Sagan bol nebezpečný, otestoval si nohy pred šampionátmi

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|5. sep 2021 o 17:55

V poslednej etape obsadil Peter Sagan desiate miesto.

BRATISLAVA. Belgičania nemajú veľa stúpaní a už vôbec nie dlhých či vysokých. Aj krátke kopce však majú v krajine veľký status. Jedným z najpopulárnejších je Kapelmuur v meste Geraardsbergen. 

Na vrchole dvojkilometrového stúpania (maximálny sklon je 20 percent) je malá kaplnka, na jar okolo nej prechádzajú profesionálni cyklisti už desaťročia v rámci klasiky Okolo Flámska. Kapelmuur však je na trase viacerých belgických pretekov.

Pre svoj prudký sklon sa teší obľube medzi fanúšikmi.

Ústredným bodom bol aj v poslednej etape pretekov Okolo Beneluxu. Cyklisti ho prešli tri razy a následne bol približne v polovici stúpania cieľ. 

V závere udával tempo

Víťazom etapy sa stal Slovinec Matej Mohorič, ktorý zavŕšil asi 25-kilometrový sólový únik. 

Výborne si počínal v závere aj Peter Sagan. Pri poslednom prejazde cez Kapelmuur slovenský majster zachytil únik súperov. 

Za Mohoričom sa vytvorila silná skupina, v ktorej Sagan často zrýchľoval. Zdal sa byť plný síl. Väčšinu času bol práve on na čele. 

"Možno stratil niečo zo svojej výbušnosti, ale tu sa ukazuje v dobrej forme. Veľmi dobrej forme," hovoril komentátor Eurosportu Rob Hatch o Saganovi.

Keď sa však päť kilometrov pred cieľom prehnal okolo Tom Dumoulin, slovenský cyklista jeho nástup nezachytil. Vtedy akoby mu došli sily a poľavil. Do cieľa prišiel na 10. priečke. 

"Dnes to bolo na plný plyn od štartu do cieľa. Dal som do toho všetko, ale dnes som nemal najlepší deň. Bol to napínavý týždeň v Holandsku a Belgicku s množstvom fanúšikov popri trati. Teším sa na ďalšie preteky," uviedol Peter Sagan na stránke tímu Bora-Hansgrohe.

Pri prvom štarte po odstúpení z Tour de France ukázal 31-ročný Žilinčan solídnu formu. Zo siedmich etáp bol štyri razy v Top 10, V šprintoch skončil dva razy štvrtý. Za víťazom v oboch prípadoch nebol ďaleko.

Sagana čaká boj o európsky titul

Celkovým víťazom pretekov, ktoré skôr pripomínajú sériu jarných klasík sa stal taliansky šprintér Sonny Colbrelli pred tímovým kolegom Mohoričom. 

Preteky Okolo Beneluxu boli pre Sagana poslednou previerkou pred majstrovstvami Európy v Trente. 

Slovenský šampión nastúpi len v pretekoch s hromadným štartom (12. septembra). Po ME bude po prvý raz súťažiť na Okolo Slovenska (15. - 19. septembra). 

Okolo Beneluxu boli dobrou skúškou cyklistov na svetový šampionát, ktorý sa pôjde na podobnom teréne, keďže tento rok hostí majstrovstvá sveta práve Flámsko.

Trasa nepovedie cez populárny Kapelmuur ale ráz trasy je veľmi podobný etapám, ktoré pretekári absolvovali. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan bol nebezpečný, otestoval si nohy pred šampionátmi