Na Slovensko mieri veľké meno. So Saganom sa príde rozlúčiť dvojnásobný majster sveta

Julian Alaphilippe.
Julian Alaphilippe. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|20. jún 2024 o 11:05 (aktualizované 20. jún 2024 o 12:19)

Na pretekoch Okolo Slovenska bude štartovať Julian Alaphilippe.

BRATISLAVA. Dvojnásobný majster sveta Julian Alaphilippe sa zúčastní 68. ročníka pretekov Okolo Slovenska. Preteky sa uskutočnia od 26. do 30. júna.

Alaphilippe je víťazom podujatia ešte z roku 2018. V tom roku zvíťazil v etape na Štrbské pleso. Preteky Okolo Slovenska budú zároveň rozlúčkou Petra Sagana so slovenskými fanúšikmi.

Spolu prinesú na dokopy až päť dúhových dresov svetových šampiónov a obaja vyhrali aj najprestížnejšie podujatie na slovenských cestách. Francúz v službách Soudalu Quick-Step v roku 2018, Sagan o tri neskôr.

Alaphilippe má veľmi dobré spomienky

"Som šťastný, že môžem oznámiť, že sa vrátim na Okolo Slovenska. Na moju poslednú účasť mám veľmi dobré spomienky a teším sa na vás," povedal vo videopozdrave Alaphilippe.

Majster sveta z rokov 2020 a 2021 by mal aj tento rok patriť k najväčším favoritom na triumf, okrem neho je v belgickom tíme aj celkový víťaz z roku 2022 Josef Černý i slovenský talent Martin Svrček.

"Je to jeden z mojich tohtoročných vrcholov, keďže sú to domáce preteky a budem tam mať priateľku, rodinu a kamarátov. Veľmi sa teším a s tímom sa pokúsim zopakovať minuloročné výsledky," uviedol.

Quick-Step vyhral päť z uplynulých šiestich ročníkov, jeho "spanilú jazdu" prekazil len Sagan v roku 2021.

VIDEO: Julian Alaphilippe príde na Okolo Slovenska 2023

Trojnásobný majster sveta sa tento rok lúči so svojou kariérou a tak nepatrí medzi favoritov, no organizátori dúfajú, že by mohol zabojovať v jedenej z etáp.

"Peťo sám povedal, že aj keď sa postupne pripravuje, že neočakáva víťazstvo a príde sa hlavne rozlúčiť so slovenskými fanúšikmi. Veríme, že budú veľké davy," povedal riaditeľ pretekov Peter Privara.

Štartovať bude 15 Slovákov

Organizátorov podujatia potešilo, že na štarte bude dokopy až 15 slovenských pretekárov.

Program 68. ročníka Okolo Slovenska

26. júna: tímová časovka na 28,8 km, Dunajská Streda - Dunajská Streda

27. júna: 1. etapa, Nitra - Hlohovec, 192,0 km

28. júna: 2. etapa, Piešťany - Dubnica nad Váhom, 161,2 km

29. júna: 3. etapa, Partizánske - Ružomberok, 183,5 km

30. júna: 4. etapa, Liptovský Mikuláš - Štrbské Pleso, 145,0 km

Okrem Sagan a Svrčka napríklad aj Matúš Štoček a Lukáš Kubiš, ktorý bude jediný zástupca slovenskej cyklistiky na OH v Paríži.

Podujatie kategórie UCI 2.1 odštartuje v stredu 26. júna tímovou časovkou v Dunajskej Strede a vyvrcholí o štyri dni neskôr vo Vysokých Tatrách.

Na slovenské cesty zavítajú dokopy tri UCI WorldTeams. Okrem Quick-Stepu aj Cofidis, ktorého líder bude pravdepodobne 33-ročný Španiel Ruben Fernandez, a Jayco AlUla s Callumom Scotsonom, 13. mužom celkového poradia Critérium du Dauphiné.

V tíme Corratec Vini Fantini bude Talian Jakub Mareczko, ktorý má tento rok na svojom konte dve víťazstvá a sedem pódiových umiestení na prestížnych pretekoch.

A na prihláške tímu Q36,5 figuruje majster Európy z roku 2020 Giacomo Nizzolo.

Epilóg na Štrbskom Plese

Organizátori sa rozhodli presunúť preteky zo septembrového termínu na koniec júna pre olympijské hry v Paríži, keďže tie posunuli kalendár mnohých iných podujatí vrátane majstrovstiev sveta a Európy.

Dvojdňovú kolíziu s Tour de France vnímajú organizátori ako príležitosť na vyššiu sledovanosť doma i vo svete. Preteky tento rok neodvysiela Europsort, ale diváci budú môcť sledovať priame prenosy na RTVS.

Na programe je 710,5 km s 19 horskými a ôsmimi rýchlostnými prémiami. Tímová časovka mala v programe Okolo Slovenska premiéru v roku 1957.

VIDEO: Martin Svrček príde na Okolo Slovenska 2023

Vtedy to bolo na 62 km v ťažkom teréne so štartom aj cieľom v Tatranskej Lomnici. Posledná TTT bola v programe roku 2014 v dĺžke 15 km s triumfom holandského kontinentálneho tímu Metec.

Tohtoročná tímová časovka so štartom a cieľom v Dunajskej Strede pri MOL Aréne bude mať rovinatý charakter a dĺžku približne 28 kilometrov. Následná prvá etapa smeruje z Nitry do Hlohovca a meria 192 km so zvlneným terénom cez myjavské kopanice.

Druhá etapa prevedie pelotón z Piešťan do Dubnice nad Váhom s klasikárskym profilom a dĺžkou 160,6 kilometrov.

Predposledný deň sa ponesie v znamení horských prémií. Na trase z Partizánskeho do Ružomberka ich bude sedem.

Preteky vyvrcholia v záverečný júnový deň na Štrbskom Plese. Etapa odštartuje v Liptovskom Mikuláši a ponúkne porciu 145 kilometrov.

Zisk slušnej porcie bodov UCI

V celkovom poradí boduje prvých 25 pretekárov, pričom líder si pripíše 125 bodov za celkové poradie.

K nemu môže pridať body za umiestnenie v Top 8 etapy (16, 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 b) a tri body za nosenie žltého dresu počas etapy. Celkovo sa bude na slovenských cestách od 26. do 30. júna bojovať o 735 bodov do klasifikácie UCI.

Líder celkového poradia pretekov získa žltý dres. Vedúci pretekár bodovacej súťaže zelený, víťaz vrchárskej súťaže bodkovaný a najlepší jazdec do 23 rokov v celkovom poradí biely dres.

Počas pretekov sa uskutoční aj klasifikácia družstiev, pre slovenských cyklistov je pripravená súťaž o najlepšieho Slováka a po záverečnej etape bude ocenený aj najlepší slovenský pretekár do 23 rokov.

Špecifickou cenou je aj prvenstvo na najvyššom bode trate - Cena Mateja Laca. Organizátori vyhlásia po skončení každej etapy najbojovnejšieho pretekára, ktorý v nasledujúci deň ponesie červené štartovné číslo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Na Slovensko mieri veľké meno. So Saganom sa príde rozlúčiť dvojnásobný majster sveta