Sagan išiel od začiatku naplno. Očakávania boli asi vyššie, vraví

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Igor Stančík, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|15. sep 2021 o 19:57

Peter Sagan debutoval na Okolo Slovenska.

KOŠICE. To, čo organizátori dlho sľubovali a sami si to želali sa v stredu stalo realitou. Prvýkrát sa na pretekoch Okolo Slovenska predstavil Peter Sagan.

Najväčší ohlas mal slovenský cyklista už počas popoludňajšej prezentácie tímov, ktorú si na košickom Hlavnom námestí nenechali ujsť stovky fanúšikov.

Veľkým potleskom vítali siedmeho muža tohtoročnej Tour de France Alexeja Lucenka i britskú superhviezdu a štvornásobného víťaza Tour Chrisa Frooma, ale všetkých zatienil 31-ročný rodák zo Žiliny.

"Som veľmi prekvapený, aké to tu je. Prvýkrát za posledné dva roky vidím toľko ľudí pohromade. Je to skvelá atmosféra a pokúsim sa o čo najlepší výsledok," povedal Sagan pre akreditované média.

Zánický: Verím, že sa vráti na víťaznú vlnu

Tohtoročná trať je stavaná najmä pre lídra tímu Bora-Hansgrohe.

Podobne tomu bolo aj v predošlých rokoch, no rôzne okolnosti boli proti štartu Petra Sagana na pretekoch Okolo Slovenska. Jeho debut na domácich etapových pretekoch si nenechal ujsť ani jeho prvý tréner Peter Zánický. 

"My sme sa už v Yorkshire po majstrovstvách sveta 2019 debatovali o tom, že Peter bude štartovať na Okolo Slovenska. Koronavírus nám jeho štart trošku oddialil. Minulý rok mal ísť v Žiline okolo svojho domu, ale to nám nevyšlo.

Každopádne, som rád, že je tu dnes a preto som aj ja v Košiciach, aby som ho videl pri jeho premiére," uviedol Zánický v rozhovore pre Sportnet. 

Tiež priznal, aké očakávania má od svojho bývalého zverenca.

"Verím, že sa vráti na víťaznú vlnu, hoci to nebude také ľahké, ako si to mnohí fanúšikovia predstavujú. Dúfam, že vyhrá aspoň jednu etapu. Sám mi povedal, že keď už príde na Slovensko, tak by sa patrilo urobiť výsledok," dodal. 

Froome nebude lídrom tímu

Prvýkrát na Slovensko zavítal aj Chris Froome, ktorý je členom tímu Israel Start-Up Nation. Aj on ocenil Saganov prínos pre slovenskú cyklistiku. 

"Konečne vidím, aký je Petrov vplyv na túto krajinu. Je očividné, že inšpiroval veľké množstvo tunajších cyklistov a takisto má obrovský počet fanúšikov."

Držiteľ siedmich celkových víťazstiev z pretekov Grand Tour neprežíva najlepšie športové obdobie. Od pádu na pretekoch Critérium du Dauphiné 2019, pri ktorom utrpel viacero zranení, sa nevie dostať späť na výslnie.

Na tohtoročnej Tour de France obsadil až 133. pozíciu. Froome priznal, že si užil niekoľko kvalitných tréningov a cíti, že sa jeho kondícia zlepšuje. 

Avšak, lídrom na celkové poradie nie je ani na pretekoch Okolo Slovenska, hoci na toto podujatie sa podľa vlastných slov veľmi teší. 

"Na celkové poradie tu máme Carla Frederika Hagena a ja sa posnažím čo najviac mu pomôcť. Chcem mať najmä dobrý pocit z jazdy na bicykli," dodal. 

Od začiatku išiel na plný plyn

Hlavné námestie v Košiciach bolo v stredu dejiskom prológu na 1,6 kilometra, ktorý rozhodol o prvom držiteľovi žltého dresu pre lídra pretekov. 

Obrovský rachot nastal o 18:42 h, kedy sa na kratučkú trať vydal Peter Sagan.

Na veľkoplošnej obrazovke diváci sledovali jeho jazdu. V tom momente si ani nevšimli, že sa medzitým vydal na trať minuloročný víťaz Jannik Steimle. 

Bolo vidno, že Sagan dal do toho všetko. Napokon to stačilo na desiate miesto. Na víťazného Austrálčana Kadena Grovesa stratil tri sekundy. 

Diváci si ho užili aj na pódiu, kde si obliekol dres pre najlepšieho Slováka. 

"Od začiatku do cieľa som išiel na plný plyn. Bolo dôležité neprepáliť tempo, rozhodovali sekundy. V zákrute som veľa nestratil, pretože tam sa išlo pomaly. Očakávania boli asi vyššie, ale dôležité je byť vpredu a bez pádu," povedal Sagan. 

Preteky Okolo Slovenska vo štvrtok pokračujú úvodnou klasickou etapou, ktorá meria takmer 160 kilometrov a na trati sú pripravené štyri vrchárske prémie.

Posledný kategorizovaný kopec Klenov je dlhý 5010 metrov s priemerným sklonom 5,8 percenta. Vrcholí však viac ako 40 kilometrov pre cieľom, a tak sa na Rooseveltovej ulici v Košiciach očakáva hromadný dojazd pelotónu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan išiel od začiatku naplno. Očakávania boli asi vyššie, vraví