Roglič mal v závere najviac síl, na Vuelte vyhral už siedmu etapu

Primož Roglič - ilustračná fotografia.
Primož Roglič - ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|25. aug 2021 o 18:00 (aktualizované 25. aug 2021 o 18:16)

Lídrom je Dán Odd Christian Eiking.

Vuelta 2021

11. etapa: Antequera - Valdepeñas de Jaén (133,6 km):

1.

Primož Roglič 

Slovinsko

Jumbo-Visma

3:11:00 h

2.

Enric Mas

Španielsko 

Movistar 

+ 3 s

3.

Miguel Ángel López

Kolumbia

Movistar

+ 5 s

4.

Jack Haig

Austrália

Bahrain Victorious

+ 7 s

5.

Adam Yates

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 7 s

6.

Romain Bardet

Francúzsko

Team DSM

+ 7 s

BRATISLAVA. Slovinský cyklista Primož Roglič sa stal víťazom 11. etapy 76. ročníka Vuelta a Espaňa. Jazdec tímu Jumbo-Visma sa presadil v záverečnom stúpaní, ktoré malo síce len približne kilometrov, ale bolo extrémne prudké. 

Druhý finišoval domáci Enric Mas z Movistaru pred tímovým kolegom Miguelom Ángelom Lópezom z Kolumbie. Na čele celkového poradia sa udržal Nór Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert). 

Pred etapou odstúpil aj elitný šprintér 

V stredu bola na programe krátka kopcovitá etapa s prevýšení 2647 metrov vhodná pre únik. Rozhodujúca časť prišla v záverečných pätnástich kilometroch.

Pre zdravotné problémy pred štartom odstúpili druhý z úvodnej časovky Alex Aranburu a tiež víťaz dvoch etáp, belgický šprintér Jasper Philipsen. 

Hneď od úvodu sa v balíku útočilo, ale únik sa vytvoril až po 30 kilometroch. Dostala sa doň pätica cyklistov, vrátane Dána Magnus Corta (EF Education-Nippo), ktorý práve z úniku vyhral šiestu etapu.

Vedúca skupina dobre spolupracovala, ale udržiavala si náskok iba okolo dvoch minút. Na čele pelotónu pracovali tímy BikeExchange, Jumbo-Visma a Wanty-Gobert, ktorý chránil červený dres priebežného lídra. 

Cortovi chýbalo 150 metrov 

Na úpätí Puerto de Locubin sa roztrhal únik a do čela vyrazil Cort, ako tak s ním držal krok len Vanhoucke, ďalšia trojica odpadla.

Na stúpaní začali odpadávať aj jazdci z pelotónu, ten zvyšoval tempo, no Cort mal 3,5 km pod vrchol stúpania stále k dobru 40 sekúnd.

Balík sa zredukoval na asi 40 cyklistov a dva km pred vrcholom z neho zaútočil David de la Cruz (UAE-Team Emirates), ktorý chcel etapové víťazstvo.

Vpredu však bol stále Cort, na technický zjazd si doniesol náskok 20 sekúnd pred de la Cruzom a pol minúty pred pelotónom. Dvadsaťosemročný Dán predvádzal rovnako ako šiestej etape a smeroval za víťazstvom. 

Jeho odvážny pokus však druhýkrát nevyšiel, tentokrát ho favoriti na celkový triumf dobehli 150 metrov pred koncom a z triumfu sa tešil Roglič pred Masom.

"Opäť to bolo veľmi tesné, čo? Bola to ťažká etapa, síce krátka, ale znovu bolo veľmi horúco. Taktiež som veľmi trpel, ale našťastie som mal na konci dosť síl, aby som vyhral," povedal víťaz etapy i posledných dvoch ročníkov Vuelty. 

Na španielskej Grand Tour dosiahol už svoje siedme etapové víťazstvo. 

Priebežné poradie po 11. etape

1.

Odd Christian Eiking

Nórsko

Intermarché - Wanty - Gobert 

41:48:57 h

2.

Guillaume Martin

Francúzsko

Cofidis, Solutions Crédits

+ 58 s

3.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 1:56 min

4.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 2:31 min

5.

Miguel Ángel López

Kolumbia

Movistar

+ 3:28 min

6.

Jack Haig

Austrália

Bahrain Victorious

+ 3:55 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Roglič mal v závere najviac síl, na Vuelte vyhral už siedmu etapu