Sagan bol príliš aktívny. V závere mu došli sily, no udržal si pódium

Slovenský cyklista Peter Sagan za Tadejom Pogačarom počas kritéria v Saitame.
Slovenský cyklista Peter Sagan za Tadejom Pogačarom počas kritéria v Saitame. (Autor: Saitama Criterium 2023/ twitter)
Miroslav Kováčik|5. nov 2023 o 08:40 (aktualizované 5. nov 2023 o 09:45)

Víťazom sa stal Slovinec Tadej Pogačar.

Saitama Criterium 2023

1.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Emirates

1:23:03 h

2.

Sepp Kuss

USA

Jumbo-Visma

+ 1 s

3.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 16 s

4.

Mark Cavendish

Veľká Británia

Astana Qazaqstan

+ 20 s

5.

Axel Zingle

Francúzsko

Cofidis

+ 20 s

6.

Mathias Vacek

Česko 

Lidl - Trek

+ 20 s

SAITAMA. Slovenský cyklista Peter Sagan má za sebou ďalšie vydarené vystúpenie v rámci kritérií, ktoré sa konajú pod hlavičkou Tour de France.

Pred týždňom ovládol v Singapure bodovaciu súťaž a v závere pracoval pre Marka Cavendisha, ktorého v cieli predstihol len Jasper Philipsen.

Pred štartom v japonskej Saitame priznal, že čo do rýchlosti momentálne nestačí na Cavendisha, no prezradil aj scenár, ako by sa mohol presadiť.

"Uvidíme, ako sa preteky budú vyvíjať. Mark je rýchlejší ako ja, no možno sa mi podarí dostať do nejakého úniku. Stále máme v tíme aj Adama Hansena, takže si myslím, že máme veľa možností," povedal Sagan.

Trojnásobný majster sveta zaskočil súperov 10,5 kilometra pred cieľom, keď si zdanlivo prišiel len po päť bodov do bodovacej súťaže. Po šprinte na prémii si však vypracoval náskok, a tak pokračoval v sóle.

Držal si náskok 7-10 sekúnd, no čo bolo dôležité, pri nájazde do predposledného zo 17 okruhov sa na neho dotiahli Tadej Pogačar a Sepp Kuss.

Táto trojica bola natoľko silná, že ju pelotón už nedostihol.

Avšak v poslednom okruhu, ktorý meral 3,5 kilometra, nabral v krátkom stúpaní Sagan stratu na spomenuté duo a už sa mu nepodarilo vrátiť späť.

V súboji dvojnásobného víťaza Tour de France a tohtoročného šampióna Vuelty ukázal väčšiu dynamiku v nohách Pogačar a už niekoľko metrov pred cieľom bolo jasné, že vyhrá neoficiálnu 23. etapu Tour de France 2023.

"Som veľmi šťastný, že tu môžem byť. Som tu prvýkrát, takže to bola pre mňa skvelá skúsenosť v úžasnej atmosfére a je to niečo, na čo nikdy nezabudnem.

Snažil som sa šetriť energiu na jeden razantný útok a Sepp išiel so mnou. Spolu sme dostihli Petra, ktorý už bol trochu unavený, pretože celý deň bol aktívny. Takže som čakal na svoju jedinú šancu," povedal Pogačar.

VIDEO: Tadej Pogačar sa stal víťazom Saitama Criterium 2023

Sagan si napokon tesne udržal tretie miesto pred šprintujúcim pelotónom, v ktorom bol najrýchlejší Mark Cavendish. Ten vyhral bodovaciu súťaž so ziskom 16 bodov, Sagan skončil so siedmimi bodmi druhý.

Rovnako ako Pogačar si aj on pochvaľoval atmosféru.

"Som veľmi šťastný, že som opäť v Japonsku. Vidím veľa fanúšikov. Byť späť je pre mňa veľkým potešením a vždy niečo špeciálne.

Fanúšikom ďakujem za podporu, pretože podpora fanúšikov je pre športovcov veľmi dôležitá," odkázal Sagan svojim priaznivcom.

Pre Sagana to bolo v Saitame už štvrté pódiové umiestnenie. V roku 2013 ho zdolal len Chris Froome, o dvanásť mesiacov neskôr bol v šprinte rýchlejší Marcel Kittel, no v roku 2016 už žilinsky rodák nenašiel premožiteľa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan bol príliš aktívny. V závere mu došli sily, no udržal si pódium