Jeho triumf na Roubaix bol posledný. Colbrelli musí ukončiť kariéru

Sonny Colbrelli.
Sonny Colbrelli. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|29. okt 2022 o 21:00

Taliansky klasikár nemôže pokračovať kvôli kardiostimulátoru.

BRATISLAVA. O víťazstve na Paríž - Roubaix snívajú najlepší cyklisti a mnohým šampiónom sa to nikdy nepodarí.

Vlani bol jeden z najnáročnejších ročníkov v celej histórii pretekov. Už len dokončiť preteky bol neuveriteľný výkon. 

Triumf Sonnyho Colbrelliho patril medzi najemotívnejšie momenty celej sezóny. Talian len tesne prešprintoval Mathieu van der Poela a Floriana Vermeerscha.

V cieli najskôr triumfálne zodvihol bicykel nad hlavu a kričal od radosti. O pár sekúnd sa pod návalom emócií zložil, rukami sa chytil za hlavu a plakal ako malý. 

Pre 32-ročného Taliana to bol posledný triumf v kariére. Podľa Gazzety dello Sport o dva týždne ohlási koniec kariéry.

Je to, bohužiaľ, vynútený koniec. Ak by Colbrelli mohol, naisto by pokračoval. Vlaňajšia sezóna bola jeho najlepšia v kariére.

Okrem Roubaix sa stal majstrom Európy, vyhral celkové poradie etapových pretekov Benelux Tour. Celkovo vybojoval osem víťazstiev, bol na vrchole. 

VIDEO: Sonny Colbrelli vyhral Paríž - Roubaix

Tento rok v marci na pretekoch Okolo Katalánska došprintoval na druhej priečke, lenže krátko na to odpadol so zástavou srdca. 

Záchranári ho museli oživovať. O pár dní mu v nemocnici v Girone voperovali kardiostimulátor. 

„Podrobne sme sledovali príčiny srdcovej arytmie a defibrilátor bol to najlepšie riešenie. Bude korigovať arytmie vtedy, keď to bude potrebné,“ komentoval pre L’Equipe Domenico Corrado, ktorý Colbrelliho operoval. 

V športe sú prípady, kedy kardiostimulátor neznamenal automaticky koniec kariéry.

Napríklad futbalista Christian Eriksen hrá aktuálne za Manchester United. Aj so strojčekom, ktorý sleduje jeho srdce a dáva mu impulzy, ak má nepravidelný tep alebo zástavu. 

Aj Colbrelli veril, že sa na preteky znovu vráti. 

V Taliansku je však zákonom zakázané vykonávať profesionálny šport s kardiostimulátorom. Aj preto musel vtedy Eriksen prestúpiť z talianskeho Interu Miláno do Anglicka.

Pre Colbrelliho je problém najmä pretekárska licencia, ktorú musí mať každý jazdec a vydáva sa v jeho rodnej krajine. Taliansko ju odmietlo Colbrellimu predĺžiť.

Potenciálny prestup do Švajčiarska a získanie švajčiarskej licencie zase zastavila Medzinárodná cyklistická únia. 

V nedeľu cyklista potvrdil, že skutočne končí s profesionálnou cyklistikou.

"Nikdy som nestratil nádej na návrat k profesionálnej cyklistike, ani po udalostiach v Katalánsku. Vrátil som sa k tréningu pod lekárskym dozorom, je to však príliš veľký risk," uviedol 32-ročný pretekár vo vyhlásení.

"Mám pred sebou nové výzvy a pripravujem sa na ne. Chcem ich prijať s úsmevom na tvári a tešiť sa z každej jazdy, aj keď už nebude súťažná."

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Jeho triumf na Roubaix bol posledný. Colbrelli musí ukončiť kariéru