Útok si naplánoval, súperi to hneď vzdali. Pogačar vládne, no čelí aj otázkam o dopingu

Tadej Pogačar po dlhom sóle vyhral preteky Okolo Lombardska 2024.
Tadej Pogačar po dlhom sóle vyhral preteky Okolo Lombardska 2024. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)
Miroslav Kováčik|13. okt 2024 o 10:00

Tadej Pogačar získal v sezóne viac víťazstiev ako tímy Bora či Ineos.

BRATISLAVA. Bol to jeden z najemotívnejších momentov v histórii cyklistiky. Talian Paolo Bettini pri prejazde cieľom plakal a ukazoval na nebo.

V roku 2006 vyhral domáce preteky Okolo Lombardska, hoci spočiatku sa ich nechcel zúčastniť. Prežíval náročné obdobie, keďže iba dvanásť dní predtým zomrel po dopravnej nehode jeho brat Sauro.

"Po tom dni som už nechcel nikdy sadnúť na bicykel. Najradšej by som ho vymazal zo svojej pamäte," povedal vtedy olympijský víťaz z Atén.

Svojim piatym a posledným monumentálnym víťazstvom si uctil bratovu pamiatku, obhájil triumf a na takmer 20 rokov bol posledným mužom, ktorý vyhral Okolo Lombardska v dúhovom drese majstra sveta.

Pred 118. ročníkom tohto podujatia však tušil, že sa to zmení. "Mám dojem, že o chvíľu ním už nebudem," povedal pre Gazzetta dello Sport.

Emotívne víťazstvo Paola Bettiniho na Okolo Lombardska 2006.
Emotívne víťazstvo Paola Bettiniho na Okolo Lombardska 2006. (Autor: REUTERS)

"Keby som bol Pogačar, zaútočil by som z väčšej vzdialenosti," dodal Bettini a Slovinec tento plán dokonale zrealizoval na trati.

Dvadsaťšesťročný cyklista korunoval svoju výnimočnú formu a celkovo sezónu, v ktorej dosiahol neuveriteľných 25 víťazstiev. Najlepší šprintér Tim Merlier nemá toľko ani pódiových umiestnení dokopy (16-4-1). 

Štvrté víťazstvo v sérii

Pogačar bol favoritom tzv. klasiky padajúceho lístia aj preto, že ovládol predošlé tri ročníky. Kým v rokoch 2021 a 2022 uspel v šprinte muža proti mužovi, vlani predviedol 30-kilometrové víťazné sólo.

V roku 2024 posunul latku výkonnosti ešte vyššie. Keď sa 48,4 km pred cieľom zdvihol z bicykla, súperi vedeli, že budú bojovať len o druhé miesto.

Na rozdiel od majstrovstiev sveta išiel Pogačar podľa stanoveného plánu a zaútočil v najprudšej pasáži stúpania Colma di Sormano.

"Boli sme si to pozrieť pred troma dňami, pričom sme vyvinuli podobné tempo ako v pretekoch. Vyšlo to viac-menej podľa mojich predstáv. 

Tím odviedol skvelú prácu a Pavel Sivakov bol v závere veľmi silný. Doviedol ma do strmej časti, zaútočil som a fungovalo to. Vedel som, že ak budem mať náskok, tak to udržím," povedal Pogačar.

VIDEO: Zostrih z pretekov Okolo Lombardska 2024

Remco Evenepoel mal byť pri neúčasti Primoža Rogliča a Jonasa Vingegaarda v pozícii hlavného vyzývateľa, ale svoje šance bral reálne.

Pred pretekmi presne odhadol miesto, kde Pogačar zaútočí, ale keď sa tak stalo, nevydal sa ho zbesilo naháňať. "Snažil som sa ísť vlastným tempom, čo bolo správne," povedal pre Eurosport a pokračoval:

"V zjazde som získal náskok a potom to bola dlhá časovka do cieľa. V záverečnom stúpaní som trochu "umieral", ale druhé miesto som udržal.

Pozeral som sa viac za seba ako pred. Strata na Tadeja bola veľká. Ukázal, aký je vynikajúci, respektíve bol počas celej sezóny. Bol silnejší."

Začal aj skončil rovnako

Pred úradujúcim olympijským víťazom napokon Pogačar triumfoval o tri minúty a 16 sekúnd, čo je najväčší rozdiel za posledných 53 rokov.

Zároveň je prvým cyklistom, ktorý v jednej sezóne vyhral majstrovstvá sveta, dve Grand Tours a tiež dve monumentálne klasiky.  

Svoju priam dokonalú sezónu začal aj uzavrel rovnakým gestom. Podobne ako po triumfe na Okolo Lombardska zodvihol bicykel nad hlavu aj na Strade Bianche, kde predviedol 81-kilometrové sólo.

"Sezónu som začal aj ukončil rovnakou oslavou. Bolo pekné znova zdvihnúť bicykel. Dúfam, že z toho budú pekné fotky," glosoval Slovinec.

Tadej Pogačar v drese majstra sveta ovládol klasiku Okolo Lombardska 2024.
Tadej Pogačar v drese majstra sveta ovládol klasiku Okolo Lombardska 2024. (Autor: TASR/LaPresse via AP)

Pre tím UAE Emirates to bolo už 81. víťazstvo v sezóne, čo je suverénne najviac. Na druhom mieste je Lidl - Trek, ktorý ich má približne len polovicu (42).

Pogačar aj po Okolo Lombardska vyzdvihol prácu celého tímu.

"Veľa jazdcov v tíme môže dosiahnuť dobré osobné výsledky - top 10, 5 či pódium. Som veľmi šťastný a poctený, že všetci títo šampióni spolupracovali na tímovom víťazstve," cituje Pogačara web cyclingpro.net.

V prvom rozhovore po pretekoch uviedol, že všetky víťazstvá sú špeciálne, ale napokon vybral jedno, ktoré vyčnieva. Bolo totiž jeho veľkým snom.

"Každé víťazstvo má vlastný príbeh a emócie, ale v tomto roku je na vrchole všetkých víťazstvo z MS. Bude ťažké prekonať to," uviedol. 

Na víťaza sa pozerajú ako na podvodníka

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Útok si naplánoval, súperi to hneď vzdali. Pogačar vládne, no čelí aj otázkam o dopingu