Senzácia na Vuelte. Prvé víťazstvo Austrálčana skoro nebolo vidno

Austrálčan Jay Vine vyhráva v náročných podmienkach etapu na Vuelte 2022.
Austrálčan Jay Vine vyhráva v náročných podmienkach etapu na Vuelte 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|25. aug 2022 o 17:20 (aktualizované 25. aug 2022 o 17:55)

Jay Vine sa raduje zo životného úspechu.

Vuelta a Espaňa 2022

6. etapa (Bilbao - Pico Jano, 181,2 km):

1.

Jay Vine

Austrália

Alpecin-Deceuninck

4:38:00 h

2.

Remco Evenepoel

Belgicko

Quick-Step Alpha Vinyl

+ 15 s

3.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 16 s

4.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Emirates

+ 55 s

5.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 1:37 min

6.

Pavel Sivakov

Francúzsko

Ineos Grenadiers

+ 1:37 min

PICO JANO. Senzačným víťazom 6. etapy pretekov Vuelta a Espaňa sa stal Jay Vine z tímu Alpecin-Deceuninck. Austrálčan najlepšie zvládol prvé cieľové stúpanie tohto ročníka a dosiahol premiérové profesionálne víťazstvo.

V záverečnom kopci s názvom Ascención Al Pico Jano San Miguel de Aguayo ustál tlak zo strany favoritov na celkové poradie, z ktorých mali vo štvrtok najlepší deň druhý Remco Evenepoel a tretí Enric Mas.

Obrovský úspech 26-ročného Vineho takmer ani nebolo vidno. V Španielsku bolo nepriaznivé počasie, čo sa podpísalo aj na kvalite televíznych záberov.

Priebeh 6. etapy pretekov Vuelta a Espaňa 2022

Krátko po štarte sa od pelotónu oddelila desiatka pretekárov vrátane Marka Paduna (EF Education-EasyPost), Fausta Masnadu (Quick-Step Alpha Vinyl) či Daria Catalda (Trek-Segafredo).

Únik si vypracoval päťminútový náskok a pokope prešiel aj prvé stúpanie. Situácia sa dlho nemenila a až pod úpätím Collada de Brenes sa začalo útočiť.

Náročné stúpanie sťažilo cyklistom kantábrijské počasie. Počas celej etapy totiž pršalo, išlo sa v hmle a teplotách okolo 15 stupňov Celzia.

Tesne pred druhým kopcom prišlo k pádom v úniku i pelotóne, ktorý sa rozdelil na dve časti. Z čelnej skupiny vyrazil dopredu Padun, ktorý sa dostal prvý na vrchol a spustil sa do nebezpečného zjazdu po mokrom asfalte.

Aj preto radšej neriskoval a jeho náskok rýchlo klesal. Pedun sa udržal vpredu až po úpätie Pico Jano, kde mal k dobru 55 sekúnd. Za ním sa však už valili favoriti na celkové poradie, ktorí sami začali útočiť.

Najprv však vyrazil Vine z Alpecinu a čoskoro sa dostal na čelo. Výbornú prácu potom odviedol Quick-Step, keď pripravil pozíciu pre Evenepoela. Belgický mladík dokonca utrhol Primoža Rogliča a krok s ním držal len Enric Mas.

Pred dvojicou však stále šliapal výborne Vine, ktorý si v hustej hmle prišiel pre premiérové profesionálne víťazstvo a najväčší úspech v kariére.

Austrálčan sa dostal medzi profesionálov len v roku 2021 po tom, čo sa stal víťazom programu Zwift Academy na trenažéroch.

"Je to až neskutočné. Nestihol som sa dostať do úniku, keď som mal v úvode defekt, no i tak bol plán tímu, že ak sa to spojí, skúsim to v záverečnom stúpaní. Je to splnený sen," povedal Vine.

"Som spokojný, som hrdý na to, že som líder, preto sme tak dreli. Dnes som ukázal možno najlepší výkon, musím sa poďakovať tímu. Je to jeden zo snov, ktoré som mal," povedal v cieli Evenepoel, ktorý si vybojoval červený dres.

Priebežné poradie Vuelta a Espaňa 2022

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

Quick-Step Alpha Vinyl

20:50:07 h

2.

Rudy Molard

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 21 s

3.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 28 s

4.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 1:01 min

5.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Emirates

+ 1:12 min

6.

Pavel Sivakov

Francúzsko

Ineos Grenadiers

+ 1:27 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Senzácia na Vuelte. Prvé víťazstvo Austrálčana skoro nebolo vidno