12.07.2022 13:30
10. etapa
Morzine > Megeve
148,1 km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Magnus Cort
EF Education - Easypost

Demonštranti narušili Tour. Talian ich takmer prešiel, Sagan pil kolu

Cyklisti počas prerušenia 10. etapy na Tour de France 2022.
Cyklisti počas prerušenia 10. etapy na Tour de France 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|12. júl 2022 o 16:45

10. etapa na Tour de France 2022 musela byť prerušená.

MEGEVE. Demonštranti si čoraz častejšie vyberajú prestížne športové podujatia, aby upozornili na svetové problémy a vyzvali spoločnosť a elity na ich riešenie.

Výnimkou nebola ani Tour de France. Približne 35 kilometrov pred cieľom zabarikádovali cestu a rozhodcovia museli preteky na niekoľko minút prerušiť.

Na ceste sedelo niekoľko ľudí, ďalší na seba upozorňovali ružovými dymovnicami. Taliansky cyklista Alberto Bettiol z tímu EF Education-EasyPost, ktorý bol v úniku, ich takmer prešiel. Všimol si ich na poslednú chvíľu.

Rozhodcovia museli preteky neutralizovať.

Podľa odkazov na oblečení išlo o rovnakú skupinu, ktorá pred vyše mesiacom prerušila aj semifinálový zápas na tenisovom Roland Garros.

Aktivistka sa v Paríži priviazala k sieti počas zápasu Caspera Ruuda a Marina Čiliča. Na sebe mala tričko so sloganom: "Zostáva nám ešte 1028 dní".

Dnes mali demonštranti na sebe číslo 983. Upozorňujú na to, že klimatická zmena speje do bodu, z ktorého nie je návrat.

Rozhodcovia museli postupne zastaviť všetky skupiny aj pelotón, pokiaľ sa im cestu nepodarilo uvoľniť. Následne ich postupne púšťali späť do pretekov.

Najskôr pustili jazdcov v úniku. Pelotón sa pohol až v momente, keď získal únik náskok, ktorý mal v momente, keď museli preteky prerušiť.

Cyklisti využili pauzu na oddych. Slovenský cyklista Peter Sagan využil krátku prestávku na občerstvenie, vypil plechovku koly.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Demonštranti narušili Tour. Talian ich takmer prešiel, Sagan pil kolu