Ružový dres do zbierky nepridá. Najväčší favorit končí na Gire

Remco Evenepoel v ružovom drese pre lídra pretekov Giro d'Italia 2023.
Remco Evenepoel v ružovom drese pre lídra pretekov Giro d'Italia 2023. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)
Miroslav Kováčik|14. máj 2023 o 23:05

Remco Evenepoel bol lídrom celkového poradia.

BRATISLAVA. Belgický cyklista Remco Evenepoel musel odstúpiť z pretekov Giro d'Italia 2023. Dôvodom je pozitívny test na ochorenie Covid-19.

Úradujúci svetový šampión vyhral na talianskej Grand Tour úvodnú časovku a v rovnakej disciplíne bol úspešný aj v nedeľu, keď v mimoriadne tesnom súboji o deväť stotín sekundy zdolal Gerainta Thomasa.

Po etape priznal, že to síce nebol jeho najlepší výkon, ale po voľnom dni bude znova odhodlaný a má dostatočnú sebaistotu na to, aby bojoval o ružový dres.

Situácia sa však razom zmenila. O jeho odstúpení z Gira informoval tím Soudal Quick-Step a následne sa na sociálnych sieťach vyjadril aj Evenepoel.

"S ťažkým srdcom musím oznámiť, že opúšťam Giro d'Italia po rutinnom teste na Covid-19, ktorý, žiaľ, vyšiel pozitívne," napísal Belgičan.

„Tešil som sa na súťaženie v ďalších dvoch týždňoch. Nemôžem sa dostatočne poďakovať ľudom z tímu a jazdcom, ktorí toľko obetovali v príprave na Giro.

Stále som však veľmi hrdý, že odchádzam s dvoma etapovými víťazstvami a štyrmi ružovými dresmi," dodal víťaz minuloročnej Vuelty.

Vedenie tímu Soudal Quick-Step po jeho pozitívnom výsledku uviedlo, že všetci ostatní pretekári i členovia realizačného tímu mali negatívne výsledky testov.

Evenepoel po deviatej etape viedol o 45 sekúnd pred Geraintom Thomasom, ktorý sa v utorok stane novým lídrom pretekov. Je však možné, že na štarte 10. etapy ešte odmietne obliecť si ružový dres. V minulosti to pri odstúpení lídra viacero jazdcov urobilo s vysvetlením, že dres si musia vybojovať.

Pre rodáka z mesta Aalst to bola druhá účasť na Gire a opäť sa skončila predčasným odstúpením. Nastáva tak otázka či po tejto zmene programu ho nečakaná aj premiérový štart na Tour de France.

Evenepoel je ďalším pretekárom, ktorý mal pozitívny test. Pre koronavírus odstúpili aj Filippo Ganna, Nicola Conci, Giovanni Aleotti, Clément Russo a v nedeľu musel skončiť na Giro d'Italia aj Rigoberto Urán.

Posledným pretekárom, ktorý musel z Gira odstúpiť z pozície lídra pretekov bol Marco Pantani v roku 1999. Pantani však vtedy musel odstúpiť pre vysokú mieru hematokrytu (pevných častí v krvi, pozn.), ktorý prekročil 50-percentnú hranicu.

Aktuálne poradie Giro d'Italia 2023

1.

Geraint Thomas

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

34:34:27 h

2.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 2 s

3.

Tao Geoghegan

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 5 s

4.

Joao Almeida

Portugalsko

UAE Emirates

+ 22 s

5.

Andreas Leknessund

Nórsko

Team DSM

+ 22 s

6.

Aleksandr Vlasov

Rusko

Bora-Hansgrohe

+ 1:03 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ružový dres do zbierky nepridá. Najväčší favorit končí na Gire