Tajomstvá sú jed, vysajú z vás život. Doping dostal Ullricha na dno

Nemecký cyklista Jan Ullrich.
Nemecký cyklista Jan Ullrich. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|26. nov 2023 o 08:00

Dopingoví hriešnici trpia psychickými problémami.

BRATISLAVA. „Tajomstvá sú jed. Vysávajú z vás život, oberajú vás o schopnosť žiť prítomnosťou, stavajú múry medzi vás a ľudí, ktorých máte radi,“ opisuje Tyler Hamilton v knihe Tajné preteky. 

Pod tajomstvami myslel doping a obchádzanie pravidiel, ktoré v deväťdesiatych rokoch zachvátilo celú cyklistiku. Tajnosti mal vtedy každý. Doping sa stal takmer bežnou súčasťou športu, pretože na viaceré látky neexistoval vierohodný test, ktorý by jeho užívanie dokázal.

Dopovať bolo jednoduchšie. Aj cyklisti mohli tvrdiť, že sú čistí, keďže testovanie bolo vtedy nedokonalé.  

Cesta k dopingu tak bola jednoduchšia, no stále to bolo porušenie pravidiel. Vo Francúzsku dokonca trestný čin, preto to nebrali na ľahkú váhu. Naopak, so silnejúcou snahou antidopingových agentúr dostať zakázané látky pod kontrolu sa cítili ako obete.

Váš mozog je presvedčený, že zomiera

Pre viacerých to bol spúšťač silných psychických problémov a závislostí. Doping a tajomstvá z nich vysávali život, prepadali úzkosti, trpeli paranojou, depresiami.

Ľudia nechápu, ako veľmi depresia bolí. Je to, akoby bol váš mozog presvedčený, že zomiera, a produkuje kyselinu, ktorá vás zožiera zvnútra, až kým nezostane len desivá prázdnota. Vaša myseľ sa naplní temnými myšlienkami. Myslíte si, že ste bezcenný a že vás vaši priatelia nenávidia," hovoril Hamilton. Roky trpel. 

Najlepší cyklisti, ktorí by mali reprezentovať to najlepšie, boli v skutočnosti mentálne na dne a trápili sa. 

Strach a hanba ich paralyzovali. Psychické problémy z viacerých urobili trosky, ktoré siahli po alkohole a drogách. Na dno spadli mnohé hviezdy.

Svoju cestu z absolútneho dna po rokoch mlčania rozpovedal Jan Ullrich. Šestnásť rokov po skončení kariéry prvýkrát verejne priznal doping. 

„Áno, dopoval som. Pre mňa sa to začalo v roku 1996,“ hovoril Ullrich nemeckým médiám v Mníchove.

O život som musel bojovať, vraví Ullrich

Budúci týždeň bude mať premiéru dokumentárna séria The Hunted (v origináli Der Gejagte), v ktorej sa rozhodol rozpovedať celý svoj príbeh. 

VIDEO: Ukážka zo seriálu The Hunted

Aj on padol do pasce dopingu a ovládli ho démoni. V športe síce bol roky na vrchole, vyhral Tour de France, Vueltu aj olympijské zlato, no vnútri sa zožieral a po skončení kariéry sa zmenil na trosku.

Bál sa odsúdenia, hanby, nálepky hriešnika. Paralyzoval ho strach z toho, že ak by sa priznal, ublížil by ďalším ľudom.

„Dlho som nebol ochotný priznať si, že potrebujem pomoc. Skutočne som musel bojovať o svoj život. Bola to pre mňa dlhá a náročná cesta. Teraz to už vie každý. Už nemám tajomstvá,“ hovoril. 

Za jeho slovami je veľká úľava. Ullrich pri oficiálnom premietaní dokumentu v Mníchove oveľa viac cítil, že bol na rovnakej ceste ako Marco Pantani. Jeho veľký rival a víťaz Tour de France a Giro d’Italia z roku 1998 zomrel na následky predávkovania kokaínom 14. februára 2004. 

Bol na ceste za Pantanim

Ullrich aj Pantani prekročili hranice.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tajomstvá sú jed, vysajú z vás život. Doping dostal Ullricha na dno