Sagan strácal, van Aert skončil na zemi. Jumbo uspelo aj s plánom B

Primož Roglič vyhral 4. etapu na pretekoch Tirreno - Adriatico 2023.
Primož Roglič vyhral 4. etapu na pretekoch Tirreno - Adriatico 2023. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)
Miroslav Kováčik|9. mar 2023 o 15:45 (aktualizované 9. mar 2023 o 16:30)

Slovinec dosiahol prvé víťazstvo v sezóne.

Tirreno - Adriatico 2023

4. etapa (Greccio - Tortoreto, 218 km):

1.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

5:00:04 h

2.

Julian Alaphilippe

Francúzsko

Soudal - Quick Step

+ 0 s

3.

Adam Yates

Veľká Británia

UAE Emirates

+ 0 s

4.

Wilco Kelderman

Holandsko

Jumbo-Visma

+ 0 s

5.

Tao Geoghegan Hart

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 0 s

6.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 0 s

86.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 9:58 min

TORTORETO. Keď sa naposledy končili cyklistické preteky kategórie World Tour v meste Tortoreto, diváci v cieli tlieskali Petrovi Saganovi.

V drese Bory-Hansgrohe sa dostal do vedúcej skupiny a v strmých stúpaniach bol najsilnejší. Nestačil mu Brandon McNulty, skupina favoritov prišla neskoro.

Sagan vtedy ukončil na Giro d’Italia 461 dní dlhé čakanie na víťazstvo. Vyhral po takmer celodennom úniku a hneď pri prvej účasti na talianskej Grand Tour.

O približne dva a pol roka neskôr už slovenský majster taký úspešný deň nemal.

Už 36 kilometrov pred cieľom stratil kontakt s najlepšími a spolu s Čechom Zdeněkom Štybarom ich kamery zachytili za doprovodným vozidlom.

Bolo už pri prvom z troch stúpaní na kopec Tortoreto s dĺžkou 3,1 kilometra a sklonom 7 %, keď vysoké tempo vyvinuli jazdci tímu Soudal Quick - Step.

A hoci sa následne výrazne spomalilo a do hlavnej skupiny sa dokázali vrátiť Biniam Ghirmay či Mathieu van der Poel, Slovákovi sa to už nepodarilo.

Na popredných priečkach sa držal Wout van Aert a aj komentátor českej verzie Eurosportu Štěpán Straka ho pasoval do role jednoznačne najväčšieho favorita. "Dnes snáď nemôže prehrať," povedal v prenose.

Lenže van Aert nečakane prišiel o šancu na víťazstvo už štyri a pol kilometra pred koncom. Belgičan totiž nepríjemne spadol, pričom so sebou zobral aj Thomasa Pidcocka, víťaza nedávnej klasiky Strade Bianche.

VIDEO: Pád Wouta van Aerta a Toma Pidcocka

Následne športovo prišiel svojmu britskému súperovi podať ruku, zrejme si uvedomoval, že väčší podiel na páde mal práve on. Napokon prišiel 28-ročný cyklista do cieľa síce doudieraný, ale bez vážnejších zranení.

Na konci dňa však mohol mať aj on dôvod na radosť, pretože z etapového víťazstva sa napokon tešil jeho tímový kolega Primož Roglič. 

VIDEO: Posledný kilometer 4. etapy pretekov Tirreno - Adriatico 2023

Slovinec potvrdil, že podobné typy dojazdov mu mimoriadne svedčia a za sebou nechal aj dvojnásobného majstra sveta Juliana Alaphilippa či Adama Yatesa.

Pre Rogliča sú preteky Tirreno - Adriatico vôbec prvé v sezóne a hneď sa dočkal aj premiérového víťazstva. Celkovo ich má v kariére už 66.

"Nešli sme tak, ako sme plánovali. Wout mal však smolu a ja zase trochu šťastie, pretože som bol viac na ľavej strane a vyhol som sa tomu pádu.

Museli sme tak zmeniť plán, išli sme za víťazstvom a som šťastný, že to vyšlo," povedal Roglič v krátkom interview pre akreditované média.

V celkovom poradí sa posunul na druhé miesto. Modrý dres pre lídra priebežnej klasifikácie si v piatej etape oblečie Nemec Lennard Kämna, pretože záverečné stúpanie bolo pre dovtedajšieho lídra Filippa Gannu príliš náročné.

Celkové priebežné poradie

1.

Lennard Kämna

Nemecko

Bora-Hansgrohe

15:38:46 h

2.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 6 s

3.

Joao Almeida

Portugalsko

UAE Emirates

+ 8 s

4.

Brandon McNulty

USA

UAE Emirates

+ 13 s

5.

Wilco Kelderman

Holandsko

Jumbo-Visma

+ 15 s

6.

Aleksandr Vlasov

Rusko

Bora-Hansgrohe

+ 17 s

85.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 11:09 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan strácal, van Aert skončil na zemi. Jumbo uspelo aj s plánom B