Za jeden deň som vyfajčil viac ako 700 cigariet, priznal niekdajší šampión Tour de France

Na archívnej snímke z 19. júna 2005 nemecký cyklista Jan Ullrich počas pretekov Okolo Švajčiarska.
Na archívnej snímke z 19. júna 2005 nemecký cyklista Jan Ullrich počas pretekov Okolo Švajčiarska. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. dec 2023 o 13:40

Dokázal som svoje telo hnať do extrému, povedal.

BRATISLAVA. Bývalý nemecký cyklista Jan Ullrich sa počas aktívnych pretekárskych čias zviditeľňoval nielen úspechmi na cestách, ale tiež na športovca nekonvenčným životným štýlom.

Ako uvádza web španielskeho denníka Marca, v najnovšom dokumentárnom filme "Jan Ullrich - Lovec" dokonca poodhalil svoje skúsenosti s alkoholom a inými návykovými látkami.

Päťdesiatročný rodák z Rostocku tvrdí, že v období, keď sa alkoholu deväť mesiacov ani nedotkol, si zrazu jedného dňa dal pohárik a úplne nad sebou stratil kontrolu.

"Z vína som prešiel na whisky. Najprv jeden pohár denne, potom dva, každý týždeň ma to uspávalo. Bol som vrcholový športovec a dokázal som svoje telo hnať do extrému. To mi umožnilo vyhrať Tour, ale aj ísť opačným smerom.

Mohol som piť viac whisky a šnupať viac a viac kokaínu. Mnoho ľudí by spáchalo samovraždu, ale moje telo odolalo," hovorí Nemec v spomenutom dokumente.

Ullrich tvrdí, že v súvislosti s návykovými látkami si sám pre seba vymýšľal nové výzvy, ktoré chcel prekonať.

"Raz som chcel vytvoriť svetový rekord. Za jeden deň som vyfajčil viac ako 700 cigariet. Je záhadou, ako som to vydržal tak dlho,“ dodal.

Šampión Tour de France z roku 1997 prezradil, že zhruba pred piatimi rokmi prežíval najväčší strach v živote. Bolo to v období, keď v roku 2018 upadol do depresií.

"Ako cyklista som trpel, ale po skončení kariéry sa toto utrpenie uberalo zlým smerom. V roku 2018 som bol na dne, so všetkým, čo človek môže fyzicky aj psychicky zniesť. Ďalším krokom by bola smrť," skonštatoval Jan Ullrich.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Za jeden deň som vyfajčil viac ako 700 cigariet, priznal niekdajší šampión Tour de France