17.07.2022 13:05
15. etapa
Rodez > Carcassonne
202,5 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Jasper Philipsen
Alpecin - Fenix

Sagan skončil tesne za pódiom, záverečný špurt ovládol Philipsen

Jasper Philipsen vyhral 15. etapu na Tour de France 2022.
Jasper Philipsen vyhral 15. etapu na Tour de France 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|17. júl 2022 o 17:48 (aktualizované 17. júl 2022 o 18:53)

Sagn mal v závere dobrú pozíciu, ale na pódium to nestačilo.

Tour de France 2022

15. etapa (Rodez - Carcassonne, 202,5 km):

CARCASSONE. Víťazom 15. etapy Tour de France 2022 sa stal Jasper Philipsen. Pre Belgičana je to prvé víťazstvo na Tour de France.

Peter Sagan si vybojoval 4. priečku. Pri šprinte bol viac vzadu, a nedokázal sa rýchlosťou vyrovnať najsilnejším súperom. Na tejto Tour je to je štvrté umiestnenie v top 10.

V celkovom poradí k výrazným posunom neprišlo. Žltý dres si udržal Jonas Vingegaard. V etape však prišiel o dvoch tímových kolegov. Primož Roglič nenastúpil na etapu. Steven Kruijswijk po páde musel odstúpiť.

V pondelok je na Tour voľný deň. V utorok je na programe prvá pyrenejská etapa. Nie je však taká náročná a cieľ vo Foix je však 20 km od vrcholu posledného stúpania.

"Víťazstvo je niečo neskutočné. Viem, aké je skončiť na Tour druhý či tretí. Zažil som ten pocit veľakrát, ale dnes to konečne vyšlo. Pred záverečnou zákrutou som bol trochu zatvorený, ale potom sa mi otvoril priestor a mohol som špurtovať do cieľa. Vedel som, že mám dobré nohy. Som rád za celý tím, že sme sa dočkali víťazstva," povedal Philipsen.

Na štarte etapy sa už neobjavil Primož Roglič. Rogliča čaká doliečovanie zranení, ktoré utrpel počas 5. etapy po páde na dlažobných kockách. V pretekoch pre pozitívny test na koronavírus nepokračovali ani Simon Clarke a Magnus Cort.

Celkové poradie - jednotlivé dresy:  

ŽLTÝ  ZELENÝ BODKOVANÝ BIELY TÍMOVÁ KLASIFIKÁCIA

Priebežné celkové poradie

Priebežné poradie v boji o zelený dres

Detailný priebeh 15. etapy

Do úniku sa prepracovali líder bodovacej súťaže Van Aert, Nils Politt a Mikkel Honoré. V hlavnej skupine vznikli diery, ale po 25 kilometroch etapy bol pelotón pohromade. Aktivitou hýrili najmä jazdci BikeExchange - Jayco a Alpecinu-Deceuninck.

Organizátori ešte pred štartom 15. etapy schválili protokol o extrémnom počasí. Prinútili ich k tomu horúčavy, ktoré sa šplhali k 40 stupňom Celzia.

Cyklisti mali povolené jesť od štartu až do méty 10 km pred cieľom, okrem toho organizátori umožnili 20-percentnú stratu na čas víťaza bez ohľadu na priemernú rýchlosť. Na juhozápade Francúzska bol v dôsledku horúčav vyhlásený tzv. oranžový výstražný stupeň.

Od začiatku nedeľňajšej etapy sa trápil Michael Mörköv, ktorý jazdil za pelotónom. Z vedúcej skupiny si 161 km pred cieľom vystúpil Van Aert. Atmosféra v pelotóne bola pokojná, náskok vedúcej dvojice predstavoval tri minúty.

Na vrchole Côte d'Ambialet získal dva body Politt. V kolóne mechanických vozidiel sa ocitol Sagan, no bez problémov sa vrátil späť. Sto kilometrov pred cieľom mal dvojčlenný únik náskok 1:30 min. Neskôr došlo k nepríjemne vyzerajúcemu pádu, po ktorom skončili na zemi Steven Kruijswijk, Jakob Fuglsang a Martijn Tusveld.

Kruijswijka museli s podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti naložiť do sanitky, Jumbo tak prišlo o kvalitného domestika do hôr. Kolízii sa nevyhol ani Vingegaard, no 56 km pred páskou sa vrátil do pelotónu. Na šprintérskej prémii získal dvadsať bodov Honoré, 15 vzal Van Aert.

Pôvodný únik bol dobehnutý a začalo sa stúpať na Côte des Cammazes. Sagan to zvládol bez problémov, čo mu dávalo solídne vyhliadky bojovať o etapový triumf v záverečnom špurte. Dvojica v úniku Benjamin Thomas - Alexis Gougeard mala 5 km pred cieľom desať sekúnd k dobru.

Jazdec Cofidisu sa ukázal ako silnejší a pokračoval sám, no 500 metrov pred páskou ho balík pohltil. Philipsen vsadil na dlhý šprint a táto taktika mu vyšla. Dvadsaťštyriročný Belgičan vybojoval prvý etapový triumf na Tour a štvrtý na podujatiach Grand Tours. Sagan v nedeľu bojoval o víťazstvo, ale napokon nestačil na trojicu súperov.

Najbližší program Tour de France 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Sagan skončil tesne za pódiom, záverečný špurt ovládol Philipsen