Van der Poel má ďalší monument. Zhodil však súpera a mal aj šťastie

Mathieu Van der Poel sa stal víťazom Paríž-Roubaix 2023.
Mathieu Van der Poel sa stal víťazom Paríž-Roubaix 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|9. apr 2023 o 16:55

Peter Sagan preteky nedokončil.

Paríž-Roubaix 2023

Monumentálna klasika (Compiégne - Roubaix, 256,6 km):

1.

Mathieu van der Poel

Holandsko

Alpecin-Deceuninck

5:28:42 h

2.

Jasper Philipsen

Belgicko

Alpecin-Deceuninck

+ 46 s

3.

Wout van Aert

Belgicko

Jumbo-Visma

+ 46 s

4.

Mads Pedersen

Dánsko

Trek - Segafredo

+ 50 s

5.

Stefan Küng

Švajčiarsko

Groupama - FDJ

+ 50 s

6.

Filippo Ganna

Taliansko

Ineos Grenadiers

+ 50 s


Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

nedokončil

ROUBAIX. Holandský cyklista Mathieu van der Poel z tímu Alpecin-Deceuninck získal už svoje štvrté víťazstvo na monumentálnej klasike.

Po dvoch triumfoch na Okolo Flámska ovládol tento rok Miláno - San Remo a o 22 dní neskôr zdvihol ruky nad hlavu aj na velodróme v Roubaix.

O víťazstve sa rozhodovalo v sedemčlennej skupine, ktorá spolu prišla aj na posledný päťhviezdičkový kockový úsek Carrefour de l'Arbre.

Van der Poel sa snažil nastúpiť po pravej strane, kde sa dostal do kontaktu s Johnom Degenkolbom, keďže Jasper Philipsen nečakane zmenil smer jazdy a Holanďan nemal kde uhnúť. Nemec to žiaľ neustál a skončil na zemi.

Po pretekoch ho van der Poel prišiel sympaticky podporiť.

Za Holanďana sa následne zavesil jeho hlavný rival Wout van Aert, no mal obrovskú smolu. V závere kockového úseku začal strácať pre defekt a hoci výmena bicykla prišla veľmi rýchlo, stála ho súboj o víťazstvo.

Van Aert napokon finišoval na treťom mieste, keďže ho ešte prešprintoval Philipsen. Tím Alpecin-Deceuninck sa tak radoval z cenného double.

Vyjadrenie víťaza Paríž-Roubaix 2023

"Je úžasné, ako sme dnes išli ako tím. Super, že Jasper skončil druhý. Dnes som sa cítil dobre, mal som dobré nohy. V tom rozhodujúcom sektore spadol Degenkolb, ja som potom musel dobehnúť van Aerta a keď som sa dostal na čelo, už som išiel naplno až do cieľa.

Keď som ho obiehal, videl som, že má problém, ale nevedel som, že je to defekt. V cyklistike je niekedy potrebné mať aj šťastie."

Slovenský cyklista a víťaz Paríž-Roubaix 2018 Peter Sagan preteky nedokončil, keďže na druhom kockovom úseku Viesly à Quiévy spadol.

Podľa informácii France TV mal Sagan reznú ranu na tvári a mieril do nemocnice v meste Cambrai. Zároveň má podozrenie na otras mozgu.

Priebeh pretekov Paríž-Roubaix 2023

Tretí monument sezóny sa išiel už klasicky od štartu vo veľmi vysokom tempe, a tak sa ani úvodný únik nerodil ľahko. Jonas Koch, Sjoerd Bax, Juri Hollmann a Derek Gee sa oddelili asi 20 kilometrov pred úvodným z 29 úsekov na kockách.

Cyklisti po nich v nedeľu prešli dokopy až 54,5 kilometrov. Na druhom úseku z Viesly do Quiévy prišlo k pádu, po ktorom skončil na zemi aj Peter Sagan.

Stalo sa to asi 150 km pred cieľom, jazdec TotalEnergies sa po kolízii len ťažko zdvíhal zo zeme a museli ho ošetrovať. Sagan vo svojej rozlúčkovej sezóne s cestnou cyklistikou spadol aj na Okolo Flámska, kde tiež odstúpil.

Na sektore číslo 20 zaútočil Wout van Aert a okamžite roztrhal pelotón. Na jeho zrýchlenie okamžite zareagoval Mathieu van der Poel i Mads Pedersen.

Medzi lídrami boli diery, no postupne sa na čele vytvorila silná skupina, v ktorej mal van der Poel k sebe aj tímových kolegov Philipsena a Gianniho Vermeerscha.

Dalej v nej boli Stefan Küng, Filippo Ganna, John Degenkolb, Max Walscheid, Pedersen a van Aert, ktorý išiel pôvodne spoločne s Christopheom Laporteom. Jeho tímový kolega však dostal v Arenberskom lese defekt a nabral stratu.

Francúz sa ešte snažil dotiahnuť späť, v čom mu pomáhal ďalší jazdec Jumba Nathan van Hooydonck, ale z náskoku čelnej skupiny sťahovali len minimálne.

Na poslednom päťhviezdičkovou úseku Carrefour de l'Arbre necelých 20 km pred cieľom najprv van der Poel vytlačil Degenkolba, nemecký pretekár skončil na zemi a prišiel o šancu na víťazstvo.

Následne zaútočil van Aert, ale hneď na to dostal defekt a okamžite mu ušiel van der Poel. Bol to smolný, no rozhodujúci moment pretekov.

Holanďan si rýchlo vypracoval 25-sekundový náskok, ktorý už z rúk nepustil. V špurte dvojice si prišiel pre druhé miesto jeho tímový kolega Philipsen.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Van der Poel má ďalší monument. Zhodil však súpera a mal aj šťastie