Horská etapa zamiešala poradím, víťaz mal v cieli škaredú nehodu

Remco Evenepoel sa teší z triumfu.
Remco Evenepoel sa teší z triumfu. (Autor: Twitter Jonas Creteur)
TASR|28. aug 2023 o 17:54

Remco Evenepoel sa dostal aj na čelo priebežného poradia.

Vuelta a Espaňa 2023

3. etapa (Súria - Arinsal, 158,5 km):

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

Soudal - Quick Step

4:15:39 h

2.

Jonas Vingegaard

Dánsko

Jumbo-Visma

+ 1 s

3.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Emirates

+ 1 s

4.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 1 s

5.

Marc Soler

Španielsko

UAE Emirates

+ 1 s

6.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 1 s

ARINSAL. Belgický cyklista a bývalý majster sveta Remco Evenepoel triumfoval v pondelňajšej 3. etape na podujatí Vuelta a Espaňa 2023.

Obhajca titulu najlepšie zvládol záverečné stúpanie Arinsal, zo skupiny favoritov zaútočil približne 250 metrov pred cieľom a jednoznačne zvíťazil.

Na jeho nástup sa snažil zareagovať dvojnásobný víťaz Tour de France Jonas Vingegaard, no podľa očakávania nemal takú dynamiku v nohách.

Po prejazde cieľom však Evenepoel akoby zabudol brzdiť a narazil do novinárky. Pri páde utrpel tržnú ranu a pravú stranu tváre mal zakrvavenú.

VIDEO: Nepríjemný pád Remca Evenepoela v cieli 3. etapy

Následne ho lekári ošetrili a vyzerá to tak, že belgický šampión neutrpel žiadne výrazne zranenie, ktoré by ho malo limitovať v ďalšom priebehu Vuelty.

Do štvrtej etapy nastúpi v červenom drese pre lídra celkovej klasifikácie. Pred druhým Enricom Masom vedie o päť sekúnd, tretí je debutant na Grand Tour Lenny Martinez s mankom jedenástich sekúnd.

Z hlavných favoritov na celkové poradie najviac stratil Brit Geraint Thomas. Druhý muž tohtoročného Gira prišiel do cieľa spolu s Eganom Bernalom, pričom strata jazdcov Ineosu Grenadiers bola 47 sekúnd.

Priebeh 3. etapy pretekov Vuelta a Espaňa

V tretej etape čakali na pelotón dve horské prémie prvej kategórie Coll d'Ordino (8,9 km; 5,1 %) a Arimsal (8,3 km; 7,7 %), kde sa etapa zároveň končila.

Sto kilometrov pred cieľom sa do čela prebojovali Mathis Le Berre z Arkéa Samsic a José Manuel Díaz z Burgos-BH. Ešte niečo vyše 70 km do cieľa mali štyri minúty a päť sekúnd k dobru na balík.

Na čele pretekov sa záverečných 51 kilometrov nachádzali Pieter Serry zo Soudal - Quick Step a Dylan Van Baarle z Jumbo-Visma. Únik mal 44 kilometrov pred páskou k dobru tri minúty a dvadsať sekúnd.

Záverečných päť kilometrov viedol Damiano Caruso z Bahrainu Victorious a Lennard Kämna z Bora–Hansgrohe, duo si vytvorilo náskok 95 sekúnd.

Tritisíc metrov pred páskou sa na čele osamostatnil Kämna, ale balík ho dostihol kilometer pred koncom. Tesne pred cieľom sa ešte pokúsil osamostatniť Marc Soler z UAE Team Emirates, ale nepochodil.

Dotiahlo sa totiž na neho viacero jazdcov vrátane jeho tímového kolegu Joaa Almeidu. V záverečných metroch mal najviac síl Evenepoel, ktorý si pripísal už 48. víťazstvo v jeho profesionálnej kariére.

VIDEO: Zostrih 3. etapy Vuelta a Espaňa

"Byť trpezlivý a čakať bola perfektná taktika od nás. Zjazd z Coll d'Ordino sme absolvovali vpredu, čo bolo dobré rozhodnutie. V záverečnom stúpaní som sa cítil veľmi dobre. Vsadil som na dlhý, ale silný šprint.

Pre nás by bolo veľmi dobré, kebyže sme mali niekoho v úniku, ale keď sme chytili Lennarda Kämnu, mohol som sa sústrediť na víťazstvo v etape. Cítil som, že mám stále veľa síl v nohách," cituje Belgičan cycling-info.sk.

Celkové poradie po 3. etape

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

Soudal - Quick Step

8:43:11 h

2.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 5 s

3.

Lenny Martinez

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 11 s

4.

Jonas Vingegaard

Dánsko

Jumbo-Visma

+ 31 s

5.

Aleksandr Vlasov

Rusko

Bora-Hansgrohe

+ 33 s

6.

Cian Uijtdebroeks

Belgicko

Bora-Hansgrohe

+ 33 s

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Horská etapa zamiešala poradím, víťaz mal v cieli škaredú nehodu