23.07.2022 13:05
20. etapa
Lacapelle Marival > Rocamadour
40 km
sport-ground-additional-data
individuálna časovka
Wout van Aert
Jumbo - Visma

Nie je hviezda. Tour de France vyhral pretekár s tvárou Macaulaya Culkina

Jonas Vingegaard s dcérou Fridou.
Jonas Vingegaard s dcérou Fridou. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|23. júl 2022 o 20:10 (aktualizované 24. júl 2022 o 20:07)

Kto je nový víťaz Tour de France?

BRATISLAVA. Keď vstupoval do cyklistiky, nebol veľkou hviezdou. Pred pár rokmi popri tréningu chodil do práce, pomáhal pri spracovaní čerstvo ulovených rýb.

Jonas Vingegaard si cestu na vrchol vydrel. Ešte pred pár rokmi nevedel, či sa dokáže cyklistikou živiť. Popri tréningu pracoval. 

Keď v sobotu prišiel do cieľa časovky, padol do náručia priateľke Trine, ktorá mala na rukách ich dcéru Fridu. Dlho sa spolu tešili. Rodina je pre Jonasa Vingegaarda všetko. Teraz sa stal víťazom Tour de France.

„Je ťažké opísať, čo prežívam. Vyhrať Tour de France je to najviac, čo môžete v cyklistike dosiahnuť. A tým, že sú tu dievčatá so mnou, je to ešte vzácnejšie,“ vravel víťaz a utieral si slzy. 

„Už vlani som pochopil, že dokážem Tour vyhrať. Teraz sa to podarilo a je to obrovská úľava. Som hrdý a nesmierne šťastný,“ doplnil. 

V cieli ho v sobotu vítal aj Wout van Aert, dlho ho držal v objatí. Sám pri rozhovoroch s novinármi premáhal slzy, keď vravel o víťazovi. 

„Máme medzi sebou veľmi silné puto. Ale to platí o všetkých v tíme. Povedal by som, že je to skoro ako rodina. A tiež mám veľkú radosť z víťazstva Wouta,“ dodal Vingegaard. 

V nedeľu ho čaká posledná etapa na 109. ročníku Tour. Na nej už cyklisti bojujú len o etapové víťazstvo. Vingegaardovi stačí prísť do cieľa.

Nebude jazdiť na Ferrari a šnupať kokaín

Možno je tichší, nie je taký extrovert ako Tadej Pogačar a neusmieva sa často. Na bicykli je najsilnejší v dlhých stúpaniach. V tvári pripomína herca z americkej komédie Sám doma - Macaulaya Culkina.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Nie je hviezda. Tour de France vyhral pretekár s tvárou Macaulaya Culkina