Fantastický úspech Chladoňovej. Na MS si vybojovala ďalšiu medailu

Viktória Chladoňová s bronzovou medailou na MS v cestnej cyklistike 2024.
Fotogaléria (37)
Viktória Chladoňová s bronzovou medailou na MS v cestnej cyklistike 2024. (Autor: Marek Beneš)
Miloslav Šebela|26. sep 2024 o 12:00 (aktualizované 26. sep 2024 o 12:30)

Slovenská cyklistka získala na MS aj striebornú medailu v časovke.

MS v cestnej cyklistike 2024

Juniorky - preteky s hromadným štartom (Zürich, 73,6 km):

1.

Cat Fergusonová

Veľká Británia

1:54,48 hod

2.

Paula Ostizová

Španielsko

+ 0 s

3.

Viktória Chladoňová

Slovensko

+ 0 s

4.

Megan Arenaová

Holandsko

+ 9 s

5.

Célia Geryová

Francúzsko

+ 53 s

6.

Imogen Wolffová

Veľká Británia

+ 1:26 min

24.

Sofia Ungerová

Slovensko

+ 4:27 min

ZÜRICH. Slovenská cyklistika má novú hviezdu. Hoci zatiaľ vekom len juniorskú. Svoj potenciál a talent ukazuje už v sedemnástich rokoch.

Na veľkých šampionátoch sa v tomto roku bez medaily nevrátila a posledné vystúpenie v kategórii junioriek premenila na ďalší veľký úspech.

Viktória Chladoňová si na MS v cyklistike 2024 v Zürichu vybojovala v cestných pretekoch bronzovú medailu. Je to jej piata medaila v tomto roku. Okrem toho je to historicky prvá medaila na MS v kategórii juniorov v cestných pretekoch pre Slovensko.

Titul si vybojovala Britka Cat Fergusonová. Striebro získala Paula Ostizová zo Španielska. Britka je aktuálne najväčším talentom. Na svetovom šampionáte získala oba tituly.  

Ďalšia Slovenka Sofia Ungerová finišovala na 24. pozícii.

VIDEO: Záver pretekov junioriek na MS 2024

Sedemnásťročná slovenská reprezentantka celé preteky ukazovala, že na kopcovitej trati patrí medzi favoritky. Preteky poznačilo daždivé počasie, no Slovenka jazdila skúsene a aktívne.

Už pri prvom kľúčovom momente pretekov bola vpredu. Po 30 kilometroch prišlo na prvom veľkom stúpaní v hlavnej skupine k pádu. Ten rozdelil skupinu. Vpredu ostala menšia deväťčlenná skupinka a v nech Chladoňová nechýbala.

Následne sa jej podarilo ustáť viacero nástupov súperiek. Dvadsať kilometrov pred cieľom na stúpaní Witikon sama zrýchlila a zaútočila. Jej tempo udržali len dve súperky - Britka Fergusonová a Španielka Ostizová.

Táto trojica si rýchlo získala veľký náskok pred súperkami.

Chladoňová sa pokúšala súperkám ešte ujsť, stúpania však boli krátke.

Fotogaléria: Viktória Chladoňová získala bronz na MS v cyklistike 2024

V hustom daždi trojica v závere taktizovala. O medailách sa rozhodovalo v šprinte. Najviac síl mala Britka. Titul získala s rozdielom dĺžky bicykla.

Striebro len veľmi tesne získala Španielka. Chladoňovej chýbali len centimetre k druhej priečke. V šprinte však bola z trojice najslabšia. Takticky to urobila vzhľadom na svoje schopnosti najlepšie.

"Musím jej pogratulovať. Po stránke výkonnostno-taktickej to zvládla. Buďme radi za tento obrovský úspech. Ale aj sme videli, na čom všetkom treba zapracovať, aby sa presadila do budúcnosti aj v kategórii elite," hodnotil záver pretekov pre verejnoprávnu televíziu tréner Chladoňovej Ján Bether.

Tréner priblížil, že Chladoňová by mala väčšie šance na titul, ak by boli na trati MS o niečo dlhšie stúpania. Práve v nich sa dokázala odpútať od súperiek. Naopak v šprinte nemá zatiaľ takú dynamiku.

"Túto cieľovú fotografiu si budem môcť odložiť. Týmto končí jej juniorská kariéra."

Chladoňová zakončila senzačnú sezónu. Odštartovala ju bronzom na MS v cyklistike. Následne sa stala majsterkou sveta v horskej cyklistike v Andore.

