Cyklisti budú mať problém vymočiť sa počas MS. De Gent má riešenie

Počas šampionátu vo Flámsku budú mať cyklisti málo možností vymočiť sa.
Počas šampionátu vo Flámsku budú mať cyklisti málo možností vymočiť sa. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|21. sep 2021 o 13:13

Nemôcť sa vymočiť 270 kilometrov, nie je vôbec ľahké, vraví pretekár.

BRATISLAVA. Organizátori majstrovstiev sveta vo Flámsku odporúčajú cyklistom, aby v nedeľu počas cestných pretekov využili možnosť vymočiť sa pri trati, čo najskôr. Očakávajú totiž obrovské davy fanúšikov pri trati.

Belgičania sú do cyklistiky fanatici. Tým pádom miest, kde by pretekári mohli pri ceste zastaviť a uľaviť si, bude veľmi málo. 

Prvý, kto na tento problém upozornil, bol belgický reprezentant Yves Lampaert po tom, čo sledoval časovku mužov. Videl, že cesty sú plné fanúšikov. 

„A budúcu nedeľu tu bude ešte viac fanúšikov. Dúfam, že organizátori vymedzia nejaké miesta, kde budú môcť pretekári zastať, pretože súťažiť na pretekoch, ktoré majú 270 kilometrov a nemôcť sa pri tom vymočiť, nie je vôbec ľahké,“ vravel Lampaert pre denník Het Nieuwsblad. 

Nedeľňajšie preteky budú trvať približne šesť hodín.

Denník oslovil organizátorov. Tí vraj neplánujú pripraviť miesta, ktoré by boli vymedzené len na tento účel. 

„Medzi Antverpami, kde je štart a Leuvenom sú vidiecke cesty, ktoré nie sú také rušné. Ale nie je ich veľa. Bude dôležité, aby cyklisti tieto možnosti využili,“ vysvetlil autor trate Wim Van Herreweghe.

Belgický profesionál Thomas de Gendt vraví, že riešenie je prosté.

„Tieto preteky sa dajú prirovnať len k Tour, kde je tiež často množstvo ľudí. A stále musíte byť v strehu, či nájdete miesto, kde nie je v okruhu dvesto metrov nejaký človek. Vtedy hneď zastane 50 aj 60 ľudí naraz. Ak nemáte šťastie, jediná možnosť je zobrať prázdny bidon a vymočiť sa doň,“ vravel de Gendt. 

Na pretekoch platí, že rozhodcovia sledujú, kde pretekári močia a v prípade, že to urobia v blízkosti fanúšikov či dokonca v meste, udeľujú im za to pokuty.

Pred týždňom na pretekoch Okolo Británie dostal Alexandar Richardson za močenie na verejnosti pokutu 1000 švajčiarskych frankov (asi 920 eur) a prišiel o 50 bodov v rebríčku UCI. Svetová cyklistická únia takéto prehrešky prísne trestá. 

Preteky mužov elite na MS vo Flámsku sú na programe v nedeľu 26. septembra od 10.30 h. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cyklisti budú mať problém vymočiť sa počas MS. De Gent má riešenie