Sagan: Každá zábava sa raz skončí. Bol najvyšší čas. Od legendy dostal trofej za celú kariéru

Peter Sagan počas slávnostného galavečera Flandrien 2023.
Peter Sagan počas slávnostného galavečera Flandrien 2023. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|8. nov 2023 o 10:50

Prišiel som kvôli Saganovi, vravel Tom Boonen.

BRATISLAVA. V nedeľu ešte s viacerými osobnosťami mával fanúšikom na Saitama Cycling Criterium neďaleko Tokia.

Na exhibičnom podujatí v Japonsku skončil tretí, v utorok už Peter Sagan v belgickom Ostende v elegantnom obleku preberal ocenenie za úspechy počas celej kariéry. 

Oceňovanie Flandrien gala patrí v Belgicku medzi najprestížnejšie.

Oceňujú tu najlepších cyklistov nielen z Flámska, ale aj zahraničných klasikárov, ktorí na flámskych pretekoch v danej sezóne vynikli. 

Saganove meno sa v priebehu kariéry s týmito súťažami úzko spájalo. Vyhral klasiky Okolo Flámka, Gent - Wevelgem aj E3 Harelbeke. Pravidelne na nich patril medzi favoritov.

Ocenenie si prevzal spoločne s dlhoročným rivalom Gregom van Avermaetom, ktorý rovnako ako trojnásobný majster sveta ukončil kariéru v cestnej cyklistike.

Sagan: Bol najvyšší čas

„Keďže vám odovzdávame cenu za úspechy počas celej kariéry, znamená to, že niečo pekné sa práve skončilo,“ uvádzal dvojicu na pódiu moderátor. 

„Cestná kariéra áno. Ale moju kariéru ukončím na horskom bicykli a ešte jeden rok potiahnem. Nebolo to ťažké rozhodnutie.

Každá zábava sa raz skončí. Už bol najvyšší čas. Ak som chcel ešte prejsť na horské bicykle a pokúsiť sa zabojovať o štart na olympijských hrách, bola to moja posledná možnosť. Teším sa na to,“ hovoril Sagan.

„Dokonca by som povedal, že mám toho viac, ako keď som jazdil na cestnom bicykli.“ 

Počas kariéry ho dva razy vyhlásili za najlepšieho cyklistu flámskych klasík. Cenu Flandrien získal v rokoch 2015 a 2016. 

Trofej za celoživotné úspechy mu odovzdal jeho súper a legenda klasík Tom Boonen. „Peter mi volal, aby som prišiel. Som tu kvôli nemu,“ reagoval.

Počas kariéry práve so Saganom zvádzal ostré súboje. Vytvorili si však medzi sebou dobrý vzťah a dobre si rozumeli. Sagana napríklad pozval Boonen aj na svoje rozlúčkové preteky, keď v roku 2017 končil kariéru.

 „Práve obdobie, keď som jazdil na klasikách s Tomom a Fabianom Cancellarom patrí medzi najkrajšie v mojej kariére.

Vtedy to však bolo iné, pretože my sme vychádzali spolu a stretávali sa aj mimo pretekov. A keď sme sa stretli, vždy to bola zábava,“ spomínal Sagan.

Marlon sa venuje iným športom

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan: Každá zábava sa raz skončí. Bol najvyšší čas. Od legendy dostal trofej za celú kariéru