Sagan zabojuje o žltý dres. Oss: Budeme sa snažiť spraviť šou

Peter Sagan a ďalší jazdci tímu Bora-Hansgrohe.
Peter Sagan a ďalší jazdci tímu Bora-Hansgrohe. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|16. sep 2021 o 09:30

Prvá etapa má až päť vrchárskych prémií.

KOŠICE. Slovenský cyklista Peter Sagan má za sebou v celku úspešný debut na pretekoch Okolo Slovenska.

V úvodnom prológu na košickom Hlavnom námestí sa umiestnil v elitnej desiatke. Len trojsekundové manko na priebežného lídra mu vzhľadom na profil pretekov naďalej dáva šancu pomýšľať aj na celkové víťazstvo.

Žltý dres by si mohol obliecť už po štvrtkovej 1. etape, v ktorej sa očakáva hromadný dojazd pelotónu a v cieli sa budú udeľovať bonusové sekundy.

Etapa vrcholí len o pár metrov ďalej než prológ. Štart etapy i cieľ je na Rooseveltovej ulici v Košiciach (priamy prenos vysiela RTVS aj Eurosport, pozn.).

Prišiel s tímom, na ktorý je zvyknutý

"Uvidíme deň po dni. Určite budeme chcieť zajazdiť čo najlepšie. Mám tu celý tím, aby sme mohli kontrolovať preteky," povedal v stredu Peter Sagan vzhľadom na svoje ambície na domácich pretekoch. 

Tím Bora-Hansgrohe prišiel na Slovensko s jazdcami, s ktorými trojnásobný majster sveta absolvuje počas sezóny viacero pretekov. Či ide o brata Juraja, poľského časovkára Macieja Bodnara či talianskeho klasikára Daniela Ossa. 

S Ossom bol Sagan tímovým kolegom už v rokoch 2010 - 2012 v talianskom Liquigase. Momentálne spolu ťahajú štvrtú sezónu v Bore a po tomto ročníku budú pokračovať v prokontinentálnom tíme TotalEnergies.

"Sme priatelia, užívame si spolu veľa zábavy a chceme pobaviť aj ľudí. Zároveň sme profesionáli, na pretekoch trávime veľa času a máme radi tento šport. Spolu cestujeme, chodíme na obedy i večere," povedal Oss pre Sportnet. 

Pred prológom si 34-ročný rodák z Trenta pochvaľoval atmosféru. Na Hlavnom námestí sa tisli stovky fanúšikov. Oss verí, že ich svojimi výkonmi potešia.

"Očakávame zábavné preteky a budeme sa snažiť spraviť šou," dodal.

Naposledy sa tešil na Slovensku 

Peter Zánický, prvý tréner Petra Sagana, dúfa, že jeho niekdajší zverenec ukončí takmer trojmesačné čakanie na víťazstvo.

Doposiaľ posledné dosiahol na národnom šampionáte v Bánovciach nad Bebravou, kde deklasoval konkurenciu a suverénne zvíťazil. 

"Verím, že vyhrá aspoň jednu etapu a sám mi Peter povedal, že keď už príde na Slovensko, tak by sa patrilo urobiť nejaký výsledok.

Verím, že nohy sa mu roztočia. Keby bojoval o Top 3 alebo o žltý dres, bolo by to skvelé a pre neho aj veľká vzpruha pred MS," zhodnotil. 

Na rivalov stráca len dve sekundy

Vo štvrtok bude nosiť najcennejší dres pomerne neznámy Kaden Groves, ktorý prekvapujúco vyhral úvodný prológ.

Podľa jeho vlastných slov mu trať sedela a hoci to bol superťažký šprint na 1,6 kilometra, v cieli bol 22-ročný Austrálčan veľmi šťastný. 

Na konte má šesť profesionálnych triumfov a nerád by mal žltý dres na sebe len jeden deň. "Trať mi vyhovuje. Máme tu dobrý šprintérsky tím a rozhodne sa budeme snažiť udržať dres," povedal jazdec tímu BikeExchange.

Prvá etapa pretekov Okolo Slovenska má takmer 160 kilometrov. Pretekári sa popasujú s piatimi vrchárskymi prémiami na západnom okruhu neďaleko Košíc.

Pripravené sú aj tri šprintérske prémie, kde traja najlepší získajú časovú bonifikáciu troch, dvoch a jednej sekundy. Bonifikačné sekundy sa udeľujú aj v cieli - takisto pre trojicu najvyššie klasifikovaných - 10, 6, 4. 

Prípadné víťazstvo a desať bonifikačných sekúnd by s veľkou pravdepodobnosťou znamenalo, že by sa Sagan dostal na čelo celkovej klasifikácie. Na svojich šprintérskych rivalov Ceesa Bola a Álvara Hodega stráca len dve sekundy. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan zabojuje o žltý dres. Oss: Budeme sa snažiť spraviť šou