12.07.2022 13:30
10. etapa
Morzine > Megeve
148,1 km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Magnus Cort
EF Education - Easypost

Etapu zastavil protest. O víťazovi napokon rozhodol fotofiniš

Nicholas Schultz a Magnus Cort Nielsen vo finiši 10. etapy Tour de France 2022.
Nicholas Schultz a Magnus Cort Nielsen vo finiši 10. etapy Tour de France 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|12. júl 2022 o 17:18 (aktualizované 13. júl 2022 o 10:24)

Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) o triumf nebojoval.

Tour de France 2022

10. etapa (Morzine - Megève, 148,1 km):

MEGEVE. Víťazom 10. etapy Tour de France 2022 sa stal Magnus Cort Nielsen z tímu EF Education-EasyPost, ktorý bol členom početného úniku.

V záverečnom špurte zdolal Nicka Schultza z tímu BikeExchange - Jayco, o víťazovi musel rozhodnúť až fotofiniš.

O triumf sa pokúšal aj takmer 39-ročný španielsky veterán Luis León Sánchez (Bahrain - Victorious), napokon skončil až tretí.

Etapu poznačil protest, ktorý sa snažil upozorniť na vážnosť klimatickej zmeny. Protestujúci zablokovali cestu približne 35 kilometrov pred cieľom, etapu kvôli nim museli rozhodcovia prerušiť. Cyklisti po krátkej prestávke pokračovali ďalej.

Cort si víťazstvo vybojoval v šprinte menšej skupinky po tiahlom stúpaní do strediska Megeve. Dán zaznamenal 23. víťazstvo v kariére a druhé na Tour po roku 2018.

"Neskutočné, nemôžem uveriť tomu, čo sa dnes stalo. Na kopci som bol dlho na limite, našťastie sme mali vpredu Bettiola a tak som mohol ušetriť nejaké sily. Niekoľkokrát som už skoro vypadol z čelnej skupiny, ale zrazu bolo všetko pokope a ja som vyhral špurtom," tešil sa 29-ročný cyklista.

Žltý dres lídra pretekov si udržal Tadej Pogačar. Peter Sagan prišiel s výraznejšou stratou na 129. mieste.

"Očakával som, že sa mi po dni voľna pôjde zo začiatku horšie. Ale bolo to celkom dobré. Aj kopce boli rýchle a únik odišiel až po šesťdesiatich kilometroch. Štart bol rýchly," zhodnotil Sagan desiatu etapu pre RTVS.

Trojnásobný majster sveta na kopcovitom teréne šetril sily, v celkovej klasifikácii mu patrí 133. pozícia so stratou 1:25:48 h na vedúceho Slovinca Tadeja Pogačara (UAE Emirates).

V bodovacej súťaži je 32-ročný Žilinčan stále siedmy so ziskom 86 bodov, líder Wout van Aert z Belgicka (Jumbo-Visma) ich má na konte 284.

Desiata etapa bol prvá a najľahšia z trojice alpských. Dva nasledujúce dni budú pre cyklistov zrejme najnáročnejšie na tohtoročnej Tour.

"Najprv sme nechceli stratiť žltý dres, potom to vyzeralo, že oň prídeme, ale nakoniec to vyšlo a som šťastný, že som stále na čele. Zajtra nás čaká krásna etapa a bude to naozaj ťažké. Je tam dlhé stúpanie, záverečný kopec je brutálny. Teším sa na to," povedal v cieli Pogačar.

V stredu ich čaká 4000 výškových metroch. Musia zdolať priesmyk Col du Galibier a cieľ bude na náročnom stúpaní Col du Granon (2404 m). Štvrtková etapa bude ešte náročnejšia s prevýšením 4700 metrov – cyklistov čakajú až tri ťažké stúpania Col du Galibier, Col de la Croix de Fer a Alpe d’Huez.

Celkové poradie - jednotlivé dresy:  

ŽLTÝ  ZELENÝ BODKOVANÝ BIELY TÍMOVÁ KLASIFIKÁCIA

Detailný priebeh 10. etapy na Tour de France 2022

Utorňajšia trasa bola ideálna pre únik, na pelotón čakal od začiatku zvlnený terén so štyrmi vrchárskymi prémiami. Po dvoch štvrtej a jednej tretej kategórie sa rozhodovalo na záverečnom stúpaní do cieľa v Megeve dlhom 19,3 km s priemerným sklonom štyri percentá.

Do úniku sa chcelo dostať hneď po štarte mnoho cyklistov, no pelotón nasadil v úvodnej časti z kopca vysoké tempo a tak sa nik nedokázal oddeliť.

Tempo vydržalo aj po prvej vrchárskej prémii a únik sa tak zrodil až po dlhých 60 km. Dostalo sa doň 25 pretekárov, najnebezpečnejší pre pelotón bol Nemec Lennard Kämna. Pretekár Bory strácal na žltý dres 8:43 minúty.

Náskok početnej skupiny rýchlo rástol a pred treťou vrchárskou prémiou mala k dobru už šesť minút, 40 km pred cieľom narástla strata balíka na vyše sedem minút a reálne hrozilo, že sa bude meniť celkový líder.

Krátko nato sa z úniku odtrhol Alberto Bettiol a vypracoval si náskok 30 sekúnd. Potom však museli etapu neutralizovať.

Asi 35 km pred cieľom si totiž na cestu, po ktorej sa rútil jazdec tímu EF Education, sadli demonštranti a tak organizátori zastavili preteky.

Tie pokračovali asi po desiatich minútach s rovnakými časovými rozstupmi, keď klimatických aktivistov odtiahli z cesty.

Na čele bol Bettiol, 30 sekúnd za ním ostatní pretekári z úniku a ďalších sedem minút strácal pelotón. V ňom sa nikto nesnažil príliš stíhať stratu a tak 16 km pred cieľom strácal už 9:30 min.

Kämna cítil veľkú šancu a práve on bol v závere aktívny. Snažil sa rozbiť stále užšiu skupinu lídrov, ktorí už predbehli aj Bettiola, ale nepodarilo sa mu to.

Šesť kilometrov pred páskou zaútočil Luis Leon Sanchez, vytvoril si mierny náskok, ale na vrchole sa všetko zišlo dokopy a v špurte do kopca triumfoval Cort Nielsen. Pre dvadsaťdeväťročného Dána to bol druhý triumf na Tour v kariére.

Kämna finišoval so stratou 22 sekúnd a potom dlho vyčkával na to, či to Pogačar do cieľa stihne. Slovinec si žltý dres tesne udržal a v závere ešte v špurte zdolal svojich najväčších konkurentov.

Nemecký pretekár Bory sa síce nedostal na čelo, no v celkovom poradí sa posunul hneď za dvojnásobného obhajcu celkového triumfu, na ktorého stráca 11 sekúnd. Na tretie miesto odsunul Dána Jonasa Vingegaarda z Jumbo-Visma (+39 s).

Žltý dres: Celkové poradie

Zelený dres: Poradie bodovacej súťaže

Najbližší program Tour de France 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Etapu zastavil protest. O víťazovi napokon rozhodol fotofiniš