04.07.2023 13:10
4. etapa
Dax > Nogaro
182 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Jasper Philipsen
Alpecin - Deceuninck

Všade to padalo, vravel Sagan. Bolo to nebezpečné, zhodli sa pretekári

Jasper Philipsen (vľavo) vyhral 4. etapu Tou de France.
Jasper Philipsen (vľavo) vyhral 4. etapu Tou de France. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. júl 2023 o 19:25

Druhý šprint na Tour vyhral opäť Jasper Philipsen.

NOGARO, BRATISLAVA. Motoristický okruh, široké cesty, rovný asfalt, dlhá cieľová rovinka bez zákrut. Zdalo sa, že záver 4. etapy Tour de France by mal byť pre cyklistov bezpečnejší a že široké cesty im umožnia vyhnúť sa riskom a pádom.

Bol to však omyl. 

„Bolo to nebezpečné. Ešte viac ako včerajší dojazd, hoci sme boli na motoristickom okruhu. Bolo to rýchle, ale zákruty boli nebezpečné. Som rád, že som nespadol,“ hovoril Mathieu van der Poel pre Eurosport. 

Rovinatá 4. etapa Tour de France vyvrcholila hromadným šprintom. Posledné kilometre však boli chaotické a došlo k trom pádom. Na zemi skončil aj majster Európy a jeden z favoritov Fabio Jakobsen. 

„Keď príliš veľa pretekárov riskuje, vždy budú nasledovať pády. Pri takom vysokom počte šprintérov sa to dá čakať,“ reagoval pre Eurosport šéf tímu Soudal Quick-Step Patrick Lefevere. 

V chaose Philipsen našiel van der Poela

Asfalt na motoristickom okruhu je iný v porovnaní s podkladom na bežných cestách. Je hladší a v zákrutách tak cyklisti niekedy nemali dostatočný grip.

Navyše pri nájazde do zákrut sa neustále menilo poradie a zloženie pretekárov v čelnej skupine. Prakticky žiadny tím nebol pokope. Aj favoriti boli roztrúsení bez svojich pomocníkov.  

VIDEO: Záver 4. etapy Tour de France

„Bol to masaker. Každý jeden tím mal svoj plán, s ktorým tam išiel a stavil by som sa, že jediný, komu sa podarilo ho naplniť bol tím Jumbo. Neustále sa skupina menila a ja som sledoval, kto tam je a snažil sa nejako zorientovať,“ hovoril Mark Cavendish, ktorý finišoval na 5. mieste. 

Z chaosu necelých 400 metrov pred cieľom vyletel dopredu Mathieu van der Poel. Na jeho zadnom kolese bol pripravený Jasper Philipsen. Holanďan bol kľúčom k etapovému víťazstvu, svojho kolegu rozbehol a vytiahol dopredu. Philipsen premenil druhý šprint na druhé víťazstvo. 

„V závere som stratil kolegov, ale nejakým zázrakom sme sa našli s Mathieum a on ma vytiahol dopredu,“ opisoval Philipsen. „V nohách som už začal chytať kŕče, takže som rád, že som dokázal za sebou udržať Ewana.“ 

Získal veľký náskok

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Všade to padalo, vravel Sagan. Bolo to nebezpečné, zhodli sa pretekári