Dobrý deň, máte tu balík. Hviezdny cyklista prekvapil fanúšika z juhu Slovenska

Mathieu van der Poel vyhral na Okolo Flámska 2022.
Mathieu van der Poel vyhral na Okolo Flámska 2022. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|22. aug 2022 o 16:00

Mladý fanúšik získal podpísaný dres svojho idolu.

BRATISLAVA. „Mathieu, prosím, daj mi svoje tričko (alebo bicykel)!“ S týmto nápisom sa po tretej etape Giro d'Italia postavil do priestoru, kde sa schádzajú najlepší cyklisti, 13-ročný fanúšik z obce Ňárad Mátyás Béhr.

Prosba smerovala na Mathieua van der Poela, 27-ročného holandského jazdca tímu Alpecin-Deceuninck, ktorý v tom čase mal na sebe ružové tričko pre vedúceho pretekára.

Prvé tri etapy slávnych pretekov sa v máji tohto roku konali v Maďarsku a mladý cyklistický nadšenec si ich nemohol nechať ujsť. S rodičmi si prenajali karavan, aby dianie mohli sledovať z bezprostrednej blízkosti.

Počas prvej etapy sa mu nepodarilo priblížiť k cyklistickému idolu, nebola na to možnosť ani počas časovky. Hviezdna chvíľa mladého cyklistického nadšenca prišla po finiši tretej etapy v Balatonfürede.

Dostal sa do prenosu

Plagát s vtipnou a mierne provokatívnou prosbou pre Mathieua van der Poela si Mátyás vyrobil na radu staršieho brata Lászla.

Béhrovci sú štyria bratia, Mátyás je z nich najmladší.

„Cyklistiku som začínal vnímať cez bratov Mártona a Andrása, ktorí často pozerajú preteky, majú aj cestné bicykle a pravidelne trénujú. Aj mňa tento svet zaujal a najsympatickejší pretekár bol pre mňa práve Mathieu van der Poel,“ prezradil pre Sportnet Mátyás Béhr.

Nápisy so žiadosťami o dresy športovcov v poslednom období prežívajú veľký rozmach. Často ich vidno na futbalových štadiónoch.

Holandský klub Ajax Amsterdam už dokonca tieto transparenty zakázal: hráči vraj nemôžu vyhovieť všetkým, čo fanúšikovia niekedy vnímali ako arogantné správanie.

Na cyklistických pretekoch však zatiaľ žiadne obmedzenia nie sú, a tak sa transparent Mátyása Béhra dostal aj do televízneho prenosu. Tam si ho všimli aj kompetentní z tímu Alpecin-Deceuninck (predtým ešte Alpecin-Fenix, pozn.).

„Po skončení etapy nás vyhľadal jeden manažér, dal nám na seba kontakt a vravel, aby sme sa mu ozvali a napísali našu poštovú adresu. Sľúbil, že niečo zariadi,“ spomínal Mátyás Béhr.

S pomocou bratov napísal správu, no nechcel veriť, že z toho naozaj bude niečo.

Prišli dva balíky

Minulý týždeň však bratom Béhrovcom zavolal kuriér. „Ale veď my sme si nič neobjednali,“ ohradili sa. Keď ich kuriér ubezpečil, že za balík nemusia nič platiť, začali tušiť, že ide o zásielku s cyklistickou tematikou.

„Naozaj to bol balík od tímu Alpecin. Bol v ňom dres, ktorý podpísali všetci jazdci, samozrejme, aj Van der Poel, a ďalšie reklamné predmety. Bol som nesmierne šťastný,“ prezradil Mátyás.

Od dojatia sa mu chcelo smiať i plakať, skákal od radosti.

A to ešte nevedel, že na druhý deň príde ďalší balík, ešte väčší, tentoraz s nepodpísaným dresom, aj cyklistickými nohavicami, čiapkami, športovou taškou a ďalšími predmetmi.

„Ten podpísaný dres si dám zarámovať a pôjde na stenu mojej izby. V tom nepodpísanom budem trénovať,“ poznamenal mladý fanúšik.

Medzitým na svoje 13. narodeniny dostal aj cestný bicykel a často trénuje so svojimi staršími bratmi.

„Má výbornú výdrž, tvrdo maká, drží s nami tempo, hoci má iba trinásť. A keď už nevládze, zatne zuby a ide ďalej. To je správna mentalita pre tento šport,“ uznanlivo vravel o mladšom bratovi Márton Béhr, herec komárňanského Jókaiho divadla.

Mátyás Béhr so suvenírmi od svojho idola.
Mátyás Béhr so suvenírmi od svojho idola.

Miluje aj futbal

Mátyás Béhr miluje futbal i cyklistiku a hovorí, že si momentálne nevie medzi dvoma športmi vybrať.

Ako futbalista práve prestúpil zo Sapu do Čiližskej Radvane, bude hrávať pravdepodobne v obrane. Jeho obľúbeným tímom je Bayern Mníchov.

Láka ho však aj cyklistika, v tomto roku štartoval na pretekoch Tour de Kukkonia a už teraz usilovne trénuje na ďalší ročník.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Dobrý deň, máte tu balík. Hviezdny cyklista prekvapil fanúšika z juhu Slovenska