Sagan je druhý najlepší šprintér, víťaz dominoval v širokom spektre pretekov

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Sportnet|6. nov 2018 o 14:57

Portál Cyclingnews vysvetľuje Saganovo umiestnenie.

BRATISLAVA. Najlepším šprintérom cyklistickej sezóny 2018 je jednoznačne Talian Elia Viviani z tímu Quick-Step Floors.

V analýze špecializovaného webu Cyclingnews sa musel pred ním skloniť aj trojnásobný majster sveta Peter Sagan, ktorý obsadil druhé miesto. Tretí skončil ďalší šprintér tímu Bora-Hanshrohe Ír Sam Bennett.

Sagan sa sústredil na konzistentnú kvalitu

"Zatiaľ čo Viviani dominoval v širokom spektre pretekov, Sagan sa v sezóne 2018 zameral na kvalitu, nie kvantitu. Jeho víťazstvo na pretekoch Paríž-Roubaix je najviac cenené z celého roka.

K tomu treba pridať tri etapové triumfy na Tour de France a tiež víťazstvo na klasike Gent-Wevelgem plus jednu etapu z austrálskych pretekov Tour Down Under," konštatuje web Cyclingnews.

Odborníci si tiež všimli, že síce 28-ročný Slovák musel tento rok prenechať titul majstra sveta (v hornatých pretekoch v Innsbrucku nemal šancu držať krok s najlepšími vrchármi), doprial si ďalší cenný dres v podobe šiesteho víťazstva na majstrovstvách Slovenska.

"Hoci Sagan dosiahol len osem víťazstiev v porovnaní s osemnástimi u Vivianiho, ukázal konzistentnosť výkonov aj vďaka štyrom druhým miestam na Vuelte, trom na Tour de France a ďalším pódiovým výsledkom na pretekoch Tirreno-Adriatico či Tour Down Under.

Akurát na obľúbených pretekoch Okolo Kalifornie vyšiel po prvý raz naprázdno, čo sa týka etapových víťazstiev," dodáva vo svojom hodnotení Cyclingnews.

Bora má najväčšie zastúpenie

Okrem Sagana a Bennetta skončil v najlepšej šestke šprintérov aj tretí zástupca Bora-Hansgrohe, Nemec Pascal Ackermann bol piaty.

Štvrtá priečka patrí Holanďanovi Dylanovi Groenewegenovi (LottoNL-Jumbo) a šiesta pôvodne zrejme najväčšiemu šprintérskemu favoritovi sezóny Kolumbijčanovi Fernandovi Gaviriovi (Quick-Step Floors).

Najlepší šprintéri sezóny 2018:

1.Elia VivianiTalianskoQuick-Step Floors
2.Peter SaganSlovenskoBora-Hansgrohe
3.Sam BennetÍrskoBora-Hansgrohe
4.Dylan GroenewegenHolandskoLottoNL-Jumbo
5.Pascal AckermannNemeckoBora-Hansghrohe
6.Fernando GaviriaKolumbiaQuick-Step Floors
7.Arnaud DémareFrancúzskoGroupama-FDJ
8.Caleb EwanAustráliaMitchelton-Scott
9.André GreipelNemeckoLotto Soudal
10.Alexander KristoffNórskoUAE Team Emirates

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan je druhý najlepší šprintér, víťaz dominoval v širokom spektre pretekov