Po odchode Sagana je to ďalší míľnik, vravel šéf Bory. Potvrdil príchod Rogliča

Primož Roglič .
Primož Roglič . (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|6. okt 2023 o 11:27

Primož Roglič podpísal zmluvu s Bora-Hansgrohe.

BRATISLAVA. Nemecký tím Bora-Hansgrohe v piatok predstavil novú posilu. Je ním Slovinec Primož Roglič.

S Borou podpísal zmluvu na dva roky. Roglič odchádza z tímu Jumbo-Visma po ôsmich úspešných sezónach.

Roglič mal platný kontrakt aj na nasledujúci rok, no po španielskej Vuelte požiadal tím Jumbo, aby mu umožnil odísť.

Roglič mal iný názor na tímovú stratégiu. Víťazom Vuelty sa stal jeho tímový kolega Sepp Kuss. Jumbo sa za Kussa na konci Vuelty postavilo. Pôvodným lídrom však mal byť Roglič s Jonasom Vingegaardom.

Keď tím nakoniec rozhodol, že aj on sa má postaviť za Seppa Kussa, reagoval, že má na to vlastný názor. Preto sa rozhodol po úspešných rokoch odísť. Rozhodnutý opustiť tím vraj bol už pred poslednou etapou Vuelty.

Rogliča museli vykúpiť

"Máme veľkú novinku, o ktorej sa hovorilo už v posledných dňoch, môžeme potvrdiť, že Primoz Roglič sa pripojí k nášmu tímu a bude súčasťou nášho projektu v ďalších rokoch," oznámil novinárom šéf Bory Ralph Denk.

"Po odchode Petra Sagana je to pre nás ďalší veľký míľnik. Je to jeden z najlepších jazdcov na svete. Vyhral takmer všetky preteky v sezóne 2023. Teším sa na spoluprácu s ním. Som hrdý, že sa Primož rozhodol podpísať zmluvu s nami. Je to veľká vzpruha pre celý náš tím. Pri všetkých stretnutiach, ktoré som s ním mal, ma inšpiroval v rôznych veciach," doplnil.

Bora musela Rogliča z platného kontraktu vykúpiť. Podľa portálu wielerflits musela zaplatiť tímu Jumbo 3 milióny eur.

Roglič v tíme Jumbo vybojoval za osem rokov 74 víťazstiev. Medzi sú 3 víťazstvá na Vuelte, jedno na talianskom Gire, vyhral aj klasiku Liege – Bastogne – Liege a má mnoho ďalších úspechov.

Denk: Chceme vyhrať Tour

Z ponúk si mohol vyberať. Záujem oňho mali prakticky všetky tímy. Mal ponuky od Ineosu, Lidlu, Movistaru, aj tímu Israel - PremierTech.

"Teším sa na tento krok, aj keď zmena tímu je pre mňa niečo nové," reagoval Roglič.

"Mám dobré spomienky na to, keď sme sa (s Denkom) pred rokmi stretli. Rozhodujúcim faktorom však bolo, že tím je skutočne motivovaný pracovať so mnou a že máme rovnaké predstavy," doplnil. S Borou podpísal zmluvu na dva roky.

Jeho cieľom v nasledujúcich dvoch rokoch bude vyhrať Tour de France. Je to posledný veľký triumf, ktorý mu v zbierke chýba. V roku 2020 bol k tomu veľmi blízko. No v predposlednej etape ho o žltý dres pripravil Tadej Pogačar.

Denk priznal, že Rogliča získal s rovnakým cieľom.

"Chceme vyhrať Tour. Je to príjemné, že teraz môžeme byť skutočným favoritom a verím, že to povzbudí celý tím," reagoval Denk.

Doplnil, že z tímu Jumbo nebudú podpisovať žiadnych ďalších cyklistov a príchod trénera Marca Lambrechtsa, ktorý dlhé roky pracoval aj s Woutom van Aertom, ešte nie je istý.

"Bolo by to skvelé a pracujeme na tom, ale zatiaľ jeho príchod nemôžem potvrdiť," doplnil.

Denk sa pokúsil Rogliča získať v roku 2015 ako neznámeho pretekára. K dohode neprišlo, pretože ponuka od tímu Jumbo bola o málo vyššia.

Denk uviedol, že dodnes má pôvodnú ponuku odloženú. Že vtedy Rogliča nezískal, považuje za chybu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Po odchode Sagana je to ďalší míľnik, vravel šéf Bory. Potvrdil príchod Rogliča