Bol ako z inej planéty. Keď van der Poel útočil, jeho súperi museli bicykel tlačiť

Holanďan Mathieu van der Poel dvíha bicykel po tom, čo tretíkrát vyhral Okolo Flámska.
Holanďan Mathieu van der Poel dvíha bicykel po tom, čo tretíkrát vyhral Okolo Flámska. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|31. mar 2024 o 20:50

Mathieu van der Poel tretíkrát vyhral monument Okolo Flámska.

BRATISLAVA. Jeho bilancia na pretekoch Okolo Flámska je neuveriteľná. 

Aj legendárny Belgičan Eddy Merckx, ktorý tento monument dvakrát vyhral a celkovo šesťkrát bol na pódiu, môže Mathieu van der Poelovi ticho závidieť. 

Holanďan sa suverénnym nedeľňajším víťazstvom odpútal aj od najlepšieho cyklistu histórie. Slávne Ronde ovládol tretíkrát v priebehu piatich rokov.  

Okrem toho bol ešte dvakrát druhý a pri debute v roku 2019 obsadil štvrtú priečku. "Bol ako z inej planéty," píše belgická televízia Sporza na svojom webe.

"Podľa očakávaní, jednoducho veľkolepé," pridáva sa idnes.cz.

Rozhodla bizarná situácia

Je pravdou, že jazdec tímu Alpecin - Deceuninck bol veľkým favoritom. Obhajca vlaňajšieho víťazstva Tadej Pogačar má totiž iný program a Wout van Aert sa nepríjemne zranil práve v generálke na Okolo Flámska.

"Nikdy som sa netajil tým, že vždy chcem súťažiť s tými najlepšími. Možno bude teraz väčší tlak na mojich pleciach," hovoril van der Poel pred pretekmi.

Počas nich sa viaceré tímy na čele s Lidl - Trek a Visma-Lease a Bike snažili oslabiť Alpecin. Chvíľu sa zdalo, že sa im to darí, ale bola to len chvíľa. 

Mathieu van der Poel tretíkrát vyhral  preteky Okolo  Flámska.
Mathieu van der Poel tretíkrát vyhral preteky Okolo Flámska. (Autor: TASR/AP)

Keď bolo treba, van der Poel si docvakol skupinu pred ním a prvýkrát súperov vážnejšie preveril pri druhom prejazde dlažobným stúpaním Oude Kwaremont.

"Bolo mi jasné, že je na tom dobre, keď preletel okolo nás," povedal jeho tímový kolega Gianni Vermeersch. Ten hral dôležitú rolu tým, že dokázal zachytiť útok Madsa Pedersena a tým pádom zmiernil tlak na lídra tímu. 

Rozhodujúci útok van der Poela prišiel o pár kilometrov neskôr. 

Diváci pri televíznych obrazovkách sledovali istým spôsobom bizarnú situáciu, ktorá skôr pripomínala dávne časy zachytené na čiernobielych fotografiách.

Van der Poel vyzeralo ako stroj, jeho súperi ako hobíci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bol ako z inej planéty. Keď van der Poel útočil, jeho súperi museli bicykel tlačiť