Sagan už pozná svoje štartové číslo. Bude mať aj ochranku

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: TASR)
TASR|13. sep 2021 o 13:29

Na prémiách rozdajú organizátori vyše 50-tisíc eur.

BRATISLAVA. Na 65. ročníku cyklistických pretekov Okolo Slovenska (15. – 19. septembra) bude mať svoju premiéru trojnásobný majster sveta v pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom Peter Sagan (Bora-Hangrohe). Organizátori mu pridelili štartové číslo 11.

Na kvalitne medzinárodne obsadenej národnej Tour sa predstavia aj ďalšie hviezdy svetovej špičky.

"Po nedeľňajších ME v talianskom Trente (preteky nedokončil ani jeden zo šestice slovenských reprezentantov, vrátane Petra Sagana – pozn. red.) nie sme veľmi veselí.

Verím, že to bol horší deň slovenskej cyklistiky a teraz nás čakajú dva úžasné týždne na Okolo Slovenska a na MS v belgickom Leuvene, a že príprava, ktorú Peter smeruje práve k MS, mu vyjde, a že si Okolo Slovenska užije," uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ pretekov Peter Privara.

Sagan pozval na preteky divákov

Oproti pôvodným prihláškam zahraničných družstiev sa veľa nezmenilo.

"Na poslednú chvíľu sa odhlásil prokontinentálny tím Bingiak – Wallone Bruxelles z Belgicka, takže na štarte budeme mať 21 sedemčlenných tímov a v pelotóne 147 jazdcov, vrátane 22 Slovákov," informoval športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič.

Najväčšia pozornosť sa zrejme sústredí na World Tour tím Bora-Hansgrohe, v ktorom nebudú chýbať bratia Peter a Juraj Saganovci a Erik Baška.

"Som veľmi rád, že budem mať možnosť po prvý raz štartovať na Okolo Slovenska. Dúfam, že si nájdete čas a budete tam. Užite si preteky," prihovoril sa divákom vo videonahrávke P. Sagan, ktorý bude mať na pretekoch osobitnú ochranku.

Peter Privara, riaditeľ pretekov Okolo Slovenska a prezident SZC.
Peter Privara, riaditeľ pretekov Okolo Slovenska a prezident SZC. (Autor: TASR)

Vlaňajšie prvenstvo bude obhajovať Nemec Jannik Steimle (č. 1) (Deceuninck - Quick-Step).

Súťažiť sa bude o celkové prvenstvo (žltý dres), víťazstvo v bodovacej súťaži (zelený), vo vrchárskej súťaži (bielo-červeno bodkovaný), súťaži do 23 rokov (biely), a o najlepšieho Slováka (bielo-modro-červený).

Víťaz prológu získa 1100 eur, víťaz každej etapy 2200 eur, celkový víťaz 5000 eur. Na finančných odmenách pretekárom vyplatia 51140 eur.

Priame prenosy premiérovo aj na Eurosporte

Okolo Slovenska odštartuje v stredu 15. septembra prológom v Košiciach, celkového víťaza spoznáme v nedeľu 19. septembra v Trnave.

Prológ a štyri etapy sú v celkovej dĺžke 692,1 km. Preteky prechádzajú cez 152 miest a obcí, vypísaných je 12 rýchlostných a 15 horských prémií.

Posledným slovenským celkovým víťazom sa stal v roku 2005 Martin Prázdnovský.

Pred ním triumfovali Walter Renner (1958), Matej Laczo (1964), Pavol Čambal (1974), Josef Dvořák (1975), Miroslav Lipták (1990) a Ján Valach (1996).

Okolo Slovenska bude v priamych prenosoch premiérovo vysielať televízna stanica Eurosport.

Prenosy na stanici Eurosport 1 budú hodinové, na Eurosporte 2 budú odvysielané zo záznamu vo večerných hodinách.

Tri motocykle, vrtuľník aj lietadlo

Priamy prenos má vo svojom programe aj slovenská Dvojka.

"Vysielaním na Eurosporte sa nám významne rozšíril produkčný tím," uviedol marketingový riaditeľ Karol Školník a dodal: "Bežne mávame okolo 120 ľudí, ktorí sa zaoberajú produkciou a prípravou pretekov. Momentálne však máme o 45 ľudí viac spolu s obrovským množstvom techniky.

Budeme mať tri kamerové motocykle, kamerový vrtuľník, v približne 6 km výške bude letieť lietadlo na prenos signálu. Pripravili sme aj reklamnú kolónu, ktorá pôjde približne 30 minút pred pelotónom."

Zmenila sa aj situácia v Covid opatreniach. Od pondelka 13. septembra sú totiž okresy Košice a Trenčín v červenej zóne.

"Budeme musieť vytvoriť sektory, v ktorých nebude viac ako 150 ľudí. Máme na to ľudí, ktorí toto všetko zažili už pri vlaňajšom ročníku," reagoval na zmenenú situáciu P. Privara.

Program 65. ročníka pretekov Okolo Slovenska

streda 15. septembra: prológ (Košice, Hlavné nám. 1,5 km)

štvrtok 16. septembra: 1. etapa (Košice – Košice, 151,5 km)

piatok 17. septembra: 2. etapa (Spišské Podhradie – Dolný Kubín 190,4 km)

sobota, 18. septembra: 3. etapa (Dolný Kubín – Považská Bystrica 194.2 km)

nedeľa 19. septembra: 4. etapa (Trenčianske Teplice – Trnava, 159 km)

Zoznam tímov – UCI World Tour (7): Bora-hansgrohe (Nem.), Deceuninck - Quick-Step (Belg.), DSM (Nem.), Astana - Premier Tech (Kaz.), BikeExchange (Aus.), Israel Star-Up Nation (Izr.), Qhubeka Nexthash (JAR)

UCI Prokontinentálne tímy (5): Bardiani CSF Faizané (Tal.), Equipo Kern Pharma (Šp.), Gazprom Rusvelo (Rus.), Team Novo Nordisk (USA), Uno-X Pro Cycling Team (Nór.)

Kontinentálne tímy (8): Dukla Banská Bystrica, Cycling Academy Trenčín, Elkov – Kasper (ČR), Hre Mazowsze Serce Polski (Poľ.), Adria Mobil (Slovin.), Cycling Team Friuli ASD (Tal.), Maloja Pushbikers (Nem.), Topforex - ATT Investments (ČR)

Národný výber (1): Reprezentácia Slovenska

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan už pozná svoje štartové číslo. Bude mať aj ochranku