Mladá Slovenka vstúpi do svetovej cyklistiky, bude jazdiť za jeden z najlepších tímov

Viktória Chladoňová na ME v cestnej cyklistike 2023.
Viktória Chladoňová na ME v cestnej cyklistike 2023. (Autor: Slovensky zväz cyklistiky/ facebook)
Miroslav Kováčik|7. sep 2024 o 14:55

Viktória Chladoňová podpísala trojročnú zmluvu.

BRATISLAVA. Viktória Chladoňová je zjav, ktorý sa len tak často nevidí. Hoci má iba 17 rokov, dosahuje úspechy v troch cyklistických kategóriách.

Vo februári získala bronz na MS junioriek v cyklokrose, v júli v Novej Bani prvýkrát triumfovala v medzinárodných ženských pretekoch na ceste a iba minulý týždeň ovládla juniorské MS v horskej cyklistike.

Svojím talentom pútala na seba pozornosť a už niekoľko týždňov sa šepkalo o možnom veľkom prestupe. Ten sa napokon aj zrealizoval - Chladoňová podpísala trojročný kontrakt s tímom Visma-Lease a Bike.

"Teším sa, že budem súčasťou profesionálnej cyklistiky, stretnem nových ľudí a naučím sa, aké je to jazdiť v tíme WorldTour.

Bolo by skvelé, keby som napokon dostala šancu štartovať v pretekoch, akými sú ženská Tour de France alebo Giro d'Italia," uviedla Chladoňová.

Úspešná bola aj na ostatnom spoločnom československom šampionáte v meste Jevíčko. Do cieľa prišla ako prvá nielen vo svojej juniorskej kategórii, ale zdolala aj všetky účastníčky kategórie Elite.

Vo vyjadrení pre web holandského tímu priznala, že ju čaká niečo úplne nové, keďže v predošlých rokoch jazdila za malý rodinný tím.

"Bude to pre mňa veľká zmena, ale teším sa, že v nasledujúcich rokoch budem jazdiť za tento tím. Som nadšená, že som dostala túto príležitosť.

Možnosti rozvoja, ktoré tím ponúka mladým talentom, sa dokonale hodia k mojej budúcnosti. Umožňujú mi spojiť moju obľúbenú disciplínu cyklokros s cestnou cyklistikou," uviedla Slovenka. 

Spolu s ňou do tímu prichádza aj o rok staršia Britka Imogen Wolffová.

"Imogen a Viktória dosiahli v posledných rokoch veľmi dobré výsledky. Chceme, aby obe pomaly rástli na WorldTour úroveň. 

Očakávame, že budú rásť a objavovať, v čom sú dobré. Veľké výsledky sú v prvých rokoch menej dôležité," povedal tímový manažér Rutger Tijssen.

Visma-Lease a Bike patrí k najlepším ženským tímom. V aktuálnej sezóne má viac víťazstiev iba suverénna zostava tímu SD Worx - Protime.

Chladoňová bude veľkou slovenskou nádejou aj na blížiacich sa ME či MS v cestnej cyklistike. Vlani si na európskom šampionáte vybojovala 6. miesto a v Limburgu sa medzi juniorkami predstaví aj v časovke. 

Väčšie šance bude mať zrejme na náročnejšej trati na MS v Zürichu. Získať tri medaily z majstrovstiev sveta v troch rôznych disciplínach v jednom roku nezískal ani taký univerzál ako Mathieu van der Poel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Mladá Slovenka vstúpi do svetovej cyklistiky, bude jazdiť za jeden z najlepších tímov