Najnebezpečnejšia časť cyklistiky? Jazdci, hovorí majster sveta. Každý chce byť vpredu

Mathieu van der Poel.
Mathieu van der Poel. (Autor: REUTERS)
REUTERS|5. apr 2024 o 13:18

Mathieu van der Poel bude pretekať na slávnej klasike Paríž - Roubaix.

PARÍŽ. Mathieu van der Poel chce tento víkend získať titul na Paríž - Roubaix a pokiaľ ide o bezpečnosť pretekov, hlavným nebezpečenstvom sú podľa neho jazdci, povedal Holanďan v piatok.

Štvrtkovú štvrtú etapu pretekov Okolo Baskicka poznačil hrozivý pád, pri ktorom si Jonas Vingegaard zlomil kľúčnu kosť a niekoľko rebier a utrpel aj pomliaždenie pľúc a pneumotorax.

K nehode došlo v zákrute v rýchlom zjazde a líder pretekov Primož Roglič musel z Tour odstúpiť, zatiaľ čo Remco Evenepoel utrpel zlomeninu pravej kľúčnej kosti a pravej lopatky.

"Myslím si, že najnebezpečnejšou časťou cyklistiky sú jazdci," povedal Van der Poel na tlačovej konferencii pred nedeľňajšími pretekmi.

"Podstupujeme riziko a to je hlavný problém, každý chce byť vpredu na rovnakom mieste a to nie je možné. Môžeme zmeniť veľa vecí, aby to bolo lepšie, ale nikdy to nebude úplne bezpečné," vysvetlil.

Majster sveta van der Poel vyhral minulú nedeľu tretíkrát preteky Okolo Flámska a túto nedeľu je favoritom na úspešnú obhajobu titulu na Paríž Roubaix.

Organizátori pretekov zaviedli šikanu v snahe spomaliť jazdcov, ktorí smerujú do povestného dláždeného úseku Trouee d'Arenberg, jedného z najnebezpečnejších úsekov Pekla severu.

Zmena bola oznámená niekoľko dní pred pretekmi a van der Poel reagoval na video šikany zverejnené na sociálnej sieti X otázkou: "Je to vtip?" A jazdec o tom stále nie je presvedčený.

"Myslím si, že je dobré, že niečo skúšajú. Ale podľa môjho názoru šikana nie je správnym riešením a tiež robiť ju týždeň pred pretekmi tiež nie je najlepšia možnosť," povedal.

"Samozrejme, je to jedno z najnebezpečnejších miest sezóny, takže je dobré, že uvažujú o zmene, ale podľa mňa zmena nie je vždy to najlepšie.

Ak vchádzate do Arenbergu na 20. pozícii, je to celkom dobré, stále ste v pretekoch, ale ak vchádzate do šikany na 20. pozícii, myslím, že všetci, ktorí sú po pozíciách 5 až 10, sa zaseknú a potom ľahko stratíte 30 sekúnd," dodal.

Van der Poelovo presvedčenie, že najväčším nebezpečenstvom sú samotní jazdci, však nezmení svoju taktiku na preteky, v ktorých sa usiluje o svoj šiesty titul na monumentoch.

"Ako som povedal, jazdci sú hlavným problémom, ale aj ja sa pridávam k partii, ak chcete vyhrať, musíte byť v rozhodujúcich momentoch tam, kde chcú byť všetci," uzavrel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Najnebezpečnejšia časť cyklistiky? Jazdci, hovorí majster sveta. Každý chce byť vpredu