Šéfa tímu Bora-Hansgrohe máta chyba z minulosti. Zdá sa, že ju čoskoro odčiní

Ralph Denk, šéf tímu Bora-Hansgrohe.
Ralph Denk, šéf tímu Bora-Hansgrohe. (Autor: Facebook Bora-Hansgrohe)
Miloslav Šebela|3. okt 2023 o 17:55

Nemecký tím má na lane hviezdnu posilu.

BRATISLAVA. Ralph Denk má za sebou dlhú cestu v cyklistike a môže byť pyšný na to, čo sa mu podarilo vybudovať. Stále je šéfom originálneho tímu, ktorý zakladal v roku 2010 ešte ako kontinentálny pod názvom NetApp.

Teda bol na rovnakej úrovni ako sú aktuálne dva slovenské tímy.

Denk však dokázal aj vďaka partnerom vybudovať silného hráča v pelotóne, ktorý má na konte mnoho veľkých úspechov. Peter Sagan vybojoval titul majstra sveta, vyhral klasiku Paríž - Roubaix a vlani vyhral Jai Hindley Giro d'Italia.

Jeden z veľkých snov Denka však ostáva nenaplnený.

Už keď v roku 2017, aj s Petrom Saganom, posunul tím na úroveň WorldTour hovoril, že chce raz vyhrať Tour de France. Tento úspech je stále mimo jeho dosahu, hoci tím stále napreduje.

Denk sa však nevzdáva a pracuje na tom, aby sa to napriek silnej konkurencii možno už v nasledujúcich dvoch rokoch stalo realitou. 

Dodnes sa s tým nevyrovnal

Značka Bora-Hansgrohe je príbehom úspechu. Jeden moment z minulosti si však Denk dodnes nevie odpustiť a stále ho máta.

Pred ôsmimi rokmi sedel v Salzburgu na pive s cyklistom, ktorý bol v podstate nováčikom. Nemal žiadne meno. Cyklistike sa venoval len krátko, no ukázal veľký potenciál. 

Denk mal v tom čase už prakticky vyčerpaný rozpočet na ďalšiu sezónu, no predsa len dal na stôl ponuku. Nebola vysoká, ale mal záujem, pretože cyklista sa ukazoval veľmi sľubne.

Oproti nemu sedel v roku 2015 vtedy neznámy Primož Roglič a ponuku od Denka by aj bral, no mal ďalšiu z iného tímu. O málo výhodnejšiu. 

„Dodnes sa na seba hnevám, že vtedy nepristal na moju ponuku a z Adria Mobilu šiel do tímu LottoNL-Jumbo. Ponúkli mu o niečo viac, ale bola to tiež len päťciferná suma,“ spomínal Denk pre nemecký Tour magazin. 

„Nemohol som svoju ponuku navýšiť. Bol som s financiami natesno. V jeho prípade to bol prvý profesionálny kontrakt a išlo len o nízke sumy. A to nakoniec rozhodlo,“ doplnil Denk. 

Teraz si z ponúk mohol vyberať

Roglič v tíme Jumbo rýchlo zažiaril. Pritom podľa neoficiálnych informácií jeho prvý kontrakt bol len 80-tisíc eur na sezónu. 

Práve on bol jedným z kľúčov k tomu, že sa postupne z tímu Jumbo stal momentálne najsilnejší tím sveta. 

Po ôsmich rokoch a v inej pozícii požiadal Roglič vedenie holandského tímu, aby ho uvoľnili a umožnili mu zamerať sa na vlastné ciele. V tíme Jumbo by sa musel podriadiť tomu, čo rozhodne tím. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Šéfa tímu Bora-Hansgrohe máta chyba z minulosti. Zdá sa, že ju čoskoro odčiní