prísť do cieľa únik, ale situácia sa vyvinula inak a tak som v závere začal rozmýšľať o etapovom víťazstve. Vyhrať v červenom drese na vrchole stúpania je úžasné. Enric je super chalan, tiež chcel vyhrať a bol to medzi nami férový súboj," povedal v cieli Evenepoel.

V sobotu je na programe 19. etapa so štartom a cieľom v meste Talavera de la Reina dlhá 138,3 km. Na pelotón čaká dvakrát stúpanie 2. kategórie na Puerto del Pielago (9,0 km, 5,9 %).

Priebežné celkové poradie

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

Quick-Step Alpha Vinyl

69:59:12 h

2.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 2:07 min

3.

Juan Ayuso

Španielsko

SAE Team Emirates

+ 5:14 min

4.

Miguel Angel Lopez

Kolumbia

Astana Qazaqstan

+ 5:56 min

5.

Carlos Rodriguez

Španielsko

Ineos Grenadiers

+ 6:49 min

6.

Joao Almeida

Portugalsko

SAE Team Emirates

+ 7:14 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Evenepoel vedie na Vuelte o viac ako dve minúty. Vyhral 18. etapu