Kubiš siahal po veľkom úspechu: Bol to masaker, mal som úplne kamenné nohy

Peter Sagan a slovenský majster Lukáš Kubiš na pretekoch Okolo Slovenska 2024.
Fotogaléria (16)
Peter Sagan a slovenský majster Lukáš Kubiš na pretekoch Okolo Slovenska 2024. (Autor: Soňa Niková, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|27. jún 2024 o 19:30

Lukáš Kubiš dosiahol prvé pódium na pretekoch Okolo Slovenska.

HLOHOVEC. Keď etapa Okolo Slovenska naposledy finišovala v priestoroch zámockého parku v Hlohovci, Lukáš Kubiš sa ledva zmestil do top 50.

Na víťazného Francúza Arnauda Démara stratil vyše dve minúty a finišoval na 48. mieste, vtedy ako tretí najlepší domáci cyklista. 

O necelých päť rokov neskôr to bola úplne iná pesnička. Chvíľu to dokonca vyzeralo tak, že si ide pre doposiaľ najcennejšie víťazstvo v kariére. 

Napokon skončil na treťom mieste. Pre Slovensko vybojoval na domácom "etapáku" prvé pódium od druhého miesta Petra Sagana v záverečnej etape 65. ročníka, ktorý vrcholil v Trnave. 

"Chalani odviedli perfektný výkon. To nie je moje tretie miesto, ale všetko ich robota a vyústenie ich práce, ktorú pre mňa robia celý rok. 

Je to niečo neuveriteľné. Som rád, že prvá šprintérska etapa priniesla pódium," povedal Kubiš krátko po dojazde etapy. 

Vyčerpaný ležal na tráve

Jazdec tímu Elkov - Kasper vydal zo seba úplne maximum. Po tom, ako prešiel cieľom, si ľahol na trávu a zopár minút zhlboka vydychoval. 

Keď vlani skončil v etape do Martina piaty priznal, že sa modlil, aby Beliansky kopec, ktorý vrcholil 11 kilometrov pred cieľom, už skončil. 

Dojazd v Hlohovci bol však pre neho oveľa náročnejší. Keď si trochu oddýchol tak žartoval, že v závere mu laktát striekal z uší. A že v populárnej aplikácii Strava asi dostane aj nejakú medailu.

"Quick-Step išiel pekne na Alaphilippa, všetci sme to čakali. Päťsto metrov pred cieľom zaútočil mexický jazdec, ja som sa za neho zavesil, na dvestovke som sa dostal cez neho a bola za mnou menšia diera. 

Posledných 100 metrov však malo snáď kilometer. Nohy som mal úplne kamenné a v závere ma preliezli dvaja pretekári. Bol to masaker, som zvedavý na tie čísla," povedal slovenský majster. 

V drese so slovenskou trikolórou sa predstavil vôbec po prvýkrát. Priznal, že je to pre neho veľká česť, že národný dres môže takto odprezentovať. V Hlohovci zdolal aj dvojnásobného majstra sveta Alaphilippa.

"Nejako som to neriešil. Chceli sme vyhrať, to je cieľ v každej etape. Chalani tam nechali život, na tej špici išli ako blázni. Som, že je to pódium," doplnil.

VIDEO: Zostrih 2. etapy pretekov Okolo Slovenska 2024

Svrček stratil náskok, ale nebanuje

Druhá etapa výrazne zdramatizovala aj súboj o najlepšieho Slováka. Náskok Martina Svrčeka sa z takmer minúty skresal na minimum. 

Mladý jazdec tímu Soudal Quick-Step prišiel do cieľa na 78. mieste a jeho náskok pred Kubišom sa scvrkol na rozdiel piatich sekúnd.

Fotogaléria z 2. etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska 2024

"Mali sme plán dostať sa dopredu 2,5 kilometra pred cieľom a potom dostať Juliana na prvom mieste do tej zákruty. To nám trochu nevyšlo. 

Inak to bola pekná, ťažká etapa. To teplo ma však zabilo. Bolo veľmi horúco, na čo nie som ešte úplne zvyknutý," povedal Svrček. 

Takisto priznal, že práca pre Alaphilippa sa prejavila na tom, že do cieľa prišiel so stratou. Ťažkú hlavu si však z toho nerobil: "Nie som tu preto, aby som sa stal najlepším Slovákom, ale urobil si svoju robotu pre tím."

Po minuloročnej dominancií sa tak elitný belgický tím nedočkal víťazstva ani na druhý pokus. Alaphilippe skončil vo štvrtok len štvrtý. 

"Zajtra chceme vyhrať, je to rovinatá etapa. Máme výborného šprintéra a urobíme všetko preto, aby sme konečne zvíťazili," dodal Svrček. 

Dán zdolal muža, ku ktorému vzhliadal

V žltom drese lídra celkového poradia sa predstaví Dán Anders Foldager z tímu Jayco AlUla, ktorý mal najviac síl v klasikárskom dojazde. Dosiahol vôbec prvé víťazstvo v profesionálnej kariére. 

"Na štarte som sa necítil najlepšie, pretože bolo veľmi horúco. Postupne som sa však cítil lepšie. Záver bol hektický a bol som trošku vzadu. 

Posúval som sa však dopredu a snažil čo najdlhšie zostať za Alaphilippom. Asi sto metrov pred cieľom som zaútočil a našťastie to vyšlo. 

Je skvelé zdolať dvojnásobného majstra sveta a cyklistu, ku ktorému som vzhliadal ako dieťa a sledoval ho v televízii," povedal Foldager.

Dán Anders Foldager vyhráva druhú etapu pretekov Okolo Slovenska 2024.
Dán Anders Foldager vyhráva druhú etapu pretekov Okolo Slovenska 2024. (Autor: Ján Melicher, okoloslovenska.com)

Vyhral síce v bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára, no ten si v druhej etape vybojoval Matúš Štoček, ktorý v úniku získal 33 bodov, keď vyhral všetkých päť vrchárskych prémii. 

"Stratégia bola dostať niekoho do úniku. Boli sme traja na to určení, vyšlo to mne. Po tímovej časovke už boli veľké rozdiely, a tak som sa zameral na vrchársky dres," povedal bývalý slovenský šampión. 

V trojčlennom úniku strávil takmer celú etapu. Náskok bol vyše piatich minút a pripusti, že mu napadlo, že by to mohlo vyjsť do cieľa.

"Stať sa to mohlo, ale bolo to v rovine teórie. Vedeli sme však, že naspäť má fúkať protivietor plus posledných 20 km bolo po širokej ceste proti vetru, a tak sme nemohli konkurovať silným tímom," doplnil.

Peter Sagan medzi najlepšími chýbal. Za ovácii desiatok divákov prišiel do cieľa na 108. mieste s mankom jednej minúty a 50 sekúnd. 

"Keby som ešte jazdil v profesionálnej cyklistike, tak by to bola etapa práve na mňa. Tým však, že už nejazdím, tak to bolo dosť náročné. Navyše, bolo veľmi teplo," dodal Sagan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kubiš siahal po veľkom úspechu: Bol to masaker, mal som úplne kamenné nohy