Na ME získala v časovke bronz. V rovnakej disciplíne na MS v Zürichu pridala striebro. V cestných pretekoch si vybojovala bronz. Jej medailová zbierka v tomto roku je unikátna. Získala 5 medailí v 4 rôznych disciplínach.

Od budúcej sezóny bude mladá Slovenka jazdiť v drese jedného z najsilnejších tímov sveta Visma Lease a Bike.

"Ak absolvuje zimnú prípravu bez obmedzení, znovu sa môže výkonnostne posunúť. Myslím, že už budúci rok by mohla ísť aj veľké preteky ako napríklad Giro a že by mohla zvládnuť úlohy, ktoré jej tím pridelí. Má na to našliapnuté vzhľadom na výkonnostný progres v tomto roku," predpovedá Ján Bether.

Majstrovstvá sveta pokračujú v piatok cestnými pretekmi mužov do 23 rokov. Bronz bude obhajovať v tejto kategórii Martin Svrček. 

Preteky mužov elite sa pôjdu v nedeľu. V hlavnej kategórii bude mať Slovensko jediného zástupcu – Lukáša Kubiša. 

Priebeh pretekov junioriek na MS v cyklistike 2024

Chladoňová nastúpila na 73,6 km dlhé preteky s číslom 42, Sofia Ungerová mala na drese 43-ku. Už po prejdení prvého kruhového objazdu spadlo niekoľko pretekárok.

O tempo na čele hlavnej skupiny sa spočiatku starali Nemky a rozhodne sa nešlo pomaly. Už po necelých piatich kilometroch zaostávali jazdkyne z krajín ako Mexiko, Benin, Turecko či Thajsko.

Prvých 26 km trate bolo rovinatých a približne 47,5 km pred cieľom sa stúpalo na kopec Binz. Ešte predtým sa Britka Arabella Blackburnová úspešne pokúsila o únik, do ktorého sa pridalo ďalšie kvarteto cyklistiek.

Únik zastavilo už spomenuté prvé stúpanie, ktoré malo 1,5 kilometra s priemerným sklonom 9,4 percenta. Viaceré pretekárky to poriadne bolelo a vypadli z pelotónu.

Chladoňová zvládla stúpanie veľmi dobre a držala sa na popredných pozíciách. Následne sa vyhla pádu, ktorý spôsobila Nemka Amalie Joelle Messemerová, a vpredu zostala len osemčlenná skupina.

Viktória Chladoňová (vpravo), Cat Fergusonová a za nimi Paula Ostizová na MS v cestnej cyklistike 2024.
Viktória Chladoňová (vpravo), Cat Fergusonová a za nimi Paula Ostizová na MS v cestnej cyklistike 2024. (Autor: X/UCI)

Favorizovaná Britka a zlatá medailistka z časovky Cat Fergusonová sa 39 kilometrov pred koncom snažila prekvapiť súperky v zjazde. Trošku tým zaskočila aj Chladoňovú, ktorá nabrala manko, ale následne sa to opäť všetko spojilo.

Chladoňová v zjazde nešla na mokrej vozovke tak odvážne ako jej konkurentky a strácala niekoľko desiatok metrov, ale do čelnej skupiny sa dokázala vrátiť.

Slovenka nejaký čas jazdila na chvoste vedúcej skupiny a viac šetrila sily. Cyklistky 24 km pred cieľom absolvovali stúpanie Bergstrasse, ktoré malo 800 metrov s priemerom 7,1 % a maximom až na úrovni 17,2 %. V jeho závere skúsila zaútočiť Chladoňová, ale súperky boli pripravené.

Slovenská cyklistky následne nastolila poriadne tempo v stúpaní Witikon, ktoré malo 1,4 km s priemerným sklonom 7,2 percenta. Vedúcu skupinu okresala už len na tri pretekárky. Ostali s ňou už len Britka Fergusonová a Španielka Ostizová,

Šesť kilometrov pred cieľom sa začal 500-metrový kopec s priemerom takmer šiestich percent, ktorý však Slovenka nedokázala využiť, a tak bolo jasné, že sa rozhodne v záverečnom špurte trojčlennej skupiny.

Pretekárky na čele v závere taktizovali a výrazne spomalili. Majsterkou sveta sa napokon stala Fergusonová. O druhom mieste rozhodla cieľová fotografia. Chladoňová napokon získala bronz za Španielkou Ostizovou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Fantastický úspech Chladoňovej. Na MS si vybojovala ďalšiu medailu