Vingegaardovi pomohol vyhrať Tour, s cyklistikou musí skončiť. Mal som šťastie, vraví

Belgický cyklista Nathan Van Hooydonck (v strede) počas etapy na Tour de France 2023.
Belgický cyklista Nathan Van Hooydonck (v strede) počas etapy na Tour de France 2023. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|20. sep 2023 o 17:45

Nathan van Hooydonck ukončil kariéru pre problémy so srdcom.

BRATISLAVA. Keď pred dvomi mesiacmi s kolegami oslavoval víťazstvo v Paríži na Chámps Elysées, asi nikomu nenapadalo, že v septembri bude musieť ukončiť kariéru.

Nathan Van Hooydonck patrí medzi spoľahlivých a silných domestikov v tíme Jumbo-Visma. Bol pri oboch víťazstvách Jonasa Vingegaarda na Tour de France. 

Má 27 rokov, je v najlepšom cyklistickom veku. 

V stredu však oznámil, že pre anomáliu na srdci musí ukončiť kariéru. 

Van Hooydonck mal minulý týždeň dopravnú nehodu počas toho, ako viezol do nemocnice tehotnú manželku. Keď čakal na svetelnej križovatke, prišlo mu zle, jeho auto sa pohlo a narazilo do piatich vozidiel.

K nehode prišlo pri nízkej rýchlosti a van Hooydonck neutrpel žiadne zranenia. Na mieste nehody ho museli oživovať, pretože mal srdcovú zástavu. 

Život mu lekári zachránili a po podrobných vyšetreniach zistili, že má na srdci anomáliu a voperovali mu kardiostimulátor. 

„Uvedomil som si, že som mal obrovské šťastie. Ak by mi rýchlo neposkytli pomoc, mohlo sa to pre mňa skončiť inak,“ cituje van Hooydoncka wielerflits.nl. 

„Musím sa zmieriť s tým, že je to koniec mojej kariéry. Chcem sa poďakovať ľuďom, ktorí mi pomohli, lekárom a všetkým fanúšikom, ktorí mi poslali správy. Teraz sa sústredím na zotavenie a na nadchádzajúce rodičovstvo," dodal. 

Kolegovia z tímu Jumbo mu venovali víťazstvo na španielskej Vuelte.

V priebehu dvoch rokov je to druhý prípad cyklistu, ktorý musí pre problémy so srdcom ukončiť kariéru. Vlani odpadol v cieli pretekov Okolo Katalánska Sonny Colbrelli. Aj jemu lekári museli voperovať kardiostimulátor.

Van Hooydonck počas kariéry nevyhral žiadne preteky.

Dvakrát absolvoval Tour de France a dva razy aj španielsku Vueltu. Okrem tímu Jumbo-Visma, jazdil aj v tímoch CCC a BMC Racing.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vingegaardovi pomohol vyhrať Tour, s cyklistikou musí skončiť. Mal som šťastie, vraví