VIDEO: Traja veľkí favoriti Tour skončili v priekope, Vingegaard nevstal

Pád na pretekoch Okolo Baskicka.
Pád na pretekoch Okolo Baskicka. (Autor: Reprofoto Eurosport)
Miloslav Šebela|4. apr 2024 o 16:57

Preteky pre veľký pád prerušili.

BRATISLAVA. Preteky Okolo Baskicka mali ponúknuť ojedinelý súboj troch veľkých favoritov na Tour de France v tejto sezóne.

Na pretekoch sa totiž trojica Jonas Vingegaard, Primož Roglič a Remco Evenepoel stretáva skôr ojedinele.

V štvrtej etape pretekov však približne 35 km pred cieľom prišlo k veľkému pádu. V pravotočivej zákrute sa viacero jazdcov na ceste šmyklo a spadli do priekopy.

Na zemi skončili všetci traja veľkí favoriti.

Jonas Vingegaard po páde ostal ležať na zemi a boli pri ňom zdravotníci. Podľa záberov bolo vidno, že komunikuje, ale ostal ležať bez pohnutia.

Zdravotníci ho nakoniec do sanitky naložili na nosítkach. Športový riaditeľ tímu Visma Frans Maassen potvrdil pre Eurosport, že Vingegaard je pri vedomí a smeruje do nemocnice na ďalšie vyšetrenia. Tam mu odhalili zlomenú kľučnú kosť a niekoľko rebier.

Pre tím Visma Lease a Bike je to veľká rana. Pred týždňom sa vážne zranil pri veľkom páde líder tímu pre klasiky Wout van Aert. Zlomil si kľúčnu kosť, hrudnú kosť a sedem rebier. Zo zranení sa bude zotavovať niekoľko týždňov.

Evenepoel skočil

Remco Evenepoel zázrakom ešte dokázal preskočiť priekopu a dostal sa na trávu vedľa cesty, tam však neudržal rovnováhu a spadol. Dokázal vstať, no s viditeľnými bolesťami si držal pravú ruku.

Podľa prvých správ Belgičan odstúpil z pretekov a smeruje do nemocnice.

Z pretekov odstúpil aj líder Primož Roglič. Zdanlivo utrpel pri páde najmenšie zranenia. Miesto opustil v tímovom aute.

Na zemi skončilo 12 cyklistov. Medzi zranenými sú Jay Vine, Sean Quinn, Alexander Cepeda či Quinten Hermans. Na mieste zasahovalio tri sanitky a odviezli šesť pretekárov.

K pádu prišlo v klesaní a pelotón mal celkom veľkú rýchlosť. Organizátori tušili, že ide o nebezpečné miesto. Vedľa cesty umiestnili bariéry.

Tie však skončili práve pred osudnou zákrutou, v ktorej prišlo k pádu. Organizátori sa rozhodli etapu po páde prerušiť.

Etapu pre pelotón vzhľadom na veľký pád a nedostatok zdravotníkov neutralizovali. Cyklisti sa voľným tempom presúvali k cieľu.

Šesť cyklistov v úniku však dostalo možnosť zabojovať o etapové víťazstvo. Víťazstvo si vybojoval Louis Meintjes.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»VIDEO: Traja veľkí favoriti Tour skončili v priekope, Vingegaard nevstal